Apple: “Το Safari είναι τρία διαφορετικά προγράμματα περιήγησης”

Apple Safari, Apple: “Το Safari είναι τρία διαφορετικά προγράμματα περιήγησης”

H Apple υποστήριξε πως το Safari είναι τρία διαφορετικά προγράμματα περιήγησης σε μια προσπάθεια να αποφύγει κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό αναφέρθηκε στο πλαίσιο της απάντησης στην ΕΕ τον Αύγουστο, λίγο προτού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ορίσει πολλά από τα iOS, App Store και Safari της Apple ως πλατφόρμες gatekeeper. Tι σημαίνει αυτό; Ότι ανήκουν στις υπηρεσίες που διαδραματίζουν ρόλο ως ενδιάμεσοι ή ελέγχοντες φορείς μεταξύ παρόχων περιεχομένου και των χρηστών τους. Συνήθως, αυτές οι πλατφόρμες ελέγχουν την πρόσβαση σε περιεχόμενο, εφαρμογές ή υπηρεσίες, καθώς και τους όρους και τις πολιτικές χρήσης αυτών.

Έτσι, τώρα η Apple πρέπει να διασφαλίσει ότι αυτές οι πλατφόρμες ευθυγραμμίζονται με τις απαιτήσεις του Νόμου για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA), όπως η δυνατότητα χρήσης μηχανών περιήγησης εκτός του WebKit και η εγκατάσταση καταστημάτων εφαρμογών τρίτων.

Όπως αποκαλύφθηκε μόλις, αφού ενημερώθηκε ότι το Safari ήταν πιθανό να εμπίπτει στους κανονισμούς του DMA, η Apple υπέβαλε επίσημη απάντηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζοντας ότι το Safari είναι, στην πραγματικότητα, «τρία διαφορετικά προγράμματα περιήγησης ιστού». Ο ισχυρισμός της εταιρείας βασίζεται στο επιχείρημα ότι το Safari για iOS, iPadOS και macOS είναι εντελώς διαφορετικά και εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς.

Ένα παράδειγμα που αναφέρεται από την Apple είναι η λειτουργία πλαϊνής γραμμής του Safari σε iPadOS και macOS, που επιτρέπει στους χρήστες να βλέπουν ανοιχτές καρτέλες, ομάδες καρτελών, σελιδοδείκτες και ιστορικό περιήγησης. Δεδομένου ότι αυτή η δυνατότητα δεν είναι διαθέσιμη στην έκδοση του Safari για iOS, η Apple ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για ένα σαφώς διαφορετικό πρόγραμμα περιήγησης. Η εταιρεία πρόσθεσε ότι κάθε έκδοση του Safari εξυπηρετεί διαφορετικούς σκοπούς για τους χρήστες ανάλογα με τη συσκευή από την οποία έχει πρόσβαση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέχισε επισημαίνοντας ότι η λειτουργικότητα και οι υποκείμενες τεχνολογίες του Safari είναι σχεδόν πανομοιότυπες σε όλες τις πλατφόρμες. Η Επιτροπή υπογραμμίζει ακόμη και το υλικό μάρκετινγκ της Apple για τη λειτουργία Continuity, το οποίο φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της εταιρείας, διαφημίζοντας τη γραμμή ετικέτας “Same Safari. Διαφορετική συσκευή”. Ως αποτέλεσμα, η Επιτροπή απέρριψε τον ισχυρισμό της Apple και επιμένει ότι «το Safari πληροί τις προϋποθέσεις ως ένα ενιαίο πρόγραμμα περιήγησης ιστού, ανεξάρτητα από τη συσκευή μέσω της οποίας γίνεται πρόσβαση σε αυτήν την υπηρεσία».

Η Apple είναι πλέον υποχρεωμένη να διασφαλίσει ότι το Safari συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του DMA, όπως επιτρέποντας προγράμματα περιήγησης που δεν βασίζονται σε WebKit σε iOS και iPadOS. Οι εταιρείες που δεν συμμορφώνονται με τους νέους κανονισμούς κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπες με έρευνες της ΕΕ, σημαντικά πρόστιμα και την επιβολή «συμπεριφορικών ή διαρθρωτικών διορθωτικών μέτρων». Τα πρόστιμα μπορεί να ανέρχονται στο 10 τοις εκατό του συνολικού κύκλου εργασιών μιας εταιρείας, με πρόστιμο 20 τοις εκατό για επαναλαμβανόμενες παραβάσεις. Παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το εάν το επιχείρημα της Apple σχετικά με το ότι το Safari είναι τρία διαφορετικά προγράμματα περιήγησης παραβιάζει τη διάταξη του DMA Anti-Circuvention που απαγορεύει την υποδιαίρεση του μεριδίου αγοράς μιας πλατφόρμας για την αποφυγή ρύθμισης.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
ΑΝΔΡΕΑΣ

APPLE ΕΙΣΑΙ ΑΦΟΥ! Ότι και να πούμε, οφέιλουν να το δεχτούν, να ζητήσουν συγνώμη για την ταλαιπωρία και να μας βάλουν 1δις στον λογαριασμό για ψυχική οδύνη. Αλήθεια είναι ότι ικανοποιεί την θεάρα μας.
ότι άλλο είναι βλασφήμια, αιρετισμός, hating speach, offensive , personality attack, non binary insult, how dare you steal my Planet!!
ΤΡΙΣΥΠΟΣΤΑΤΗ ΘΕΟΤΗΤΑ!!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Apple iOS

iOS 18: Φήμες για διασύνδεση μεταξύ των εφαρμογών Calendar και Reminders

Mε την έλευση του iOS 18, η εφαρμογή Calendar στο iPhone θα διαθέτει διασύνδεση με την εφαρμογή Reminders, σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε το AppleInsider.

Smartphones Apple Google iPhone

Google: Πλήρωσε στην Apple 20 δισ. $ το 2022 για να είναι η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στο Safari

Tα δικαστικά έγγραφα που σχετίζονται με την αντιμονοπωλιακή αγωγή του Υπουργείου Δικαιοσύνης κατά της Google μόλις αποσφραγίστηκαν.

Games featured Meta Oculus

Batman: Arkham Shadow: Το νέο VR game αποκλειστικά για το Meta Quest 3

H Camouflaj και η Oculus Studios ανακοίνωσαν το νέο παιχνίδι VR “Batman: Arkham Shadow” που θα είναι αποκλειστικό για το Meta Quest 3.

Smartphones Apple featured iPhone

iOS 17.5 beta: Θα επιτρέπει στο Find My να είναι ενεργό όταν το iPhone είναι για επισκευή

Σύντομα η Apple θα επιτρέπει στους χρήστες iPhone να στέλνουν τη συσκευή τους για επισκευή χωρίς να απενεργοποιούν το Find My.