Apple & Ιρλανδία αντεπιτίθενται στην ΕΕ για τα 13 δισ. ευρώ

Τον Αύγουστο που μας πέρασε, η Ευρωπαϊκή Κομισιόν, έπειτα από πολυετή έρευνα που πραγματοποίησε, κατέληξε ότι ο τεχνολογικός κολοσσός που ονομάζεται Apple δέχτηκε από την ιρλανδική κυβέρνηση παράνομη οικονομική βοήθεια μέσω φοροαπαλλαγών, οι οποίες παραβιάζουν τους κανονισμούς της ΕΕ.

Η Apple καλείται να καταβάλει το ποσό των 13 δισ. ευρώ για φόρους που δεν πλήρωσε για το διάστημα μεταξύ 2003-2014. H Apple, που έχει την ευρωπαϊκή της έδρα στην Ιρλανδία, επισημαίνεται πως έχει πληρώσει λιγότερο εταιρικό φόρο από το 12.5% που προβλέπεται στη χώρα για το διάστημα των 11 χρόνων μέχρι το 2014. Η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager, είχε δηλώσει πως το 2014 η Apple απολάμβανε φορολογικό συντελεστή της τάξης μόλις του 0.005%.

Φυσικά η Apple δεν σκοπεύει να μείνει άπραγη. Η εταιρεία ετοιμάζεται να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, στο δεύτερο Ανώτατο ευρωπαϊκό δικαστήριο. Η έφεση αναμένεται να ασκηθεί μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με τον Γενικό Σύμβουλο της Apple, Bruce Sewell. Ο Sewell επισημαίνει ότι η εταιρεία μπήκε σκόπιμα στο στόχαστρο καθώς τέτοιες υποθέσεις προσελκύουν την προσοχή των media:

“Apple is not an outlier in any sense that matters to the law. Apple is a convenient target because it generates lots of headlines. It allows the commissioner [Margrethe Vestager] to become Dane of the year for 2016”.

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας επιλέγει να σταθεί στο πλευρό της Apple και αναμένεται να κάνει ανάλογα βήματα. Η Ιρλανδία κατηγορείται ότι προσέφερε τεράστιες φοροαπαλλαγές προκειμένου να κρατήσει τις θέσεις εργασίας. Ωστόσο, την Δευτέρα, το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία λέει ότι η χώρα δεν “κάνει συμφωνίες με τους φορολογούμενους” και ότι η Apple πλήρωσε ολόκληρο το ποσό των φόρων και δεν είχε καμία κρατική ενίσχυση.

Μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί η υπόθεση αυτή.

apple and ireland vs eu, Apple & Ιρλανδία αντεπιτίθενται στην ΕΕ για τα 13 δισ. ευρώ

Πηγή: 1,2

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
giannis

Κατά την γνώμη μου η κυβέρνηση της Ιρλανδίας έπραξε πολύ σωστά και προσέλκυσε με οποιονδήποτε τρόπο την apple (ή οποιαδήποτε apple) εφόσον το έκρινε συμφέρον για την χώρα της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple Google iPhone

Google: Πλήρωσε στην Apple 20 δισ. $ το 2022 για να είναι η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στο Safari

Tα δικαστικά έγγραφα που σχετίζονται με την αντιμονοπωλιακή αγωγή του Υπουργείου Δικαιοσύνης κατά της Google μόλις αποσφραγίστηκαν.

Smartphones Apple featured iPhone

iOS 17.5 beta: Θα επιτρέπει στο Find My να είναι ενεργό όταν το iPhone είναι για επισκευή

Σύντομα η Apple θα επιτρέπει στους χρήστες iPhone να στέλνουν τη συσκευή τους για επισκευή χωρίς να απενεργοποιούν το Find My.

Gear Apple Apple Watch

Apple Watch Ultra: Φήμες ότι δεν θα δει «σχεδόν καμία» αναβάθμιση hardware φέτος

Ενώ η πιθανότητα κυκλοφορίας ενός νέου Apple Watch Ultra το 2024 «μειωνόταν», τώρα φαίνεται ότι θα υπάρχει ένα Apple Watch Ultra 3 φέτος.

Smartphones Apple iPhone

Bug κάνει το ξυπνητήρι του iPhone να μη χτυπάει – Αναγνώρισε το πρόβλημα η Apple

Ένα σφάλμα λογισμικού κάνει το ξυπνητήρι του iPhone σε διάφορους χρήστες να μη χτυπάει, κάτι που επιβεβαίωσε η Apple στο Today.