Apple App Store: Το sideloading στην Ευρώπη μπορεί να διατηρήσει έλεγχο και χρεώσεις εφαρμογών

Apple App Store, Apple App Store: Το sideloading στην Ευρώπη μπορεί να διατηρήσει έλεγχο και χρεώσεις εφαρμογών

Σε ισχύ πρόκειται να τεθούν τις επόμενες εβδομάδες οι νέοι ευρωπαϊκοί κανονισμοί για την τεχνολογία, γι’ αυτό και η Apple προσπαθεί να προσαρμοστεί. Ο τεχνολογικός κολοσσός θα οφείλει να επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν λήψη εφαρμογών από πηγές εκτός του App Store της.

Η εταιρεία δεν έχει κοινοποιήσει λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα λειτουργήσει το sideloading, αλλά φαίνεται ότι μπορεί να μην επιτρέπει στους προγραμματιστές να παρακάμψουν τις χρεώσεις της εταιρείας και τους κανόνες ελέγχου εφαρμογών τελικά.

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι η Apple “σκοπεύει να εισπράξει χρεώσεις από προγραμματιστές που προσφέρουν λήψεις εκτός του App Store” και ότι θα απαιτήσει κάποιο είδος ελέγχου για λήψεις που δεν περνούν από το storefront. Το sideloading θα είναι διαθέσιμο μόνο σε χρήστες iOS στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να συμμορφωθούν με τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η στρατηγική αυτή της Apple δεν έχει οριστικοποιηθεί αλλά θα είναι σύμφωνη με μια άλλη σημαντική αλλαγή που μόλις έκανε η εταιρεία στις πολιτικές της για το App Store των ΗΠΑ. Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία άλλαξε επίσημα τους κανόνες της για τους προγραμματιστές των ΗΠΑ για να ενεργοποιήσουν τις αγορές εντός εφαρμογής που παρακάμπτουν το σύστημα χρέωσης του App Store.

Αυτές οι αλλαγές ήρθαν μετά την μεγάλη νομική διαμάχη μεταξύ Κουπερτίνο και Epic Games (Fortnite) καιορίζουν ότι οι προγραμματιστές πρέπει να πληρώνουν βαριά προμήθεια 27 τοις εκατό για αγορές που γίνονται εκτός του App Store (ορισμένοι μικρότεροι προγραμματιστές θα χρεώνονται μόνο με 12 τοις εκατό). Οι νέοι κανόνες δίνουν επίσης στην Apple το δικαίωμα να ελέγχει τα αρχεία των προγραμματιστών για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση. Αυτό έχει ήδη προκαλέσει πολλές επικρίσεις από την Epic, το Spotify και άλλους προγραμματιστές που εδώ και καιρό επικρίνουν τους περιοριστικούς κανόνες και τις χρεώσεις του App Store.

Εάν η Apple χρεώσει τους προγραμματιστές για παράπλευρη φόρτωση, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρόμοια κριτική από τους κατασκευαστές εφαρμογών. Ο Νόμος για τις Ψηφιακές Αγορές πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στις 7 Μαρτίου.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software AI Apple featured

iOS 18: Η Apple ξανά σε συζητήσεις με την OpenAI για λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης

Η Apple φέρεται να έχει ξεκινήσει εκ νέου τις συζητήσεις με την OpenAI σχετικά με τη χρήστη της τεχνολογίας της.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone: 6 tips για την κάμερα που πρέπει να γνωρίζει κάθε χρήστης

Τα πιο πρόσφατα iPhone έχουν πολλά χαρακτηριστικά κάμερας που αξίζει να χρησιμοποιήσετε, όπως Λειτουργία Πορτραίτου και Στυλ Φωτογραφίας.

Business Apple TSMC

TSMC: Σχεδιάζει να παράγει τσιπ 1,6 nm το 2026

Η TSMC, η κατασκευάστρια εταιρεία τσιπ με πελάτες όπως η Apple, ανακοίνωσε σχέδια για την παραγωγή εξαιρετικά προηγμένων τσιπ 1,6 nm.

Gear Apple Apple Watch

Apple Watch Series X: Μπορεί να χρησιμοποιεί λεπτότερο υλικό μητρικής πλακέτας όπως το iPhone 17

Ο Kuo είχε πει ότι το Apple iPhone 17 Pro που έρχεται το 2025 θα μπορούσε να χρησιμοποιεί μια κύρια πλακέτα χαλκού με επίστρωση ρητίνης.