Mozilla Boot2Gecko OS και Gaia UI, Web based λειτουργικό σύστημα για φορητές συσκευές

Ο τίτλος του άρθρου μας θέλει μετάφραση και θα σας τη δώσω ευθύς αμέσως. H Mozilla δουλεύει πάνω σε ένα νέο λειτουργικό σύστημα για φορητές συσκευές το Boot2Gecko όπου όλα γίνονται μέσα από τον browser της συκευής και βασίζεται σε αυτόν. Στην επερχόμενη έκθεση MWC 2012 αναμένεται να ανακοινωθούν εξελίξεις σχετικά με την ανάπτυξη του λειτουργικού συστήματος αλλά και ανακοινώσεις για συνεργαζόμενες εταιρείες.

Ρίξτε μια πρώτη ματιά σε κάποια screenshots από το UI (user interface) του λειτουργικού συστήματος Boot2Gecko το οποίο ονομάζεται Gaia. Σημειώστε ότι η Google αναπτύσσει το web-based λειτουργικό σύστημα Chrome OS για υπολογιστές και laptops.

, Mozilla Boot2Gecko OS και Gaia UI, Web based λειτουργικό σύστημα για φορητές συσκευές

, Mozilla Boot2Gecko OS και Gaia UI, Web based λειτουργικό σύστημα για φορητές συσκευές

Το βίντεο είναι από παρουσίαση σε developers το Νοέμβριο του 2011.

Πηγή

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

12 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
tainia

δηλαδή για να δουλέψει θα πρέπει να είσαι συνδεμένος στο internet ή θα δουλεύει κυρίως offline;;;

sokopa

και καλα κατι τετοιο συμφερει δηλαδη?..χανει σχεδον την εννοια της φορητοτητας..δν νομιζω να θελουν πολλοι να πληρωνουν mobile internet μονο και μονο για να ανοιξει το τηλεφωνο τους..-_-

Μιχάλης Δ.

Δεν νομίζω να απαιτεί συνεχή σύνδεση με internet… Είναι κάτι σαν το webos
της HP(Palm).

giorgio

Είναι… πολύ… πρωτότυπο. Βλέποντας και μόνο τα screenshots…

tainia

@giorgio δε θα το έλεγα ιδιαίτερα πρωτότυπο…

@cVlachakis αποκλείεται να θέλει ίντερνετ συνέχεια!!! το βλέπω σαν το Vodafone 555 (facebook) που έχει το menu του FB αλλά δε χρειάζεται να είσαι συνέχεια online για απλές λειτουργίες του κινητού..!!!

Βέβαια μπορεί να μη κουβεντιάζουμε για κινητό αλλά για τύπου ασύρματο τηλέφωνο όπου θα εκμεταλλεύεται το ασύρματο δίκτυο του σπιτιού του κάθε χρήστη..!!!

Panos7GR

Με το που διάβασα ” λειτουργικό σύστημα για φορητές συσκευές” μου θύμισε ένα concept phone της Mozilla που είχα δει πριν 2 ή 3 χρόνια, το Mozilla Seabird. Τώρα με αυτό το λειτουργικό ίσως να είναι ενα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση (αν δεν το παρατηρήσανε).
Τέλος πάντων προς το παρών το Boot2Gecko πέραν από το ότι φαίνεται πρωτότυπο δεν μας ενθουσιάζει και πολύ… Ελπίζω τις προσεχείς μέρες να μας αλλάξουν αυτή την άποψη. Ίδωμεν!

Christos K.

Εμένα με ιντριγκάρει πολύ το γεγονός ότι είναι «χτισμένο» σαν ιστοσελίδα, πράγμα που (ελπίζω να) σημαίνει πως θα επιδέχεται φοβερή παραμετροποίηση και με πολύ πιο απλό τρόπο από οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό, αφού βασίζεται σε πολύ πιο mainstream και γνώριμες τεχνολογίες….

Για όποιον θέλει να το δει περισσότερο μπορεί να το κατεβάσει από εδώ: https://github.com/andreasgal/gaia/downloads (ανοίξτε το homescreen.html)

Μην περιμένετε τίποτα τρελό, από όσο είδα είναι πολύ πρώιμο στάδιο, αλλά είναι μια καλή αρχή για να πάρετε μια γεύση από την γενικότερη ιδέα…(προφανώς λειτουργίες που σχετίζονται με hardware κομμάτια των κινητών δεν αναγνωρίζονται, όπως επίσης όσο είδα δεν υπάρχει κάποιο software back οπότε κάθε φορά που μπαίνετε κάπου για να γυρίσετε στην αρχή πρέπει να ξαναφορτώσετε την σελίδα)

giorgio

@tainia: μα αυτό ακριβώς ειρωνικά υπαινίσσομαι! ότι δεν είναι καθόλου πρωτότυπο, τουλάχιστον εμφανισιακά.

axil

Διαβάστε ένα post[1] του Paul Rouget, αποσαφηνίζει αρκετά πράγματα. Έστησε επίσης και ένα demo[2] (αν δε χωράει στην οθόνη κάντε zoom out) .

[1] https://paulrouget.com/e/b2gdemo/
[2] https://paulrouget.com/gaia/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Apple Apple Maps Apple Watch

iOS 18: Ίσως το iPhone αποκτήσει τους τοπογραφικούς χάρτες του Apple Watch

Η Apple φαίνεται να ετοιμάζεται να προσθέσει τοπογραφικούς χάρτες στις εφαρμογές Apple Maps στο iOS 18, macOS 15 και visionOS 2.

Software AI Samsung Samsung Galaxy S23

Galaxy AI: Ορισμένες δυνατότητες δεν θα υποστηρίζονται από όλες τις συσκευές

Η Samsung ανακοίνωσε επίσημα την κυκλοφορία των χαρακτηριστικών Galaxy AI σε παλαιότερες συσκευές Galaxy, πέραν της σειράς Galaxy S24.

Software featured Google Google AI

Google Maps: Θα οργανώνουν τα ταξίδια σου ευκολότερα χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη

Πολλές αλλαγές στην πλατφόρμα Google Maps ανακοίνωσε πως κάνει η εταιρεία, συμπεριλαμβανομένης μιας ενημέρωσης με τεχνητή νοημοσύνη.

Software Android WhatsApp

WhatsApp: Θα μπορείτε να στέλνετε αυτόματα πολυμέσα HD

Το WhatsApp παρουσίασε μια λειτουργία τον Αύγουστο που σας επιτρέπει να στέλνετε φωτογραφίες σε υψηλότερη ποιότητα.