Υπόθεση Carrier IQ, μέρος 2ο

Προβλημάτισε αρκετά το χθεσινό μας άρθρο για την υπόθεση Carrier IQ και συνεχίζουμε σήμερα συγκεντρώνοντας όλες τις τελευταίες εξελίξεις γύρω απ’ το θέμα. Το μενού είναι αρκετά πιπεράτο και περιλαμβάνει αντιδράσεις απο γερουσιαστή στην Αμερική, την ίδια την εταιρεία Carrier IQ, μεχρι και τις επίσημες απαντήσεις των κατασκευαστών κινητών καθώς και διάφορων πάρoχων κινητής τηλεφωνίας. Βαθιά ανάσα και ξεκινάμε.

, Υπόθεση Carrier IQ, μέρος 2ο

Τι ακριβώς κάνει το Carrier IQ;
Το πρόγραμμα αυτό είναι προεγκατεστημένο σε συγκεκριμένα smartphones και tablets. Σύμφωνα με την εταιρία, συλλέγει στοιχεία χρήσης του smartphone/ tablet και τα δίνει στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας ωστε αυτοί να κάνουν βελτιώσεις στο δίκτυό τους. Όσο είναι ανοιχτή η συσκευή, είναι ανοιχτό και αυτό, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα να κλείσει. Ο μόνος τρόπος για να διαγραφεί, είναι να περάσει ο χρήστης διαφορετική έκδοση του λειτουργικού της συσκευής, κάτι που ακυρώνει την εγγύηση της. Σύμφωνα με την εταιρία, τα μόνα που καταγράφει είναι το κατα πόσο χάνεται το σήμα κατα τη διάρκεια μιας κλήσης και τα αίτια που τελειώνει γρήγορα η μπαταρία. Με λίγα λόγια, οι πάροχοι μπορούν να διαλέξουν τι είδους πληροφορίες συλλέγονται και πόσο συχνά να γίνεται αυτό.

Τι δεδομένα συλλέγονται;
Σύμφωνα με τον 25άχρονο προγραμματιστή: Η τοποθεσία του κινητού, τα πατήματα των πλήκτρων, ιστοσελίδες που επισκευτήκατε, το ιστορικό των κλήσεων και το ποιες εφαρμογές είναι εγκαταστημένες στο τηλέφωνο. Αυτά μάλιστα στέλνονται στους πάροχους χωρίς καν να είναι σε κρυπρογραφημένη μορφή, περιλαμβάνοντας και τα ασφαλή site (https) μιας και ο ιστότοπος καταγράφεται πριν ο χρήστης τoν επισκευτεί. Επίσης μπορεί να μετρήσει τo ποσα sms στέλνονται και να μαρκάρει το ποιά δε στάλθηκαν και το γιατί.

Τι γίνεται με τα δεδομένα αυτά;
Στο βίντεο που είναι στο προηγούμενο άρθρο, δε φαίνεται να στέλνονται τα δεδομένα πουθενα. Η εταιρία αναφέρει οτι τα δεδομένα στέλνονται στους σέρβερ της ή στους σερβερ του παρόχου, και αποθηκεύονται εκεί για διάστημα 30 ημερών. Οι πάροχοι είναι ελεύθεροι να κάνουν οτι θέλουν με αυτά τα στοιχεία, ακόμα και να τα πουλήσουν η να τα μοιραστούν με 3ους. «Αυτοί έχουν τον έλεγχο των δεδομένων, όχι εμείς» αναφέρει η εταιρία.

Ποιές συσκευές και ποιοί πάροχοι το χρησιμοποιούν;
Ο ιδρυτης του Wikileaks είπε το εξής: «Ποίος απο σας έχει iPhone, Blackberry ή Gmail? Την πατήσατε!». Τα δεδομένα που έχουμε μεχρι σήμερα, δείχνουν πάνω απο 140 εκατομμύρια συσκευές.

Δηλώσεις των κατασκευαστών ακολουθούν:

Αpple: «Σταματήσαμε να έχουμε το Carrier IQ με το IOS 5 στις περισσότερες συσκευές μας και θα το αφαιρέσουμε τελείως με ένα μελοντικό update» (Αν αναρωτιέστε σε ποιά συσκευή είναι ακόμα, αυτή είναι το iPhone 4. Αλλα σύμφωνα με την εταιρία, δε διαβάζονται email και SMS).

Google: (η οποία δεν εχει βάλει το CIQ σε καμία απ της συσκευές της) «Δεν έχουμε καμία σχέση με την εταιρία. Το Andoid είναι ανοιχτού κώδικα και δεν ελέγχουμε το πως οι πάροχοι και οι κατασκευαστές παραμετροποιούν τις συσκευές τους».

Μicrosoft: «Μιας και πολλοί ρωτάνε, τα Windows Phones δεν έχουν αυτό το πρόγραμμα».

HTC: Δήλωση 1η «Προστατέυουμε τα δεδομένα των χρηστών μας δίνοντας τους την επιλογή να μην συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό.» Δήλωση 2η «Μερικοί πάροχοι στην Αμερική μας αναγκάζουν να έχουμε αυτό το πρόγραμμα στις συσκευές μας, οπότε αν έχετε ερωτήσεις, απεθυνθείτε στους παρόχους τηλεφωνίας. Η εταιρία μας δε λαμβάνει δεδομένα απο αυτή την εφαρμογή».

Βlackberry (RIM)/ Νοkia/ ΗP: «Η εταιρία μας δεν προεγκαταστεί την συγκεκριμένη εφαρμογη στα κινητά ούτε εξουσιοδοτεί τους πάροχους να το κάνουν πριν τις πωλήσεις η την διανομή αυτών».

Samsung/ Motorola: «Μερικά κινητά μας το περιέχουν, αλλα σημειώστε οτι είναι στην ευχέρεια των παροχων να ζητήσουν να περιλαμβάνεται το πρόγραμμα στις συσκευές μας. Η Samsung/ Motorola δε λαμβάνει κανενα δεδομένο απο την εφαρμογή».

ΑΤ&Τ/ Sprint/ T-Mobile (πάροχοι κινητής τηλεφωνίας στην Αμερική): Χρησιμοποιούμε το CIQ για να βελτιώσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών μας.

Όπως καταλάβατε, ο ένας ρίχνει το μπαλάκι στον άλλον. Κάπου εδώ, μετά απο τόση δημοσιότητα που πήρε το θέμα, ένας γερουσιαστής στην Αμερική εν ονόματι Al Franken αποφασίζει να επικοινωνήσει με την Carrier ΙQ και να ζητήσει να αποκαλύψουν τις πρακτικές τους καθώς και τι είδους λειτουργεία έχει πραγματικά η εφαρμογή τους. Το γράμμα του έχει ως εξής.

«Απ ότι φαίνεται, το πρόγραμμα αυτό καταγράφει σε μικροσκοπικό βαθμό εξαιρετικά ευαίσθητες πληροφορίες απ τους χρήστες που απ ότι φαίνεται δεν έχουν να κάνουν τίποτα σε σχέση με την διάγνωση σφάλματος, συμπεριλαμβανομένου των κλήσεων, τα περιεχόμενα των μυνημάτων και τα περιεχόμενα των αναζητήσεων στο ίντερνετ. Οι πράξεις αυτές παραβιάζουν ομοσπονδιακούς νόμους και είναι στα όρια της ηλεκτρονικής απάτης και κακομεταχείρισης.» Τέλος ο γερουσιαστής έδωσε στην εταιρία περιθώριο για να απαντήσει στις ερωτήσεις του έως τις 14 Δεκεμβρίου.

Πως να τσεκάρετε αν το έχετε (Σημείωση: Δεν απαιτεί root)
Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ψάξετε (απο οποιοδήποτε Android smartphone) στο market για την εφαρμογή Voodoo Carrier IQ Detector. Η εφαρμογή είναι μισοτελειωμένη και προς το παρόν δεν επιτρέπει στους χρήστες την αφαίρεση του Carrier IQ. Είναι μια αρχή όμως.

Δίχως αμφιβολία είναι ενα πολύ σοβαρό θέμα και άξιο της προσοχής μας. Τα σχόλια διαφέρουν όμως. Η μία πλευρά λέει «Αν δεν έχεις να κρύψεις τίποτα, δεν εχεις τίποτα να φοβάσαι» ενώ η άλλη αντιλέγει οτι δεν θα επρεπε να υπάρχει καν κατι τέτοιο στις συσκευές μας.

Μιχαήλ Αντώνης

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

20 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Βύρωνας

Συμφωνώ ότι αν δεν έχεις κάτι να κρύψεις δεν έχεις να φοβηθείς κάτι, αλλά όχι με αυτό τον τρόπο στα ύπουλα! Το λιγότερο να υπήρχε μια προειδοποίηση!

bec

Καλα οι υπεύθυνοι δεν παραδεχονται τσ λαθη τους αλλα οσον αφορα τις δυο γνωμες,αυτοι που λενε αν δεν εχεις να φοβασε αναιρουν την οποια αξια εχουν παρει οι τηλεπικοινωνιες σημερα.Αλλιώς και τις πρωσοπικες κουβεντες,τα γκομενικα η τις βαθυτερες σκεψεις μας δε πειραζει να τις λεμε φωναχτα σε δημοσιους χωρους ή σε αγνωστους στο δρομο γιατί ετσι,αν δεν εχουμε να φοβομαστε τιποτα τι πειραζει;Οποιος καταναλωτης μπορεσει να βγαλει λεφτά με μηνυσεις κατα των υπευθύνων μπραβο του και μπραβο στο παλικαρι που τους εβγαλε στη φορα,να ειναι καλα και οι devs που τον στηριξαν!Τελικα οι ανεξαρτητοι developers μας δινουν αναβαθμισεις και μας προστατευουν…οχι τιποτα αλλο αλλα να ξερουμε γιατι “εταιρείες” καβγαδιζουμε…

Exploticon

τουλαχιστον να λετε οτι θα εχει αυτο το πραγμα σε καθε συσκευη να το ξερουμε :@

techviewGr (iPhonias)

δεν μου πολυαερεσε αυτη η κινηση των κατασκυαστων (κανει bam οτι η Apple το εβαζε απο μονη της και αν λαβουμε υπ οψη μας οτι λεει παντα την μιση αληθεια, εχει αφησει μονο το 4S απ εξω) και παροχων (αληθεια οι GSM europe πως και δεν κανανε δηλωση??)
αλλα επρεπε να μας το ειχαν πει τουλαχιστον και να αφησουν τις δικαιολογιες οπως “μα μου τι ειναι αυτο ειναι open sorce project το android δεν εχουμε καμια ευθυνη μπλα μπλα”
αλλα μαγκες περισσοτερη διαφημιση εγινε..

Δημοσθένης
denton

«Αν δεν έχεις να κρύψεις τίποτα, δεν εχεις τίποτα να φοβάσαι»

ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!!!
Απο τις μεγαλύτερες ΜΛΚΙΕΣ που έχουν ειπωθεί ποτέ(και εμφανίζεται συνεχώς).
Είναι τοσο FAIL αυτό σαν δικαιολογία, που δεν αξίζει καν την αντιπαράθεση…το μόνο καλό είναι ότι προσφέρει άφθονο γέλιο… XD LOL!!!

sokel

η προστασια του τι κανω εγω στο τηλεφωνο με πιο μιλαω ή τι λεω ή τι ψαχνω νομιζω πρεπει να αφορα μονο εμενα ΕΧΩ/ ΔΕΝ εχω να κρυψω κατι νομιζω οτι η εταιριες αυτες που δραστηριωποιουνται στην Ελλαδα θα πρεπει να ανακοινωσουν ορθα κοφτα αν φυτευουν το ενλογο
στης συσκευες τους ή στις sim το θεμα ειναι πολυ παραπανω απο απλος ενα ακομα πραγραμματακι πρεπει να το πρωθησουν σε εισαγελεα αφορα και την εθνικη ασφαλεια της Χωρας
και της Δημοκρατιας

Μελέτης

Μας βάλαν το τριπάκι στο μυαλό καθε μέρα να ασχολούμαστε με τις κολοσυσκεύες τους, βγάζουμε τα μάτια μας σε οθόνες απο 2 εως και 5 ιντσες αποβλακοθήκαμε και μας κάνουν ότι θέλουν. Τώρα μας παρακολουθούν κι όλλας, μηδεν σεβασμός στον καταναλωτή. Αρε θα μου γυρίσει κάνα @ρχιδι και θα τα πετάξω όλα και θα γυρίσω σε κανα απλό τηλεφωνάκι (όπως πρέπει να κάνουμε όλλοι μας) και όταν θα βγαίνω με τους φίλους μου θα κοιτάω αυτούς και οχι όλη την ώρα το κολοσμάρτφον.
Τώρα βγήκε το carrier iq μετα τι; πρίν τι γινόταν; θα πρέπει να παλεύω καθε μέρα και να ασχολούμε ποιος με παρακολουθεί και ποιος όχι.

Theodore

Δειτε αυτο,που διαβασα σημερα.
https://tech.in.gr/news/article/?aid=1231140211

bec

Καλα και ο Ασανζ τι κριμα ο ανθρωπος πως του επιτεθηκαν,ακομα και φυλακη θα τον βαλουν που λεει την αληθεια.Κρατησα αοι τα λογια του το οτι οσοι μαζεβουν τις πληροφοριες,τις πουλανε σε δικτατορικα καθεστοτα,και εμεις τελικα θαυμαζουμε τη καθε google και apple…

Theodore

Ειδες,αμα σε βαλουνε στο ματι,μπορει να σου τη φερουν απο κει που δεν το περιμενεις.

angelos

x10 mini έχω και δεν βρήκε

Burned BiLL

Να υποθέσω ότι έτσι παρακολουθούσαν τον Καραμανλή οι Αμερικάνοι….του είχαν κάνει δώρο smartphone από Αμέρικα;

Timotheos

Καλά τώρα μας ξυνισε η μανεστρα!!! Με τα smartphone; Εδώ και παρα πολλά χρόνια οι τηλεπικοινωνίες σε παγκόσμιο! Επίπεδο! Παρακολουθούνται απο τις 3 μεγάλες! Υπερδυνάμεις. Αμερική Ρωσία Κίνα!. Άπαξ και μπαίνεις στο ίντερνετ η πέρνεις τηλέφωνο, πιθανότατα κάπου κάποιοι το καταγραφούν.

Dimitris

στο sensation μου from Netherlands, carrier iq not found

333Mbs

Theodore.. πολυ καλο απο το in.gr! !Ειναι πιο επικεντρομενο στο προβλημα! !Στην ουσια παγιδευουν τα android κινητα μεσω του Gmail. .. οποτε μηπως και ο google κρυβετε πισω απο αυτο απο την στιγμη που το επιτρεπη ;;
Τι αλλος τροπος υπαρχει να εχουμε προσβαση στο market χωρις gmail ;

Maelko

Όσοι έχουν windows phone κινητά και έχουν ρυθμίσει μέσα και gmail για να λαμβάνουν τα e-mail τους στο κινητό, κινδυνεύουν άμεσα;

Takis

Κύριε πρόεδρε δεν έφταιγε εγω.ήταν ατύχημα.το θύμα έπεσε πάνω στο μαχαίρι μου.με την πλάτη.εικοσιτεσσερις φορές.
Ή: μα κύριε,εγω κατασκευαστής όπλων είμαι.αν κάποιος πρέπει να κατηγορηθει,είναι αυτός που κατασκευάζει τις σφαίρες.αυτές φέρουν το θανατηφόρο αποτέλεσμα.
-μα τι λέτε.αυτός που πραγματικά φταίει είναι αυτός που πουλάει σφαίρες και όπλα.
-λυπαμε αλλα είστε ηλίθιος.η ευθύνη βαρύνει απόλυτα αυτόν που τα αγοράζει και τα χρησιμοποιεί.
-χαχαχα.ιδέα δεν έχετε κύριε.φταίει αυτός που τα διαφημίζει διότι αν δεν το έκανε ουδείς θα γνώριζε την ύπαρξη τους.

amanas

δοκιμασα την εφαρμογη σε htc sensation xe και motorola milestone και ολα καθαρα.. δεν βρηκε τιποτα.. υπαρχουν πολλα κρουσματα στην ελλαδα? αν ξερει καποιος..
και επισεις για ολους οσους λενε πως «Αν δεν έχεις να κρύψεις τίποτα, δεν εχεις τίποτα να φοβάσαι» ειναι τελειως για δεσιμο. στο facebook γινεται κατι αντιστοιχο αλλα με μια διαφορα οτι το ΞΕΡΩ εδω κλεβουν και μπορουν αν θελουν να πουλησουν πληροφοριες μου/σου. ειναι σοβαρο.. και οι ντροπες αν κλαπει ενα smartphone το μονο που κανουν ειναι φραγη και με 5 ευρω ξερω γω να σου δωσουν μια καρτα.. αισχος και ντροπη απο παντου να βγαλουν,,

xalikoutis

Οντως δε έχω να κρύψω τίποτα!!!!. Τι λες ρε φίλε ρε δε πας να δεις αμα έρχομαι. Έγω έχω να κρύψω πάρα πολλά. Εσύ άν θες βγάλανε όλες τις προσωπικές, πολιτκες, κοινωνικες, οικονομικες στιγμες σου στο facebook και μετά στείλτε και σε ένα μειλ σε μένα. Δεν έχεις να φοβηθείς τιποτα απο μένα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Software

Η GitHub απολύει το 10% του προσωπικού της

Η GitHub, πλατφόρμα software collaboration, μπαίνει στον “χορό” των απολύσεων και περικόπτει το 10% του προσωπικού της.

Smartphones Samsung Software

Samsung: Το λογισμικό Good Lock επεκτείνεται σε πολλές χώρες

Τέλος φαίνεται να μπαίνει στα παράπονα αρκετών χρηστών της Samsung για την αποτυχία πρόσβασης στην σουίτα εφαρμογών Good Lock, που αποτελεί ένα από τα αγαπημένα μέρη σχετικά με τη χρήση των συσκευών Android της εταιρείας.

Smartphones Google Google Pixel Software

Google: Βελτιώνει τους χρόνους εγκατάστασης ενημέρωσης λογισμικού στα Pixel

H Google προχωρά στην βελτίωση του χρόνου εγκατάστασης των ενημερώσεων λογισμικού στα Pixel, που πλέον χρειάζονται λιγότερο συνολικό χρόνο διακοπής λειτουργίας.

Internet Metaverse Software

Metaverse: Ξοδεύονται δισεκατομμύρια για την αγορά εικονικής γης

Σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν δαπανηθεί σε εικονική γη τους τελευταίους 12 μήνες, καθώς άνθρωποι και εταιρείες αγωνίζονται για να αποκτήσουν έδαφος στο Metaverse.