Apple: Θα πληρώσει 13 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία να ηρεμήσει την ΕΕ, αλλά…

Apple ireland taxes, Apple: Θα πληρώσει 13 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία να ηρεμήσει την ΕΕ, αλλά…

Η Apple έφτασε σήμερα σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) προκειμένου να ξεκινήσει την καταβολή των 13 δισ. ευρώ (15.4 δισ. δολάρια), σε φόρους, τους οποίους η ΕΕ είχε αποφανθεί πέρσι, ότι πρέπει να δοθούν στην Ιρλανδία.

Παρά το γεγονός ότι η απόφαση έχει εκδοθεί εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο (τον Αύγουστο του 2016), η Ιρλανδία αρνήθηκε να δεχτεί τα χρήματα. Η στρατηγική της χώρας είναι να χρησιμοποιεί χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές για να ενισχύει τις εγχώριες επενδύσεις από ξένες εταιρείες.

Ωστόσο, η πρακτική έχει οδηγήσει σε εταιρείες όπως η Apple να χρησιμοποιούν την Ιρλανδία ως φορολογικό καταφύγιο και να πληρώνει ποσοστά μόλις 0,005% επί όλων των ευρωπαϊκών κερδών για το διάστημα 2003-2014, χάρη σε θυγατρικές εταιρείες και “shell companies” που προορίζονται αποκλειστικά για τη συλλογή και διατήρηση offshore εσόδων.

Η Apple αμφισβητεί εδώ και πολύ καιρό την απόφαση της ΕΕ και το γεγονός ότι αποφεύγει την πληρωμή φόρων και ο Tim Cook έχει χαρακτηρίσει την απόφαση ως “total political crap”.

Λόγω της αδράνειας της Ιρλανδίας, η ΕΕ παρέπεμψε την κυβέρνηση της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για να την υποχρεώσει να εισπράξει τους φόρους. Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Paschal Donohoe, ανακοίνωσε τελικά ότι η Ιρλανδία αναμένει να αρχίσει να λαμβάνει τα χρήματα από την Apple από το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Τόσο η Apple όσο και η κυβέρνηση της Ιρλανδίας έχουν ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, και φαίνεται ότι τα στελέχη της Apple αναμένουν να ανακτήσουν τα χρήματα, αν εγκριθεί η έφεση.

Με δήλωσή της στην The Wall Street Journal η Apple επεσήμανε: “Έχουμε μια ειδική ομάδα που εργάζεται επιμελώς και ταχέως με την Ιρλανδία, σχετικά με τη διαδικασία που έχει εκκινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είμαστε βέβαιοι ότι το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ θα ανατρέψει την απόφαση της Επιτροπής μόλις εξετάσει όλα τα στοιχεία”.

Με λίγα λόγια, η Apple αναγκάστηκε να συμφωνήσει να καταβάλει τα χρήματα, αλλά δεν συμφωνεί με την απόφαση, επιμένει στην έφεση και ευελπιστεί να πάρει πίσω τα χρήματα.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

4 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Hatzipanos

Βρε τσιφουτηδες εκεί στην Apple, με μετρητά ίσα με το χρέος της Ελλάδας για να βγάλετε χρήματα πληρώνεται φόρο 0,005%???????? Αν είναι δυνατόν….
Υγ αυτο ισχύει για όλες τις εταιρείες…. Μην με κράζουν τα funboys. Σκεφτείτε πόσο πληρώνεται εσείς με τα λιγα και αυτοί με τα πολλά….

Apostolos

Βρε να σου δίνουν χρήματα και να μη τα θες

John

Όταν πίνουν το αίμα του καταναλωτή (έστω και αν πηγαίνει εθελοντικά όπως το πρόβατο στην σφαγή) είναι καλά , ας πληρώσουν και λίγους φόρους τώρα (ελάχιστα μπροστά στα ποσά που έχουν βγάλει).

agnostos13

Πρέπει κάτι να γίνει με αυτή την Ιρλανδία…έχει παραγίνει το κακό!
Ο Τσάμπας να τελειώνει!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business AI Apple

Η Apple επενδύει πάνω από 250 εκατ. δολάρια στην Πανεπιστημιούπολη της Σιγκαπούρης

Η Apple ανακοίνωσε επενδύσεις άνω των 250 εκατ. δολαρίων για την ενίσχυση της πανεπιστημιούπολης της στην περιοχή Ang Mo Kio της Σιγκαπούρης.

Software Apple iOS Siri

iOS 18: Έρχονται νέες δυνατότητες στην εφαρμογή Notes – Θα υποστηρίζει εγγραφή ήχου και μαθηματικές σημειώσεις

Η Apple πρόκειται να παρουσιάσει τη νέα έκδοση λογισμικού iOS 18 στις 10 Ιουνίου κατά τη διάρκεια του WWDC 2024 Keynote.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 17 Plus: Φήμες ότι θα έρθει με μικρότερη οθόνη από το iPhone 15 Plus

Αν και η σειρά iPhone 16 απέχει ακόμη μήνες από την κυκλοφορία, εμφανίζονται φήμες σχετικά με τη σειρά iPhone 17 που απέχει δυο γενιές.

Gear Apple

Apple Vision Pro: Μπορεί να εξελιχθεί σε βοηθό υγείας

H Αpple θέλει να φέρει τεχνολογία που θα παρακολουθεί και θα αναλύει βιομετρικά δεδομένα και θα προσφέρει εξατομικευμένη καθοδήγηση.