Google: Κινδυνεύει με νέο πρόστιμο ρεκόρ από την ΕΕ λόγω Android

google android eu fine, Google: Κινδυνεύει με νέο πρόστιμο ρεκόρ από την ΕΕ λόγω Android

Τον προηγούμενο μήνα η Κομισιόν επέβαλε στην Google πρόστιμο ρεκόρ που έφτασε στα 2.4 δισ. ευρώ, για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, που στην συγκεκριμένη περίπτωση σχετιζόταν με την υπηρεσία Google Shopping.

Ωστόσο, όπως φαίνεται η αμερικανική εταιρεία δεν φαίνεται να έχει εύκολα ξεμπερδέματα με τις ευρωπαϊκές Aρχές. Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, η Google ίσως σπάσει το δικό της παραπάνω ρεκόρ και βρεθεί αντιμέτωπη με ακόμη μεγαλύτερο πρόστιμο.

Αυτή τη φορά η αιτία είναι το Android. Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) εξετάζει τις καταγγελίες κατά της Google για μη σωστή προώθηση του δικού της OS και των δικών της υπηρεσιών, σε κατασκευαστές smartphones.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι ανταγωνιστές και οι κατασκευαστές κατήγγειλαν την Google ότι κάνει κατάχρηση της κυριαρχίας της στην αγορά. Η εταιρεία κατηγορείται ότι περιορίζει την πρόσβαση στο Google Play Store, αν κάποιος κατασκευαστής κινητών δεν δεν συνδέει τις συσκευές του με Google search και Chrome apps. Επίσης, η καταγγελία αναφέρει ότι η Google δεν επιτρέπει στους κατασκευαστές να δημιουργήσουν συσκευές με “in-house Android”, ακόμη και αν το OS είναι open source.

Το πρόστιμο αυτή τη φορά μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 2.4 δισ. ευρώ, ενώ θα ζητηθεί από την Google να αλλάξει την πρακτική της και να αποσυνδέσει Android και Google services.

Μια ειδική επιτροπή ερευνά το ζήτημα και αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους να κοινοποιηθεί η απόφαση για την τιμωρία (ή μη) της Google.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

25 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Παναγιωτης Β

τοτε να το κανει και για την απλ…
το ιδιο πραγμα κανει και αυτη.

Γιάννος

Μπράβο στην ΕΕ, εύχομαι σιγά σιγά η Google να καταρρεύσει, και μόνο έτσι θα πετύχει. Έχουμε μείνει για όσους δεν το έχουν καταλάβει με μόνο δύο λειτουργικά, Android και IOS. Windows Phone, Symbian και Blackberry πλέον στην πλήρη αφάνεια. Που είναι οι παλιές καλές εποχές που υπήρχε ανταγωνισμός? Και άρα καλύτερες τιμές για όλους?

@Dinos

Αν έχει σκοπό η Κοιμισιόν με αυτά που συνεχίζει να κάνει στην Google να παραμονεύει εναντίον της χωρίς στήριξη, σύμφωνα με αυτά που προσφέρει η Google η πολυαγαπημένη όλων όσων σε υποστηρίζουν για να μην τους ξαναδίνεις το δικαίωμα να σε χρησιμοποιούν θα πρέπει να κάνεις όπως η Apple που είναι μόνη της και καλά κάνει.

James

@Γιάννος εγώ θυμάμαι ότι τις παλιές καλές εποχές ήταν όλα ακριβότερα και από ευχρηστία μηδέν. Τώρα μπορεί να είναι δύο λειτουργικά αλλά ανταγωνίζονται 100 εταιρίες περίπου. Μη λέμε ό,τι να ‘ναι

Γιάννος

@james

Σοβαρά ε? Να σου θυμίσω ότι το 2012 και 2013, που ήταν ζωντανά ακόμα τα Windows Phone και Blackberry η ακριβότερη Android ναυαρχίδα ήταν στα 500 με 600 ευρώ? Σήμερα έχει φτάσει τα 900 και 1000 ευρώ. Με το που έσβησαν τα λειτουργικά των Microsoft και Blackberry, οι τιμές των Android ναυαρχίδων της Samsung ανέβηκαν κατά δύο κατοστάρικα, γιατί πλέον είχε να ανταγωνιστεί μόνο την ακριβότερη Apple, κανένα άλλο λειτουργικό πιο πίσω. Ξυπνήστε… Περισσότερα λειτουργικά ίσον καλύτερες τιμές. Ακόμα και η Xiaomi φέτος πουλάει ακριβότερα, ακολουθώντας την Huawei που ανέβασε κι αυτή τις τιμές της από πέρυσι (ευτυχώς όμως αυτές οι δύο πουλάνε ακόμα φθηνότερα σε σχέση με Samsung, Sony και HTC)

Nikopoup

Φιλε οι ναυαρχιδες δεν ειναι για ολους. Μια χαρα κανεις την δουλεια σου και με ενα κινητο των 300 ευρω. Μην λεμε οτι θελουμε.. Επισης γιατι περισσοτερα OS οταν σε ενα OS υπαρχουν εκατονταδες επιλογες? Απο 50 εως 1000 ευρω. Αν ολοκληρη microsoft δεν μπορει να υποστηριξη το OS της, τι φταει η google? Οι εταιριες θελουν το μεγιστο κερδος. Η microsoft οπως και RIM επαιξε και εχασε.

Γιάννος

@Nikogroup

Λάθη αν δεν κάνω έκανε και η Google, τα κινητά με το λειτουργικό της μέχρι και το 2014 λαγκάρανε συχνά πυκνά. Όταν τα Windows Phone τότε πετούσαν χωρίς το παραμικρό κόλλημα. Επίσης δεν ξέρουμε τι βρώμικα παιχνίδια παίχτηκαν μεταξύ εταιρειών κάτω απ το τραπέζι και οι developers προτίμησαν να ασχοληθούν στο 100% μόνο με τα λειτουργικά της Apple και της Google. Η ουσία φίλε μου είναι ότι το Android πλέον είναι ακριβότερο. Εγώ το 2013 έδινα πέντε κατοστάρικα και είχα το top Android κινητό, τώρα φίλε μου 900 ευρώ δεν δίνω με τίποτα. Και μακάρι η Google να υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά για να δούμε αλλαγές στον χώρο της κινητής. Στηρίζω απόλυτα την ΕΕ εναντίων της Google.

Γιάννος

Λάθη αν δεν κάνω λάθος ήθελα να γράψω στην πρώτη σειρά. 🙂

James

@Γιάννος για σκέψου λίγο τι παίρνεις σήμερα με 500 και 600 ευρώ και τι έπαιρνες τότε. Και κάτω από 200 τότε δεν υπήρχε τίποτα σε smartphone που να μην ήταν για πέταμα. Οι ναυαρχίδες που λες είναι 6-7 κινητά σύνολο. Μπορείς να διαλέξεις από τα εκατοντάδες άλλα που είναι φθηνότερα. Υπάρχουν κινητά με 80, 100, 150, 200 κλπ. Διαλέγεις και παίρνεις

Nikopoup

Σιγουρα δεν ηταν τοσο απροβληματιστα οσο τωρα. Ειχε φιλος μου ενα lumia και μπορω να πω οτι ηταν καλο το λειτουργικο αλλα το store ηταν χαλια. Δεν μπορω ομως να πιστεψω οτι παιχτηκαν παιχνιδια κατω απο το τραπεζι και εχασε η microsoft και μαλιστα τοσο πολυ. Θες να μου πεις οτι δεν σε ενοχλει η τιμη που εχουν τα iphone?

Don mitso mou

Το πρόβλημα μάγκες δεν είναι στις εταιρίες αλλά σε εσάς. Θέλετε όλοι ναυαρχηδες με 300€. είτε αξίζουν τα λεφτά τους είτε όχι, έτσι πάει. Και όχι, 300€ ευρώ κινητά δεν είναι ίδια με 600-600 και πάει λέγοντας.

james

Tο προβλημα ειναι οτι ολοι θελουν ναυαρχιδες. Τελεία. Δε χρειαζεται SD 835 και 6 γιγα ραμ για να χρησιμοποιησει καποιος δυο σοσιαλ δυο μεσσεντζερς και ενα browser.

Γιάννης

Πιο παλια αν ήθελες καλή συσκευή με Android σχεδόν αναγκαστικά αγόραζες ναυαρχίδα. Και δεν ήταν μόνο στα android όλα τα κινητά ήταν φθηνότερα! Τα mid-range ήταν για ”πέταμα” πολύ κατώτερα σε σχέση με τις ναυαρχίδες. Πλέον όμως τα mid-range έχουν ξεφύγει και έχουν πολύ καλά χαρακτηριστικά (πολλές φορές ίδια με ναυαρχίδες π.χ SUPER AMOLED οθόνες και πολύ καλά SOC με πολύ ικανές κάμερες κτλ κτλ) για την τιμή τους σε σημείο να μην καταλαβαίνεις και σημαντική διαφορά στη καθημερηνότητα έτσι… Με λίγα λόγια τα midranged σκαρφάλωσαν και φτάσαν τις ναυαρχίδες και με τη σειρά τους οι ναυαρχίδες ανέβηκαν ακόμη πιο ψιλά. Λογικό δεν είναι!??? Απλά επειδή όλοι συνηθίσαμε να αγοράζουμε πάντα ναυαρχίδα τώρα όλοι κράζουμε γτ ανέβηκαν οι τιμές!! Και λογικό είναι αν παίρνεις 600 ευρώ μισθό δεν μπορείς να έχεις κινητό με 1000 ευρώ. Η γνώμη σας δεν αντιπροσωπεύει έναν υγιή καταναλωτή που αγοράζει ανάλογα τις ανάγκες και τις δυνατότητες του αλλά τη γνώμη του σύγχρονου Ελληναρα που θέλει το καλύτερο κινητό κάθε χρόνο και ας μην έχει να φαέι.. Τις δυνατότητες που έχεις σήμερα με μια ναυαρχίδα θα τις έχεις αύριο με ένα καλό mid ranged οπότε η εταιρία σου προσφέρει την ίδια εμπειρία χρήσης στο ίδιο επίπεδο… Συνέχεια »

Don mitso mou

Φίλε james, αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι πιο πολύ είναι το μέγεθος του social engineering που παίζει στις πιο πολλές εταιρίες. Στα πιο πολλά προϊόντα/αγαθά/υπηρεσιες η βάση της χρηστικής τους αξίας είναι ίδια. Το αυτοκίνητο σε μεταφέρει ανάμεσα σε δυο σημεία, το ίδιο και ένα αεροπλάνο που έχει τρεις διαφορετικές κατηγορίες θέσεων κτλ. Το θέμα είναι πως να κινητοποιήσουν τη μάζα Αυτοί που έχουν τα χρήματα είναι λίγοι. Εγώ για παράδειγμα θα πετάξω με first class να έρθω Ελλάδα ή για τις δουλειές μου, γιατί τα έχω. Η το Τί αυτοκίνητο θα πάρω. Θα πάρω και ότι κινητό γουστάρω. Το θέμα σε όλα είναι πως να πείσεις μια τεράστια μάζα ανθρώπων κι εκεί είναι το κλειδί σε όλα, πως ενα προϊόν μικρής σχετικά αξίας όπως ένα κινητό, θα σου δώσει αυτό το αίσθημα ευδαιμονίας,ότι ανέβηκες κάπου πιο ψηλά. Όλα τα αλλά είναι να χαμε να λέγαμε

james

@Don mitso mou Δε διαφωνω πουθενα με οσα εγραψες. Θα διορθωνα μονο το “αισθημα ευδαιμονιας” σε “ψευδαισθηση ευδαιμονιας”. Αν το αντεχει η τσεπη σου να παιρνεις ο,τι κινητο γουσταρεις φαινεται απο ολα τα υπολοιπα και το κινητο ειναι μια λεπτομερεια και αν δεν το αντεχει η τσεπη σου, ο,τι και να παρεις παλι φαινεται απο ολα τα υπολοιπα.

Γιάννος

Πως καταφέρατε να εκτροχιάσετε πλήρως την συζήτηση από το θέμα… Η ουσία είναι μία, μένοντας ο καταναλωτής με δύο μόνο λειτουργικά σε smartphone, θα αγοράζει τα πάντα ακριβότερα. Όσοι δεν το καταλαβαίνουν είτε είναι ανόητοι, είτε δουλεύουν στην Google και δεν τους συμφέρει η αλήθεια.

Αλέξανδρος

@Γιάννος σωστός ΑΛΛΑ έχεις δει καμία αντιπρόταση ΣΟΒΑΡΗ τελευταία; Αν ολόκληρη Ms δεν μπόρεσε ( όχι ότι δεν μπορεί ) τότε ποιος;

Nikopoup

Έχεις κολλήσει με την Google. Άν δεν σου αρέσει ή δεν μπορείς ΜΗΝ δίνεις. Δώσε 300. Οι επιλογές σου είναι εκατοντάδες. Αν θες να κάθεσαι στο τραπέζι και να αφήσεις πάνω το s8 plus για να “δειχθεις” αυτό είναι άλλο θέμα. Θα προτιμούσες να υπήρχαν 5 λειτουργικά τα οποία να μην είχα τόσο καλή υποστήριξη από developers ή να είχαν τα 2 από τα 5? Βασικά αυτό έγινε και μείναμε με μόνο 2. Οι εταιρείες που δεν μπορούν κάνουν στην άκρη.

Γιάννος

@Αλεξανδρος

Τίποτα δε μένει σταθερό στον κόσμο που ζούμε. Αν την έπαθε η Microsoft, θα έρθει και η ώρα της Google. Θυμάμαι παλιότερα που υπήρχε ποικιλία στον χώρο, δοκίμαζα Android, Windows Phone, Symbian, Blackberry. Δεν βαριόμουν. Τώρα φτάσαμε σε σημείο να αλλάζουμε smartphone επειδή αυτό γρατζουνίστηκε, χάλασε η εξωτερική του εμφάνιση. Από λειτουργικό ότι και να πάρεις θα είναι μια από τα ίδια, άντε να σου δίνει λίγο μεγαλύτερο σκορ στο Antutu, αντε να παίζει και τρία παιχνίδια παραπάνω. Βαρετή εποχή για smartphone πλέον.

Γιάννος

@Nikopoup

Εγώ έχω κολλήσει με την Google? Τώρα που άρχισε να τρώει τις μηνύσεις από την ΕΕ έρχεται σιγά σιγά η ώρα να κολλήσει αυτή.

Axel

Σωστός ο Γιάννος. Λιγότερες επιλογές=υψηλότερες τιμές. Όσο αφορά αυτό που λέει ο James είναι σχετικό. Αν δώσεις σε κάποιον κάτι καινούριο που δεν το έχει χειριστεί ποτέ μέχρι σήμερα λογικό να τα βρει σκούρα. Χρήση στην χρήση τα μαθαίνεις όλα και μετά που είσαι ποιο έμπειρος ότι και να πιάσεις απλά με την λογική και την εμπειρία το δουλεύεις. Επίσης πλέον όλες οι εταιρίες που ανταγωνίζονται βγάζουν Android συσκευές (Samsung, Xiaomi, Sony, Huaweii, Wiko, Alcatel κλπ κλπ) και ουσιαστικά ένας καταναλωτής ξέρει ότι βγαίνει απλά άλλο ένα κινητό με Android. Ουσιαστικά δηλαδή τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Δεν το παραδέχεται όμως. Ο λόγος; Μάρκετινγκ και ουσιαστικά μηδενικές επιλογές. Και για να είμαστε ακριβείς, μία επιλογή γιατί το iOS έχει τιμή ναυαρχίδας και δεν έχει άλλη επιλογή. Οπότε όλα τα άλλα είναι μόνο Android, άντε και κάνα Windows Phone που θα βρεις πλέον μόνο στο ίντερνετ. Πριν λίγα χρόνια δεν υπήρχαν τόσο πολύ αυτές οι τιμές. Και αυτό είναι ξεφτύλα. Τιμές για κινητό 700-800-900 ευρώ είναι κυριολεκτικά εκτός λογικής. Με αυτά τα χρήματα παίρνεις λάπτοπ, τάμπλετ, αλλά και ένα κινητό για να έχεις για πάρτη σου. Όσο αφορά αυτό που λέει ο Αλέξανδρος για την Microsoft θα πω ότι σίγουρα έχει… Συνέχεια »

Vendetta

@Γιάννος θα διαφωνήσω μαζί σου που προσπαθείς να συσχετίσεις την μετάβαση σε ολιγοπώλιο στις εταιρίες λογισμικού με την αύξηση των τιμών των κινητών.
Η αύξηση των τιμών των κινητών, για μένα, οφείλεται αρχικά στα τεράστια ποσά που δαπανούν οι εταιρίες σε Έρευνα και Ανάπτυξη (είτε μέσω εξαγορών είτε από τις ίδιες). Αίτιο? Η αυξανόμενη ζήτηση από τον κόσμο σε smartphones και ο έντονος ανταγωνισμός.
Δεύτερον: Η αύξηση της τιμής των κινητών της Samsung θα οφείλεται και στην αύξηση του κόστους από τον έλεγχο ποιότητας για τα μην ξαναβρεθεί στην ίδια θέση με το Note 7.

@Γιάννος, πραγματικά πόσοι καταναλωτές θεωρείς ότι έκαναν αυτό που έκανες εσύ με το να πηγαίνεις από λειτουργικό σε λειτουργικό αλλάζοντας κινητά? Και συτό είχε σαν συνέπεια να παραμένουν σε χαμηλές τιμές τα κινητά?
Τέλος, ποιοι αλλάζουν το κινητό τους επειδη γρατζουνίστηκε ή άλλαξε η εξωτερική του εμφάνιση?

Γιάννος

@Vendetta

Πήγαινε στη γωνία να δεις αν έρχομαι…

Γιάννος

@Axel

Έτσι ακριβώς. Χαίρομαι που υπάρχουν ακόμα χρήστες που τους κόβει το μυαλό.

Vendetta

@Γιάννος στη γωνιά είμαι αλλά μάλλον κρύβεσαι…μην φοβασαι δεν δαγνώνω!!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Google Google Pixel

Google Pixel 8a: Δείτε το σε νέα, υψηλότερης ποιότητας renders

Aπό ότι φαίνεται, κάθε μέρα θα έχουμε και ένα leak για το Google Pixel 8a μέχρι την αναμενόμενη επίσημη αποκάλυψη στις 14 Μαΐου.

Smartphones Google Google Pixel Pixel

Pixel Fold 2: Η Google θα το μετονομάσει σε Pixel 9 Pro Fold

Η Google, μετά το περυσινό Pixel Fold, περιμένουμε να φέρει το Pixel Fold 2, αλλά ένα νέο δημοσίευμα υποστηρίζει ότι δεν θα ονομάζεται έτσι.

Software Android Android Malware featured

Τρεις εφαρμογές Android που πρέπει να διαγράψετε – Μπορούν να αδειάσουν τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς

Για την ύπαρξη τριών κακόβουλων εφαρμογών Android που πρέπει να διαγράψουν όλοι οι χρήστες άμεσα από τις συσκευές τους προειδοποιεί η ESET.

Smartphones featured Google Pixel

Google Pixel 8a: Δείτε το και στα τέσσερα χρώματα που θα κυκλοφορήσει

Για το επερχόμενο Pixel 8a της Google ακούμε και κάτι καινούργιο κάθε μέρα, με τα leaks να το αποκαλύπτουν πλήρως πριν την κυκλοφορία.