iPad 2, Μάθαμε το κόστος κατασκευής

Πάντα μου άρεσε να γνωρίζω το πραγματικό κόστος των συσκευών που αγοράζω όχι ως κριτήριο αγοράς αλλά περισσότερο από περιέργια. Η ιστοσελίδα evertiq αποσυναρμολόγησε ένα iPad 2 και μας ενημερώνει για το κόστος κατασκευής αυτού. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η Apple κατάφερε να συγκρατήσει το κόστος στα επίπεδα του iPad 1 και κατά συνέπεια έχει τη δυνατότητα να το προσφέρει στην αγορά στην ίδια τιμή.

, iPad 2, Μάθαμε το κόστος κατασκευής

Η διαδικασία που έγινε αφορά το μοντέλο 3G με τα 32 GB, και το συνολικό κόστος των εξαρτημάτων που το απαρτίζουν φτάνει τα 327 δολάρια, ενώ η τιμή πώλησης είναι υπερδιπλάσια, αφού αγγίζει τα 730 δολάρια.

Το ακριβότερο κομμάτι της συσκευής δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από την οθόνη των 9.7 ιντσών, η οποία κοστίζει στην Apple127 δολάρια Αμερικής, ενώ το αμέσως επόμενο εξάρτημα σε κόστος αγοράς είναι το chip της μνήμης των 32 GB με τιμή κοντά στα 65 δολάρια. Εντύπωση προκαλεί το κόστος του επεξεργαστή της συσκευής, του γνωστού και ως A5, το οποίο δεν ξεπερνά τα 14 δολάρια, όπως και την εξαιρετικής σε αυτονομία μπαταρίας, το οποίο είναι 25 δολάρια. Στην τελευταία θέση από πλευράς κόστους, αλλά και απόδοσης έρχεται η πίσω κάμερα του iPad 2 η οποία στοιχίζει στην Apple μόλις 4.3 δολάρια.

Φυσικά πριν βιαστούμε να κατηγορήσουμε την Apple ή οποιαδήποτε άλλη εταιρία για την τιμολογιακή της πολιτική, θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι εκτός από το κόστος των εξαρτημάτων θα πρέπει να προσθέσουμε το κόστος έρευνας και ανάπτυξης, συναρμολόγησης, διαφήμισης αλλά και το κόστος ανάπτυξης του software. Ιδιαίτερα στον τομέα του design η Apple έχει να επιδείξει εξαιρετικά αποτελέσματα, λόγω φυσικά των μεγάλων ποσών που επενδύει σε αυτόν, όπως αντίστοιχα και στον τομέα του software.

, iPad 2, Μάθαμε το κόστος κατασκευής

Πηγή

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

15 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
angelos

Ναι….? Εγώ τώρα γιατί εξακολουθώ να έχω κάποιες αμφηβολίες για το αν όντως πρέπει να αυξήσουν τόσο την τιμή ?

georgecm

Aggele ολοι θα θελαμε να ειναι πιο φτηνα ολα τα προιοντα αλλα αφου η συγκεκριμενη εταιρια πουλαει ακομα σε αυτες τις τιμες ειναι λογικο να μην τις χαμηλωσει. Εσυ θα το εκανες?

manos

Simfono me ton georgecm

cghera

Το κόστος κατασκευής δεν είναι μόνο τα εξαρτήματα, είναι και η η ανάπτυξη του προϊόντος, η συναρμολόγηση, η μεταφορά από και προς εργοστάσια, το πακετάρισμα, η διαφήμιση, και φυσικά το κέρδος της εταιρείας. Υπολογίστε και φόρους αναλογα με τη χώρα, και το καθεστός της οικονομίας. Αν ήταν μόνο εξαρτήματα θα τα παίρναμε και μόνοι μας και θα τα συναρμολογούσαμε σαν lego.

xristos

ο πανίσχυρος Α5 με 14 δολλάρια ? εμεινα αφωνος…

John

βασικα το κόστοσ παραγωγης ειναι πολυ μικρότερο. η Apple και κάθε Apple δεν ψωνίζει λιανική. Οι τιμές είναι πολύ μικρότερες. Οσο για το κόστος R&D συμφωνώ είναι μεγάλο

Αλέξανδρος

Το κόστος R&D για το ipad 2 είναι μηδαμινό γιατί πολύ απλά δεν χρειάστηκε R&D. Ουσιαστικά το ίδιο προϊόν με λίγο ανεβασμένα specs και κάμερες. Πόσο R&D χρειάστηκε πια για να φτιάξουν αυτό;
Δεν είναι τυχαίο που βγήκε και σε λευκό χρώμα, είναι καθαρά θέμα ψυχολογίας για να μπορέσει ο κάτοχος ipad να δικαιολογήσει στον εαυτό του την αγορά του ipad 2.
Δείτε στο youtube συγκριτικά τεστ και αν πιστεύετε ακόμη ότι αξίζει η αλλαγή σε ipad 2 ( μιλάω για τους κατόχους του ipad ) πάω πάσο….
Οσο για τις εφαρμογές πιστεύω λίγες θα είναι αυτές που θα τρέχουν αποκλειστικά και μόνο στο ipad 2 γιατί κανείς ανεξάρτητος developer δε θα αποκλείσει την τεράστια μάζα κατόχων του 1, άλλωστε ότι παίζει στο 1 είναι σίγουρο ότι θα παίζει και στο 2, το αντίθετο όμως μπορεί και να μη συμβαίνει.
Το μόνο σίγουρο είναι πως σοβαρή αναβάθμιση θα είναι το ipad 3 οπότε αναμένουμε!

georgecm

@John εχεις δικιο απολυτα σε αυτο που λες, αλλα φανταζομαι οτι τα εχουν κοστολογησει τα υλικα πιο χαμηλα και απο τις χοντρικες τους τιμες. Παντως οπως και να εχει, εχουμε μια ιδεα για το κοστος με αυτον τον τροπο.

@Xristos
Τον Α5 τον παραγει σε δικες της εγκαταστασης και δεν τον αγοραζει, ισως γι αυτο να ειναι τοσο χαμηλα το κοστος…

Δημητρης κεντρο

ο φίλος cghera απαντάει σε όλους σας ! όποιος δεν το καταλαβαίνει περαστικά του

pablo

ρε παιδια και μονο που κοστιζει οσο ενα i phone , η τιμη του ειναι καλη. Εχω android (Desire) k πραγματικα δε μου αρεσει καθολου του iphone 4 αλλα στο i pad & i pad 2 βγαζω το καπελο..

giannis

Το σημαντικό συμπέρασμα απο τα παραπάνω είναι ότι αν βάζαν οθόνη 10 ίντσες retina η τιμή θα ανέβαινε κατα πολύ και αφού θέλαν να κρατήσουν την τιμή σε αυτά τα επίπεδα δεν ήταν δυνατό να γίνει.Σε ένα χρόνο απο σήμερα μπορεί να δούμε κάτι τέτοιο

Nikos

Στην Ελλαδα εχουμε μια πολυ λαθος αντιληψη των πραγμάτων το λεω επειδη εχω επιχείρηση ο κοσμος νομίζει οτι επειδη κατι εμενα μου κοστίζει π.χ. 1 ευρο και το πουλαω 2 αρα λεει οτι εχω κέρδος 1euro αρα οτι δουλεύω με 100% κερδος τα πραγματα ειναι πολυ διαφορετικα!
Οπως ειπατε και πιο πανω για την apple ειναι τα εξαρτηματα ειναι το κόστος έρευνας και ανάπτυξης, συναρμολόγησης, η διαφήμιση αλλά και το κόστος ανάπτυξης του software αλλα ξεχασατε τα πιο σημαντικα ξεχασατε το κρατος!!!απο τα 730 ευρο του ipad2 τα 170 ειναι το Φ.Π.Α!!! πρεπει να βγαλει κέρδος και το κατάστημα που θα στο πουλήσει στη Ελλαδα το οποιο εχει υπαλληλους και ρευμα και ενοίκια και πολλα αλλα , αλλα εκτος αυτου το Ελληνικο καταστημα θα φορολογηθεί με 45%!!!!!! απο το κρατος!Μισα μισα!!! θα φορολογηθεί και apple στην Αμερική νομιζω ότι είναι περιπου στο 20%(ααα ρε Ελλαδαρα!)! Αν δεν παει καλα σε πωλησεις η εταιρια θα μπει μεσα!

Αποστόλης

Νίκο να συνφωνήσω με αυτά που λές όμως το ερώτημα παραμένει. Εγώ θα πάω να ψωνίσω κινητό-tablet απο κάποιο κατάστημα που θα μου το πουλήσει μέχρι και 150 ευρώ πάνω για να καλύψει αυτές τις ανάγκες ή θα κοιτάξω να το βρώ απο εξωτερικό η μεταχειρισμένο η απο κάποιο μαγαζί με επιχειρηματίες που είναι διατεθειμμένοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη? Μπορεί να είμαι λάθος άλλα και 50 ευρώ πάνω να πληρώσω για ένα προιόν τα θεωρώ κοροιδία μόνο και μόνο γιατί ζώ στην Ελλάδα. Το ξέρω οτι στο τέλος συνειδητά μπορεί να φάω το αγγούρι και να το αγοράσω, αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω όμως είναι γιατί κάποιοι επιχειρηματίες (μεγάλες αλυσίδες ηλεκτρικών καταστημάτων και καταστήματα κινητής τηλεφωνίας) για να βοηθήσω, περιμένουν απο μένα να χρεωθώ την υπεραξία ενός προιόντος που μπορεί να έχω κάνει 3 μήνες να μαζέψω τα χρήματα και αρνούνται να βάλουν και αυτοί απο την τσέπη τους κάτι για να κάνουν την τιμή πιο ελκυστική αφού στην τελική αυτοί θα έχουν κέρδος καθαρό απο τόσες πωλήσεις. Τροφή για σκέψη.

Nikos

Αποστόλη, Να σου θυμίσω οτι στην Ελλαδα μια επιχειρήσεις φορολογούνται με 45% ενω Αγγλια 17% Ιρλανδία 12% Βολουλγαρια με 10% κυπρο με 10% τουρκια το ιδιο νομιζω και γενικα δεν υπαρχη χωρα στην ευρωπη με πανω απο 25% ενω στην Ελλαδα εχουμε 45% αρα καταλαβαινεις οτι ο επειχειρηματιας εχει το ιδιο κερδος ασχετα αν το πουλαει πιο ακριβα. Σιγουρα εσυ θα κοιταξεις το συμφερονσου οπως κανω και εγω.Αλλα αν παρω π.χ. το εργοστασιο μου(που δεν εχω!) και παω Βουλγαρια δεν θα πρέπει να με κατακρίνεις…

GREG

Η Apple πλουτίζει από το iTunes. Οι συσκευές είναι το μέσον για να οδηγηθούν αναγκαστικά οι χρήστες τους στο ψηφιακό της κατάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Apple featured

Apple: Εξαγοράζει γαλλική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης με εξειδίκευση στην επεξεργασία on device

Η Apple εξαγόρασε την startup τεχνητής νοημοσύνης Datakalab με έδρα το Παρίσι για να της παρέχει εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης on device.

Smartphones Apple iPhone

iPhone 16: Η Apple παραγγέλνει εξαρτήματα για τα capacitive buttons

Η Apple έχει παραγγείλει έναν μεγάλο αριθμό εξαρτημάτων για τα capacitive buttons από έναν προμηθευτή από την Ταϊβάν.

Software AI Apple

Η Apple φέρεται να ετοιμάζει on device LLM για χαρακτηριστικά παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης

Η Apple αναπτύσσει το δικό της LLM που εκτελείται στη συσκευή για να δώσει προτεραιότητα στην ταχύτητα και το απόρρητο.

Smartphones Apple featured

Apple: Τέλος η παραγωγή των FineWoven αξεσουάρ

Η Apple φέρεται να έχει βάλει τέλος στην παραγωγή αξεσουάρ FineWoven, σύμφωνα με τον συλλέκτη ειδών της Apple, γνωστό ως “Kosutami”.