Η Apple αναγκάζεται να επιτρέψει πληρωμές εκτός του App Store για αγορές εντός εφαρμογής

, Η Apple αναγκάζεται να επιτρέψει πληρωμές εκτός του App Store για αγορές εντός εφαρμογής

Η Apple πρέπει να επιτρέψει στους προγραμματιστές εφαρμογών γνωριμιών να προσφέρουν συστήματα πληρωμών εκτός της Apple για αγορές εντός εφαρμογής. Διαφορετικά, θα αντιμετωπίσει ένα βαρύ πρόστιμο, σύμφωνα με μια λεπτομερή απόφαση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την Ολλανδική Αρχή Καταναλωτών και Αγορών (ACM). Η ρυθμιστική αρχή ερευνά τις πρακτικές της εταιρείας στο App Store από το 2019, αλλά το Reuters αναφέρει ότι αποφάσισε να επικεντρωθεί σε εφαρμογές γνωριμιών μετά από καταγγελία από το Match Group, ιδιοκτήτες υπηρεσιών γνωριμιών όπως το Tinder, το Match.com και το OkCupid.

Αυτή η απόφαση δεν ισχύει για άλλες κατηγορίες εφαρμογών, όπως παιχνίδια ή εφαρμογές παραγωγικότητας, στη χώρα.

«Ορισμένοι πάροχοι εφαρμογών εξαρτώνται από το App Store της Apple και η Apple εκμεταλλεύεται αυτή την εξάρτηση», γράφει ο Martijn Snoep, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ACM. «Η Apple έχει ειδικές ευθύνες λόγω της δεσπόζουσας θέσης της. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Apple πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη και τα συμφέροντα των παρόχων εφαρμογών και να θέσει λογικούς όρους».

Εκτός από το ότι επιτρέπει στους προγραμματιστές εφαρμογών γνωριμιών να προσφέρουν εναλλακτικά συστήματα πληρωμής, η ολλανδική ρυθμιστική αρχή λέει ότι θα πρέπει επίσης να τους επιτρέπεται να κατευθύνουν τους χρήστες σε επιλογές πληρωμής εκτός της εφαρμογής. Εάν η εταιρεία δεν το κάνει μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, αντιμετωπίζει πρόστιμο 5 εκατομμυρίων ευρώ την εβδομάδα, έως 50 εκατομμύρια ευρώ κατ’ ανώτατο όριο.

Επί του παρόντος, οι προγραμματιστές εφαρμογών πρέπει να χρησιμοποιούν το σύστημα αγορών εντός εφαρμογής της Apple, το οποίο επιτρέπει στην εταιρεία να περικόψει από 15 έως και 30 τοις εκατό από τυχόν αγορές που πραγματοποιούν οι πελάτες εντός μιας εφαρμογής.

Σε μια δήλωση στο The Verge, η εκπρόσωπος της Apple, Μάρνι Γκόλντμπεργκ, είπε ότι η εταιρεία «διαφωνεί με την εντολή που εκδόθηκε από την ACM και έχει ασκήσει έφεση». Συνέχισε λέγοντας ότι η Apple «δεν κατέχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά διανομής λογισμικού στην Ολλανδία, έχει επενδύσει τεράστιους πόρους βοηθώντας τους προγραμματιστές εφαρμογών γνωριμιών να προσεγγίσουν πελάτες και να ευδοκιμήσουν στο App Store και έχει το δικαίωμα σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ και της Ολλανδίας να χρεώσει στους προγραμματιστές αυτών των εφαρμογών μια αμοιβή για όλες τις υπηρεσίες και τις τεχνολογίες που τους παρέχει η Apple.”

Ωστόσο, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο εξετάζουν εξονυχιστικά τους κανόνες του App Store της Apple. Τον Σεπτέμβριο, η εταιρεία ανακοίνωσε μια συμφωνία με μια ιαπωνική ρυθμιστική αρχή για να επιτρέψει σε «εφαρμογές ανάγνωσης», όπως το Netflix και το Kindle, να κατευθύνουν τους χρήστες προς εξωτερικές σελίδες εγγραφής όπου οι πελάτες μπορούν να παρέχουν πληροφορίες πιστωτικών καρτών, παρακάμπτοντας το σύστημα της Apple. Η Νότια Κορέα ψήφισε έναν νόμο τον Αύγουστο που επιτρέπει στους προγραμματιστές να χρησιμοποιούν συστήματα πληρωμών διαφορετικά από αυτά που παρέχουν οι ιδιοκτήτες πλατφορμών και φέρεται να αποφασίζει τι θα πρέπει να κάνουν η Apple και η Google για να συμμορφωθούν.

Οι ΗΠΑ σχεδίαζαν επίσης να κάνουν την Apple να ανοίξει σε συστήματα πληρωμών τρίτων ως αποτέλεσμα της νομικής μάχης με την Epic Games, αλλά ένα εφετείο ανέστειλε την απόφαση λίγο πριν τεθεί σε ισχύ, κάτι που θα μπορούσε να πάρει μήνες για να επιλυθεί.

Η Μένια Ράπτη σπουδάζει δημοσιογραφία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ασχολείται με τα social media και τη φωτογραφία.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Apple Apple Watch

Apple Watch: Η παρακολούθηση της γλυκόζης του αίματος απέχει «τρία έως επτά χρόνια»

Η τεχνολογία παρακολούθησης της γλυκόζης αίματος που έχει σχεδιαστεί για το Apple Watch είναι απίθανο να κυκλοφορήσει για αρκετά χρόνια.

Gear Apple VR headset

Υπάλληλοι της Apple έχουν αμφιβολίες για το AR/VR headset

Τον προηγούμενο μήνα ακούσαμε από τον αναλυτή Mark Gurman του Bloomberg ότι το AR/VR headset της Apple πιθανότατα θα παρουσιαστεί τον Ιούνιο.

Smartphones Apple featured iOS

iOS 17: Θα εστιάσει στα bug και θα προσφέρει πολλές “ωραίες” λειτουργίες

Η Αpple κατά την ανάπτυξη του iOS 17 αποφάσισε να αλλάξει στρατηγική και να προσθέσει πολλές νέες δυνατότητες.

Gear AirPods Apple USB-C

Apple: Δεν θα κυκλοφορήσει την έκδοση USB-C των AirPods 3

Η Apple δεν σχεδιάζει να κυκλοφορήσει μια νέα έκδοση των AirPods τρίτης γενιάς με θύρα USB-C, παρά το γεγονός ότι σκοπεύει να το κάνει με μια νέα έκδοση του AirPods Pro δεύτερης γενιάς αργότερα φέτος.