Business

Η DJI μπήκε στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως ο κατασκευαστής drone DJI μπαίνει πλέον στη μαύρη λίστα, μαζί με τις Huawei και ZTE. Ο αποκλεισμός θα είναι άμεσος, με τις αμερικανικές εταιρείες να μη μπορούν πλέον να έχουν καμία συναλλαγή με τον κινέζο κατασκευαστή, εκτός αν μπορέσουν να εκδώσουν προσωρινή άδεια.

Ο λόγος που η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχώρησε σε αυτή την κίνηση είναι επειδή, όπως λέει, η DJI επέτρεψε ευρείας κλίμακας παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, μέσω καταχρηστικής συλλογής και ανάλυσης προσωπικών δεδομένων ή υψηλής τεχνολογίας παρακολούθησης.

Πιθανώς, η αμερικανική κυβέρνηση να εννοεί τη συμμετοχή της DJI στην επιτήρηση στρατοπέδων κράτησης στην επαρχία Xinjiang. Η DJI πρόσφερε στην κινεζική κυβέρνηση τα δικά της drones για παρακολούθηση, όπως μας αναφέρει η ιστοσελίδα Bloomberg. Όμως, δε γνωρίζουμε αν εννοεί μόνο αυτή την περίπτωση.

Από εδώ και πέρα, ο κινέζος κατασκευαστής drone θα πρέπει να αλλάξει προμηθευτές για αρκετά εξαρτήματα. Όμως, η DJI φαίνεται πως είχε μεριμνήσει, καθώς περίμενε μία τέτοια κίνηση και εδώ και καιρό έχει απομακρυνθεί από μόνη της από τους προμηθευτές που είχε στις ΗΠΑ, τους οποίους έχει αντικαταστήσει με κινέζους προμηθευτές.

Από την άλλη, η DJI κατέχει το 77% της αγοράς drone στις ΗΠΑ, όμως προς το παρόν δε γνωρίζουμε αν θα σταματήσουν και οι πωλήσεις των προϊόντων της στις εν λόγω αγορές. Μη ξεχνάμε πως η τελευταία που είχε μπει στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ ήταν η ZTE, ενώ ο αποκλεισμός της Huawei την έχει φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση στην αγορά.

Πηγή

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι και άμεσα όλα τα νέα άρθρα! Αν χρησιμοποιείτε RSS μπορείτε να προσθέσετε το Techblog.gr στη λίστα σας με αυτό τον σύνδεσμο https://techblog.gr/feed.

Επεξεργάστηκε την 18 Δεκεμβρίου 2020 21:59

Σχόλια

    • Πριν την Huawei ακόμα την κυνηγούσαν την DJI,
      Σε λίγο θα πάνε και στην go pro αν δεν φέρει την κατασκευή της στις ΗΠΑ.
      Αλλά ναι διώχνοντας την εταιρία με το 77 % θα πουλήσουν οι άλλες εταιρίες (μόνο η Autel βγάζει κάτι αξιόλογο)

  • Αμερικανοί, ελεύθερη αγορά και κουραφέξαλα. Θα παρακαλάνε να γίνουν Σοβιετία να τους στέλνει η Ανατολή αγαθά έτσι που τα κάνανε

  • Όπως ακριβώς η Κίνα έχει αποκλείσει προϊόντα αμερικανικής προέλευσης έτσι κάνει και η Αμερική για τα κινεζικά προϊόντα. Προσπαθεί να προστατέψει την οικονομία της και να βοηθήσει αμερικανικές εταιρίες. Το κακό που είναι; Μάθατε όλοι στα σχόλια και γελάτε με την Αμερική..

    • Το αν προσπαθεί να προστατέψει οικονομία ( η αλλά συμφέροντα!?) ναι μεν κατανοητό αλλά... Όταν πρώτο ξεκίνησε αυτό το φιασκο με τον Trump είπε ότι ήθελε να "αναγκάσει" όλες τις αμερικανικές εταιρίες να γυρίσουν την παραγωγή πίσω στις ΗΠΑ, κάπου έγινε μια έρευνα πόσο θα κόστιζε ένα iPhone αν ήταν όντως made in USA βγήκε 2πλασιο κόστος παραγωγής και για να έχουν τα ίδια profit margins έπρεπε να κοστολογηθει κάθε συσκευή σχεδόν 800 δολάρια επάνω. Δεν γελάμε απλά κοίτα τι έγινε με την Huawei? Αν πάει άπατη η DJI δεν υπάρχει άμεση εναλλακτική, δεν πετάγεσαι να πάρεις ένα Samsung πχ.

  • Το πρόβλημα δεν λύνεται με την αλλαγή προμηθευτών. Το όλο θέμα αφορά τις πατέντες.
    Οι πατέντες σε αυτές τις τεχνολογίες είναι οι περισσότερες αμερικάνικων εταιριών. Είδατε τι συνέβη στην Huawei. Έλεγε ότι θα πάει να βρει άλλους προμηθευτές αλλά και οι άλλοι προμηθευτές δουλεύουν με αμερικάνικες πατέντες που σημαίνει ότι ούτε και από εκεί θα μπορέσει να προμηθευτεί τα εξαρτήματα που θέλει καθώς δεν πρόκειται να τα δώσουν υπό τον φόβο των αμερικανικών κυρώσεων. Χωρίς αμερικανικές πατέντες στην τεχνολογία δεν φτιάχνεις τίποτα.

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Κώστας Λεοντιάδης

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.