Apple & Ιρλανδία αντεπιτίθενται στην ΕΕ για τα 13 δισ. ευρώ

Τον Αύγουστο που μας πέρασε, η Ευρωπαϊκή Κομισιόν, έπειτα από πολυετή έρευνα που πραγματοποίησε, κατέληξε ότι ο τεχνολογικός κολοσσός που ονομάζεται Apple δέχτηκε από την ιρλανδική κυβέρνηση παράνομη οικονομική βοήθεια μέσω φοροαπαλλαγών, οι οποίες παραβιάζουν τους κανονισμούς της ΕΕ.

Η Apple καλείται να καταβάλει το ποσό των 13 δισ. ευρώ για φόρους που δεν πλήρωσε για το διάστημα μεταξύ 2003-2014. H Apple, που έχει την ευρωπαϊκή της έδρα στην Ιρλανδία, επισημαίνεται πως έχει πληρώσει λιγότερο εταιρικό φόρο από το 12.5% που προβλέπεται στη χώρα για το διάστημα των 11 χρόνων μέχρι το 2014. Η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager, είχε δηλώσει πως το 2014 η Apple απολάμβανε φορολογικό συντελεστή της τάξης μόλις του 0.005%.

Φυσικά η Apple δεν σκοπεύει να μείνει άπραγη. Η εταιρεία ετοιμάζεται να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, στο δεύτερο Ανώτατο ευρωπαϊκό δικαστήριο. Η έφεση αναμένεται να ασκηθεί μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με τον Γενικό Σύμβουλο της Apple, Bruce Sewell. Ο Sewell επισημαίνει ότι η εταιρεία μπήκε σκόπιμα στο στόχαστρο καθώς τέτοιες υποθέσεις προσελκύουν την προσοχή των media:

“Apple is not an outlier in any sense that matters to the law. Apple is a convenient target because it generates lots of headlines. It allows the commissioner [Margrethe Vestager] to become Dane of the year for 2016”.

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας επιλέγει να σταθεί στο πλευρό της Apple και αναμένεται να κάνει ανάλογα βήματα. Η Ιρλανδία κατηγορείται ότι προσέφερε τεράστιες φοροαπαλλαγές προκειμένου να κρατήσει τις θέσεις εργασίας. Ωστόσο, την Δευτέρα, το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία λέει ότι η χώρα δεν “κάνει συμφωνίες με τους φορολογούμενους” και ότι η Apple πλήρωσε ολόκληρο το ποσό των φόρων και δεν είχε καμία κρατική ενίσχυση.

Μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί η υπόθεση αυτή.

apple and ireland vs eu, Apple & Ιρλανδία αντεπιτίθενται στην ΕΕ για τα 13 δισ. ευρώ

Πηγή: 1,2

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
giannis

Κατά την γνώμη μου η κυβέρνηση της Ιρλανδίας έπραξε πολύ σωστά και προσέλκυσε με οποιονδήποτε τρόπο την apple (ή οποιαδήποτε apple) εφόσον το έκρινε συμφέρον για την χώρα της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple iPad Air

Φήμες ότι το iPad Air των 12,9″ θα έχει οθόνη MiniLED

Tα μοντέλα iPad Pro και iPad Air επόμενης γενιάς της Apple αναμένονται στις αρχές Μαΐου και, όσο πλησιάζουμε, εμφανίζονται νέες πληροφορίες.

Smartphones App Store Apple Meta

H Apple αφαίρεσε τις εφαρμογές WhatsApp και Threads από το App Store της στην Κίνα

Η Apple ανακοίνωσε πως αφαίρεσε τις εφαρμογές WhatsApp και Threads που ανήκουν σε Meta από το App Store της στην Κίνα.

Business AI Apple

Η Apple επενδύει πάνω από 250 εκατ. δολάρια στην Πανεπιστημιούπολη της Σιγκαπούρης

Η Apple ανακοίνωσε επενδύσεις άνω των 250 εκατ. δολαρίων για την ενίσχυση της πανεπιστημιούπολης της στην περιοχή Ang Mo Kio της Σιγκαπούρης.

Software Apple iOS Siri

iOS 18: Έρχονται νέες δυνατότητες στην εφαρμογή Notes – Θα υποστηρίζει εγγραφή ήχου και μαθηματικές σημειώσεις

Η Apple πρόκειται να παρουσιάσει τη νέα έκδοση λογισμικού iOS 18 στις 10 Ιουνίου κατά τη διάρκεια του WWDC 2024 Keynote.