Σε μία ώρα θα αφαιρείται το online τρομοκρατικό περιεχόμενο

, Σε μία ώρα θα αφαιρείται το online τρομοκρατικό περιεχόμενο

Αυστηροί θα είναι οι νέοι κανόνες για ταχεία αφαίρεση του τρομοκρατικού περιεχομένου από το διαδίκτυο. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία, οι πλατφόρμες θα έχουν διαθέσιμη μία ώρα το πολύ για την αφαίρεση περιεχομένου που ταυτοποιείται ως τρομοκρατικό.

Ο νέος κανονισμός θα στοχεύει σε περιεχόμενο όπως κείμενα, εικόνες, μαγνητοφωνήσεις ή βιντεοσκοπήσεις, συμπεριλαμβανομένων ζωντανών αναμεταδόσεων, που υποκινούν, επιζητούν τη συμμετοχή ή τη συνδρομή σε τρομοκρατικά εγκλήματα, παρέχουν οδηγίες για τον τρόπο διεξαγωγής τέτοιων εγκλημάτων ή επιζητούν τη συμμετοχή ανθρώπων σε τρομοκρατικές ομάδες. Εντός του ίδιου πλαισίου ως προς τον ορισμό του περιεχομένου που περιλαμβάνεται στην Οδηγία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, θα θεωρείται τρομοκρατικό επίσης όποιο περιεχόμενο παρέχει καθοδήγηση για τη δημιουργία και χρήση εκρηκτικών, πυροβόλων όπλων και άλλων όπλων που προορίζονται για τρομοκρατικούς σκοπούς.

Οι πάροχοι θα πρέπει να αφαιρούν ή να απενεργοποιούν την πρόσβαση σε ταυτοποιημένο τρομοκρατικό περιεχόμενο σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ εντός μίας ώρας από τη λήψη εντολής για την αφαίρεσή του από την αρμόδια αρχή. Τα κράτη μέλη θα θεσπίσουν κανόνες σχετικά με τις κυρώσεις, ο βαθμός των οποίων θα λαμβάνει υπόψη τη φύση της παράβασης και το μέγεθος της υπεύθυνης εταιρείας.

Το περιεχόμενο που αναρτάται στο διαδίκτυο για εκπαιδευτικούς, δημοσιογραφικούς, καλλιτεχνικούς ή ερευνητικούς σκοπούς, ή που χρησιμοποιείται στα πλαίσια ευαισθητοποίησης γύρω από ένα θέμα, δεν θα μπορεί να χαρακτηριστεί ως τρομοκρατικό, βάσει των νέων αυτών κανόνων.

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet EU Twitter

Twitter: Η Γερμανία ζητά να τεθεί υπό ευρωπαϊκή επιτήρηση

Ο Γερμανός αξιωματούχος, Σβεν Γκίγκολντ πρότεινε να ενταχθεί το Twitter στις υπό επιτήρηση εταιρίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υποστηρίζοντας ότι η ηγεσία του Elon Musk έχει φέρει αστάθεια στην πλατφόρμα.

Smartphones EU featured

Η Ευρώπη υποχρεώνει τους κατασκευαστές να επιτρέπουν την κατάργηση των bloatware

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να εγκρίνει την Digital Services Act η οποία μεταξύ άλλων προστατεύει τους χρήστες από τα bloatware.

Internet EU Google

Επόμενος στόχος της ΕΕ το Google News

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) φαίνεται πως δεν έχει σκοπό να αφήσει την Google σε ησυχία. Πρόσφατα ο τεχνολογικός κολοσσός της Silicon Valley δέχτηκε πρόστιμο μαμούθ ύψους 2.4 δισ. ευρώ για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

Smartphones Android EU Google

Google: Κινδυνεύει με νέο πρόστιμο ρεκόρ από την ΕΕ λόγω Android

Τον προηγούμενο μήνα η Κομισιόν επέβαλε στην Google πρόστιμο ρεκόρ που έφτασε στα 2.4 δισ. ευρώ, για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, που στην συγκεκριμένη περίπτωση σχετιζόταν με την υπηρεσία Google Shopping.