AMD Pro APUs: Με minimum κατανάλωση 12W

Οι APU (Accelerated Processing Unit) της AMD με την ονομασία Excavator επιδεικνύουν περίτρανα ότι το όνομα της AMD δε συνεπάγεται με υψηλή κατανάλωση ρεύματος και υψηλές θερμοκρασίες, αλλά μπορεί κάλλιστα να φτιάξει τον πιο «πράσινο» επεξεργαστή.

Ο Pro A12 «Carizzo» για τις φορητές συσκευές έχει εκτιμώμενη κατανάλωση στα 12W σε κανονική χρήση και σε μέγιστο φόρτο φτάνει ως τα 35W. Η κατανάλωση αυτή μπορεί να παραμετροποιηθεί μέσα από ρυθμίσεις συστήματος για σταθερή κατανάλωση. Η αρχιτεκτονική είναι στα 28nm και η κατανάλωση είναι όση και των αντίστοιχων Intel που είναι κατασκευασμένοι στα 22nm ή ακόμα και στα 14nm, κάτι που ίσως σημαίνει ότι σε περιπτώσεις υιοθέτησης fin/fet στα 14nm, ίσως η κατανάλωση φτάσει ακόμα πιο χαμηλά.

AMD Pro APUs: Με minimum κατανάλωση 12W, AMD Pro APUs: Με minimum κατανάλωση 12W

Το αποτέλεσμα αυτό ήρθε μετά από μεγάλη έρευνα και μελέτη του τμήματος R&D της Advanced Micro Devices, αφαιρώντας όλα τα μη απαραίτητα τμήματα του επεξεργαστή και τοποθετώντας αρκετά συμπιεσμένες μηχανές καταγραφής και αποκωδικοποίησης.

Οι APU που κυκλοφόρησαν πρόσφατα, της Α-Series Pro Carizzo έχουν δύο Excavator μονάδες των 4 πυρήνων και μία ενσωματωμένη GPU με 8 GCN 1.2 CUs φέρνοντας συνολικά 512 stream processors, 2MB cache και ενσωματωμένους δικάναλους ελεγκτές μνήμης DDR3 των 2133MHz.

AMD Pro APUs: Με minimum κατανάλωση 12W, AMD Pro APUs: Με minimum κατανάλωση 12W

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

3 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Sudo

Επιτέλους η AMD δείχνει τα δόντια της, παρουσιάζοντας ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά. Nα σπάσει το μονοπώλειο της Intel προς όφελος του καταναλωτή.

dimz

Κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε να διαθέτουν στο χρήστη τη δυνατότητα ρύθμισης του TDP με κάποιο «ευκολόπεπτο» όνομα, τουλάχιστον στα mobile workstation. Για παράδειγμα, μπαίνει το laptop στο προφίλ «Εξοικονόμηση ενέργειας», o επεξεργαστής να κλειδώνει στα 12W, στο «Εξισορρόπηση» στα 18-20W, στο «Μέγιστες Επιδόσεις» ή όταν συνδέεται dock/φορτιστής στα 35W κλπ.

Χρήστος

@dimz
σωστό αυτό που λες, αλλα η Microsoft σε αυτό ακόμα υστερεί αρκετά. ποτέ δεν μου δούλεψε σωστά σε λάπτοπ αυτή η λειτουργία, και δεν βλέπω να το διορθώνουν αυτό γιατί κακά τα ψέματα, συσκευή με συσκευή θέλει άλλες ρυθμίσεις(πρέπει να φτιαχτεί ένας αλγόριθμος βασικά δυναμικός και να παίρνει δεδομένα απο εναν server και ανάλογα τι εχει η κάθε συσκευή να σκέφτεται τις σωστές ρυθμίσεις για την συσκευή και για το mode. γιατι μην ξεχνάμε ο χρήστης μπορει να αλλάξει δίσκο, μπορεί να αλλάξει ram, Μπορεί να έχει 2η οθόνη πάνω, οπότε δεν ειναι default το υλικό του λάπτοπ για να ειναι προκαθορισμένο).
πιστεύω οτι η AMD πρέπει να φτιάξει ένα τέτοιο πρόγραμμα για τα δικά της μηχανήματα έστω, ώστε να τρίξει τα δόντια στην Intel, μπας και δούμε επιτέλους σωστή λειτουργία laptop και απο θέμα απόδοσης αλλα και απο θέμα μπαταρίας. δεν μπορώ να δεχθώ οτι τα λάπτοπ αντέχουν 4-5 ώρες λειτουργία internet/γραφειου, το 2015, θα έπρεπε να είναι πολύ παραπάνω οι ώρες απο την στιγμή που 80% του χρόνου το λαπτοπ δουλεύει με λιγότερο απο 10% επεξεργαστικής ισχύος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Computers AMD AMD Zen featured

Ryzen 7000-series: Η AMD θα αποκαλύψει επίσημα τους νέους επεξεργαστές στις 29 Αυγούστου

H AMD ανακοίνωσε πως θα παρουσιάσει τη νέα σειρά επεξεργαστών Zen 4 Raphael για υπολογιστές desktop σε μια διαδικτυακή εκδήλωση.

Computers AMD AMD Ryzen

Οι Ryzen 7000 CPUs της AMD θα σπάσουν το φράγμα των 5 GHz

Κατά τη διάρκεια του Computex 2022, η AMD αποκάλυψε τα βασικά χαρακτηριστικά της επόμενης γενιάς των Ryzen 7000 CPUs.

Computers GPU NVIDIA AMD

Οι τιμές των GPU δείχνουν να πέφτουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Κατά μέσο όρο, στην ευρωπαϊκή αγορά οι τιμές των GPU είναι κατά 25% χαμηλότερες σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Business NVIDIA AMD

Μήπως ήρθε η αρχή του τέλους των ελλείψεων σε GPUs;

Η πρόσφατη κρίση στην αγορά των GPUs δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς.