Απόλυση και μήνυση σε μηχανικό της Apple που έστελνε leaks με το iPhone του στα μέσα

Apple, Απόλυση και μήνυση σε μηχανικό της Apple που έστελνε leaks με το iPhone του στα μέσα

Όταν ο πρώην μηχανικός της Apple, Andrew Aude, έτρεχε στο διάλειμμά του στην τουαλέτα, το έκανε όχι γιατί τον καλούσε η φύση αλλά για να διαγράψει εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων στο τηλέφωνό του. Αυτές οι εφαρμογές μπορεί να περιείχαν στοιχεία ότι ο μηχανικός λογισμικού διέρρεε πληροφορίες στα μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τη New York Post, η Apple έχει καταθέσει αγωγή κατά του Aude, ο οποίος εργαζόταν για το τμήμα που ήταν υπεύθυνο για το λειτουργικό σύστημα iOS της Apple.

O πρώην μηχανικός λογισμικού χρησιμοποίησε το iPhone που του έδωσε η Apple για εργασιακή χρήση για να στείλει χιλιάδες μηνύματα κειμένου σε διάστημα πέντε ετών σε δημοσιογράφους από τη Wall Street Journal και το The Information. Η μήνυση κατά του Aude κατατέθηκε από την Apple στις 18 Μαρτίου στο Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνια, κατηγορώντας τον ότι έστειλε leaks στα μέσα ενημέρωσης για να καταστρέψει ορισμένα προϊόντα και χαρακτηριστικά «με τα οποία διαφωνούσε» από την Apple.

Η Apple είπε ότι ο πρώην υπάλληλος της προσπάθησε να υπονομεύσει την Apple μέσω της «ματαιοδοξίας» του και της «προσωπικής του απόλαυσης της προσοχής των μέσων ενημέρωσης», κάτι που η Apple είπε ότι «έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κακή του συμπεριφορά».

Για παράδειγμα, σε διάστημα τεσσάρων μηνών, έστειλε περισσότερα από 1.400 μηνύματα κειμένου σε έναν δημοσιογράφο της Wall Street Journal χρησιμοποιώντας την κρυπτογραφημένη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Signal. Η μήνυση ισχυρίζεται ότι ο πρώην υπάλληλος της Apple αποκαλούσε τον ρεπόρτερ του WSJ «Homeboy» σε αυτά τα κείμενα. Η Wall Street Journal και η New York Post ανήκουν και οι δύο στην News Corp.

Apple, Απόλυση και μήνυση σε μηχανικό της Apple που έστελνε leaks με το iPhone του στα μέσα

Σε ένα screenshot ενός μηνύματος που έστειλε o Aude στο “Homeboy” και εμφανίστηκε στη μήνυση, ο πρώην υπάλληλος της Apple έγραψε: “Ανυπομονώ να ξεσπάσει χάος πριν καν ξυπνήσουν οι εταιρικοί άνθρωποι της Apple”. Η μήνυση αναφέρει επίσης ένα κείμενο που έλεγε: «[Μου αρέσει] όταν διαρρέω στον φίλο μου στο WSJ».

Όπως είπαμε, το WSJ δεν ήταν ο μόνος οργανισμός μέσων με τον οποίο ο Aude ήταν σε επαφή σε μια προσπάθεια να πείσει την Apple να εξοντώσει ορισμένα χαρακτηριστικά και χαρακτηριστικά. Η αγωγή ισχυρίζεται ότι περισσότερα από 10.000 κείμενα στάλθηκαν από τον πρώην μηχανικό λογισμικού της Apple σε μία ρεπόρτερ από το The Information. Το δικαστήριο ανέφερε επίσης ότι «ταξίδεψε σε όλη την ήπειρο για να τη συναντήσει». Ένα άλλο κείμενο από τον μηχανικό λογισμικού που αναφέρεται στη μήνυση αποκάλυψε ότι ήθελε να «[εκρηκτικά] με την πολιτική και τον Τύπο».

Το περασμένο φθινόπωρο, οι ανώτεροι του Aude είχαν μια υποψία ότι είχε διαρρεύσει στοιχεία στον Τύπο, και όταν τον αντιμετώπισαν σχετικά, «διέψευσε επανειλημμένα ότι είχε διαρρεύσει οποιαδήποτε πληροφορία σε κανέναν». Είπε επίσης στα αφεντικά του ότι δεν είχε μαζί του το iPhone που του δόθηκε από την Apple. Αλλά έχοντας πει αυτό, ο Aude σκέφτηκε ένα τέχνασμα για να αφαιρέσει τα στοιχεία από το τηλέφωνό του που στην πραγματικότητα είχε κανονικά μαζί του.

«Προσποιούμενος την ανάγκη να επισκεφτεί το μπάνιο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Aude έβγαλε το iPhone του από την τσέπη του κατά τη διάρκεια του διαλείμματος και διέγραψε οριστικά σημαντικές ποσότητες αποδεικτικών στοιχείων από τη συσκευή του», σύμφωνα με την αγωγή. Στις 12 Δεκεμβρίου, ο Aude έκανε μια μερική παραδοχή στην Apple όταν ρωτήθηκε γιατί διαγράφηκε η εφαρμογή Signal και «προσέφερε μόνο περιορισμένες παραδοχές που περιορίζονταν στις πληροφορίες που δεν είχε καταφέρει να καταστρέψει».

Η Apple πρόσφερε στον Aude την ευκαιρία να αποφύγει τις προσφυγές, συνεργαζόμενος με την έρευνα και αποκαλύπτοντας στην Apple όλα όσα είχε διαρρεύσει στον Τύπο. Ωστόσο, εκείνος αρνήθηκε να συνεργαστεί με αποτέλεσμα η Apple να προχωρήσει στη αγωγή που ζητά απροσδιόριστες ζημιές από τον απολυμένο πλέον μηχανικό λογισμικού.

Μερικά από τα project που διέρρευσε στον Τύπο περιελάμβαναν πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή Journal του iPhone και το Vision Pro. Προσλήφθηκε το 2016 και απολύθηκε το 2023.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Apple Apple Pencil featured

Apple Pencil: Μεγάλες αναβαθμίσεις στο νέο μοντέλο – Έρχεται με απτική ανάδραση

Η Apple εργάζεται πάνω σε ένα νέο Apple Pencil, το οποίο μάλλον θα έρθει με μερικά συναρπαστικά νέα χαρακτηριστικά.

Gear Apple featured iPad

iPad Pro: Τα επερχόμενα μοντέλα θα έχουν τα καλύτερα πάνελ OLED στην αγορά

Τα επερχόμενα μοντέλα iPad Pro της Apple θα διαθέτουν “μακράν τα καλύτερα πάνελ OLED για tablet στην αγορά”, σύμφωνα με την DSCC.

Gear Apple iPad iPadOS

Apple: Αντιμετωπίζει πρόστιμο ύψους σχεδόν 40 δισ. δολάρια για το iPadOS – Αναγνωρίστηκε ως «gatekeeper»

Οι αντιμονοπωλιακές αρχές της ΕΕ αναγνώρισαν το iPadOS, το λειτουργικό σύστημα της Apple για iPad, ως σημαντικό gatekeeper.

Gear Apple VR headset

Apple Vision Pro: Δυσκολεύεται η εταιρεία να το κάνει φθηνότερο

Tο Apple Vision Pro έχει κυκλοφορήσει εδώ και σχεδόν τρεις μήνες και οι πωλήσεις έχουν αρχίσει να μειώνονται σύμφωνα με τον Mark Gurman.