20 εταιρείες δημιουργούν το 55% των πλαστικών αποβλήτων

, 20 εταιρείες δημιουργούν το 55% των πλαστικών αποβλήτων

Σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή οφείλει να μπει πιο ψηλά στην καθημερινή ατζέντα, έρχονται στο φως σημαντικά δεδομένα. Μόλις 20 εταιρείες εκτιμάται ότι είναι υπεύθυνες για τα μισά πλαστικά απόβλητα του πλανήτη.

Μέσα στη λίστα αυτών των 20 εταιρειών, όπως συμπεριλαμβάνονται στον δείκτη Plastic Waste Makers, μπορεί κανείς να βρει μεγάλους πολυεθνικούς κολοσσούς, αλλά και εταιρείες κρατικών συμφερόντων. Τα πλαστικά απόβλητα προκαλούν πολλαπλά προβλήματα, όπως είναι η ρύπανση στους ωκεανούς, καθώς και οι τοξικές ενώσεις από τη διάσπαση των πλαστικών στη φύση.

Η Αυστραλία φαίνεται να έχει το αρνητικό ρεκόρ εδώ, αφού είναι η χώρα που παράγει τα περισσότερα πλαστικά απόβλητα ανά κάτοικο. Στην κατάταξη αυτή ακολουθούν οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα, η Αγγλία και η Ιαπωνία. Ένα στοιχείο που θα πρέπει να τονιστεί εδώ είναι ότι οι εταιρείες τεχνολογίες δεν εμφανίζονται υψηλά στη λίστα με τις εταιρείες που προκαλούν τα περισσότερα πλαστικά απόβλητα, χωρίς, φυσικά, αυτό να σημαίνει ότι δεν παίζουν και εκείνες τον αρνητικό τους ρόλο στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος με πλαστικά απόβλητα.

Η χρήση πλαστικών είναι ακόμα πολύ μεγάλη και δημιουργεί μεγάλη ανησυχία, ειδικά εάν παρατηρεί κανείς τέτοια στατιστικά.

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

3 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
James

ναι ποιες ειναι αυτες? θα επρεπε να υπαρχει η λιστα και οχι ετσι απλα και αοριστα γραφουμε μια πληροφορια και οτι γινει

SUPS 👨‍⚖️

αν μπεις στη πηγη θα δεις τη λιστα.

Χρήστος

ExxonMobil contributes 5.9% of total single use plastic waste
Dow 5.6%
Sinopec 5.3%
Indorama Ventures 4.6%
Saudi Aramco 4.3%
PetroChina 4%
LyondellBasell 3.9%
Reliance Industries 3.1%
Braskem 3%
Alpek SA de CV 2.3%
Borealis 2.2%
Lotte Chemical 2.1%
Ineos 2%
Total 1.9%
Jiangsu Hailun Petrochemical 1.6%
Far Eastern New Century 1.6%
Formosa Plastics Corporation 1.6%
China Energy Investment Group 1.5%
PTT 1.5%
China Resources 1.3%

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business AI

To Figure 01 της OpenAI είναι πολύ πιο προηγμένο από το Optimus της Tesla

O Elon Musk έχει έναν επιπλέον λόγο να μισεί την OpenΑΙ, αφού το δικό της ρομπότ φαίνεται πολύ καλύτερο από το δικό του.

Business featured Google Google I/O

Google I/O: Ανακοινώθηκε η ημερομηνία – Στις 14 Μαΐου φέτος

Το ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών της Google, I/O, είναι μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις, όχι μόνο για τους προγραμματιστές.

Business Elon Musk SpaceX

Starship: Η SpaceX του Elon Musk εκτόξευσε τον πιο ισχυρό πύραυλο που κατασκευάστηκε ποτέ

Στις 15:25 τοπική ώρα στην Ελλάδα, την Πέμπτη, το Starship της SpaceX πραγματοποίησε εκτόξευση από την εγκατάστασή του στο Τέξας.

Business Apple Apple Car featured

Πώς το Apple Car μπορούσε να αλλάξει το πρόσωπο της βιομηχανίας αυτοκινήτων

Τον περασμένο μήνα, η Apple αποφάσισε να σταματήσει το project για την κατασκευή του Apple Car, μετά από εργασίες δέκα ετών.