Apple: Επόμενο βήμα η κατασκευή mobile GPU;

Οι iOS συσκευές της Apple φορούν τα chipsets της σειράς Α που σχεδιάζει η ίδια. Τα chipsets βασίζονται στο design της ARM, αλλά έχουν custom cores και μικροαρχιτεκτονική, ανάλογη με αυτή που χρησιμοποιούν κατασκευαστές όπως η Samsung και άλλοι, όταν κατασκευάζουν δικά τους chipsets.

Όμως, όσον αφορά στην GPU, σχεδόν όλοι στηρίζονται σε τρίτες εταιρείες. Στην περίπτωση της Apple, χρησιμοποιούνται PowerVR γραφικά από την Imagination Technologies.

Οι νέες πληροφορίες τη θέλουν να σχεδιάζει τη δική της mobile GPU προκειμένου να απεξαρτηθεί από τρίτους. Αυτό δεν είναι ένα νέο project που ξεκίνησε πρόσφατα η Apple, αλλά οι πηγές αναφέρουν ότι εργάζεται στην συγκεκριμένη τεχνολογία εδώ και πολλά χρόνια.

Προς το παρόν η Apple χρησιμοποιεί ακόμη PowerVR’s GPUs και ίσως χρειαστεί ακόμη πολύ καιρό για να κυκλοφορήσει την GPU που κατασκεύασε η ίδια.

Η Apple είναι μια εταιρεία που θέλει η ίδια να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο έλεγχο στο software και hardware των συσκευών της, οπότε η ιδέα του να δημιουργήσει δική της mobile GPU, δεν μοιάζει απίθανη. Αυτή θα ήταν μια τεράστια επένδυση που απαιτεί πολλά χρήματα, τα οποία η Apple προφανώς και διαθέτει.

apple mobile gpu, Apple: Επόμενο βήμα η κατασκευή mobile GPU;

Πηγή:1,2

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

18 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
vasilist

Καλό αυτό, ίσως δούμε και καμία τρελή υλοποίηση γραφικών και να ανέβει και άλλο ο πήχης στα κινητά.

xristos

ναι απτην αππλε θα περιμενουμε να ανεβασει τον πηχη!!!!
οκ…!!

Shadgr

Το κακό είναι που την ακολουθούν ενώ κατεβάζει τον πήχη… Και έτσι μας πουλάνε όλοι τους συσκευές με κουτσουρεμένα χαρακτηριστικά!!!!

forneverarrow

Γιατί όχι; Μια χαρά είναι το hardware της Apple και νομίζω γενικά στο θέμα GPU το iPhone είναι πολύ μπροστά σε σχέση με τα Android. Από την άλλη όμως, λίγα βήματα γίνονται στο θέμα της μπαταρίας… Εκεί θα ήθελα να δω την έρευνα της Apple! Έτσι και βγάλει iPhone με αυτονομία 3-4 μέρες, δίνω και χιλιάρικο για να το πάρω!

vasilist

δεν νομίζω ότι κατεβάζει τον πήχη ή apple απλά επιλέγει να βάζει midrange hardware σε καλό λειτουργικό ios που το κάνει να αποδίδει κοντά στα high end android, πιο παλιά τα ξεπερνούσε μάλιστα άλλο που τώρα το hardware στο android έχει ξεφύγει
όπως και να έχει μπορεί να βγάλει GPU που στο ios πετάει και φτάνει τα android high end και ίσως και να τα ξεπεράσει αναγκάζοντας την βιομηχανία για πιο καλά γραφικά.

viel

η apple βγαζει midrange hardware xaxaxaxaxaxa midrange ειναι οι γνωσεις σου

Γιώργος

Ειδικά το 6S που δεν έχει OIS στην κάμερα και οθόνη αστείας ανάλυσης θα έλεγα ότι είναι entry level και όχι midrange.

viel

@Γιώργος ναι δεν εχει ois αλλα εχει 8 instructions per clock cpu , core animation – audio – data framework, και UIDynamics UI. αλλα που να ξερεις τι γραφω τωρα ε? κινεζικα μαλλον

vasilist

@viel Μπορείς να γράψεις άλλα τόσα κινέζικα και πάλι δεν θα έχουν νόημα γιατί στην κάμερα χάνει απο όλες τις android high end συσκευές(μα όλες) και στο multitasking που χρειάζεται το android πάλι χάνει.
Για να καταλάβεις έχω το zenfone 2 και το 6s το κάνω σκόνη και όχι γιατί έχω καλύτερη cpu αλλά τα έχω όλλα στην ram και ανοίγουν Instant δεν υπάρχει κάτι ποιο γρήγορο στο multitasking λόγο 4gb ram, και βέβαια δεν έχω όσο καλή κάμερα έχει το 6s αλλά έχω αυτό που με ενδιαφέρει ταχύτητα με 289€ και 4gb ram 64gb rom 5.5” οθόνη.
Καλύτερα να μείνεις σε αυτά που κάνει καλά το iphone λειτουργικότητα, απλότητα, ψιλο καλή κάμερα, single core απόδοση και καλή απόδοση στα γραφικά λόγο χαμηλής ανάλυσης οθόνης που εδώ που τα λέμε δεν χρειάζεται και μεγαλύτερη, για μένα πάνω απο 1080p είναι ovewrkill στα τηλέφωνα.

Agnostos13

Η Apple εχει δειξει οτι ξερει να ασχολειται με την ουσια. Αποδοτικοτητα επεξεργαστικης ισχυος, optimisation, ασφαλεια μερικα παραδειγματα…
Μακαρι να δουμε ακομα περισσοτερη βελτιωση στις gpu!

Γιώργος

@viel
Instruction per cycle (IPC) λέγεται , ούτε στην παπαγαλία δεν είσαι καλός , τι να κάθομαι να σου εξηγώ τώρα , ότι έχει να κάνει με το clock speed και δεν παίζει ρόλο? Ας το αφήσω καλύτερα.
@Agnostos13
Γιατί το OIS και η ανάλυση 1334×750 (ακόμη και τα Κινέζικα των 150 ευρώ έχουν μεγαλύτερη) δεν είναι ουσία δηλαδή , πλάκα μας κάνεις?

Gvirginia

@Γιώργος Βασικά και οι δύο ονομασίες σωστές είναι… Όχι, η ανάλυση της οθόνης δεν είναι η ουσία, αλλά αυτό που προβάλει η οθόνη να είναι καθαρό (να μη πιξελιάζει) και χρωματικά ωραίο. Η Sony γιατί βάζει στα compact 720p οθόνη?

viel

@Γιώργος καλα καπου στο wiki τα εχασες! μια χαρα τ ειπα και δεν εχει να κανει με το clock speed lol. απορω τι διαβασες… χαχα οχι και να διαβαζεσ σωστα θα καταλαβαινες! τεσπα εχει να κανει με το ποσες εντολες ταθτοχρονα μπορει να τρεχει η cpu ανα κυκλο.

Γιώργος

Μάλλον εσύ δεν ξερείς τι λες.Είτε έχουμε μεγαλύτερο IPC και μικρότερο clock speed ή το ανάποδο. Πληροφορική έχω σπουδάσει (γι’ αυτό και είμαι τόσο ενάντια στην Apple που είναι η μάρκα των άσχετων με την τεχνολογία ποζεραδων).

viel

@Γιώργος “A given level of instructions per second can be achieved with a high IPC and a low clock speed (like the AMD Athlon and Intel’s Core Series), or from a low IPC and high clock speed (like the Intel Pentium 4 and to a lesser extent the AMD Bulldozer). Both are valid processor designs, and the choice between the two is often dictated by history, engineering constraints, or marketing pressures.” εκανες μεταφραση αυτο και ξαφνικα σπουδασες πληροφορηκη ε? μπραβο χαχαχα το οποιο μιλαει για το στησημο ενος επεξεργαστη, πες μας σε παρακαλω το ειναι το instruction? πηγαινει στην cpu? οχι? απο που? ποιος το δημηουργει? να δουμε τι ξερεις απο πληροφορηκη… μαθατε μεταφραση και αυτοαποκαληστε και σπουδαγμενοι

Agnostos13

@Γιώργος
Στα iPhone 6(S) Plus υπάρχει ανάλυση 1080p και OIS!
Ωστόσο η αλήθεια είναι οτι θα μπορούσε να μπεί και στο “μικρό” iPhone 6(S). Λογικά θα γίνει στο μέλλον αλλά τώρα μιλάμε για περιφερειακά ζητήματα που δεν έχουν να κάνουν τόσο με το development της Apple.

Γώργος

@Viel
Ποιο έκανα μετάφραση λέει? Βασική αρχή λειτουργίας επεξεργαστών είναι , μα πόσο άσχετος είσαι τέλος πάντων?
@ Agnostos13
Πω πω και 1080p και OIS , ψάρωσα μιλάμε με τόση τεχνολογία, λολ.

Agnostos13

@Γιώργος
Γιατί οι άλλοι τι τεχνολογία πουλάνε; 4k οθόνη στις 5″; Μεγάλη καινοτομία και κυρίως πολύ χρήσιμη!
Όσο για την κάμερα με τους αισθητήρες φακής που μπαίνουν στα κινητά δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones App Store Apple

Έρχονται στο App Store: PlayStation, GameCube, Wii & SEGA Emulator για iPhone και Apple TV

Ο κύριος προγραμματιστής της εφαρμογής πολλαπλών εξομοιωτών Provenance είπε ότι η ομάδα του εργάζεται για την κυκλοφορία της στο App Store.

Smartphones Apple iPad Air

Φήμες ότι το iPad Air των 12,9″ θα έχει οθόνη MiniLED

Tα μοντέλα iPad Pro και iPad Air επόμενης γενιάς της Apple αναμένονται στις αρχές Μαΐου και, όσο πλησιάζουμε, εμφανίζονται νέες πληροφορίες.

Smartphones App Store Apple Meta

H Apple αφαίρεσε τις εφαρμογές WhatsApp και Threads από το App Store της στην Κίνα

Η Apple ανακοίνωσε πως αφαίρεσε τις εφαρμογές WhatsApp και Threads που ανήκουν σε Meta από το App Store της στην Κίνα.

Business AI Apple

Η Apple επενδύει πάνω από 250 εκατ. δολάρια στην Πανεπιστημιούπολη της Σιγκαπούρης

Η Apple ανακοίνωσε επενδύσεις άνω των 250 εκατ. δολαρίων για την ενίσχυση της πανεπιστημιούπολης της στην περιοχή Ang Mo Kio της Σιγκαπούρης.