Η Αυστραλία επιβάλλει νέους Νόμους Ανταγωνισμού σε ψηφιακές πλατφόρμες

Νόμοι Ανταγωνισμού, Η Αυστραλία επιβάλλει νέους Νόμους Ανταγωνισμού σε ψηφιακές πλατφόρμες

Σε πολλές χώρες, οι ψηφιακές πλατφόρμες αντιμετωπίζουν αυξημένους περιορισμούς και εμπόδια λόγω των νέων νόμων και κανονισμών. Πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε τον Νόμο για την Ψηφιακή Αγορά (DMA), υποχρεώνοντας τεχνολογικούς κολοσσούς να τηρούν αυστηρούς κανόνες ανταγωνισμού.

Ακολουθώντας αυτή την τάση, η Αυστραλία υποστηρίζει τώρα νέους νόμους περί ανταγωνισμού στη σφαίρα των ψηφιακών πλατφορμών. Σύμφωνα με το Reuters, η εποπτική αρχή ανταγωνισμού της Αυστραλίας αναφέρει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για αυτούς τους νόμους ως απάντηση στην ταχεία επέκταση ψηφιακών πλατφορμών όπως η Amazon, η Apple, η Google, η Meta και η Microsoft εντός της χώρας.

Η Αυστραλιανή Επιτροπή Ανταγωνισμού και Καταναλωτών (ACCC), στην πρόσφατη έκθεσή της για την Έρευνα Υπηρεσιών Ψηφιακής Πλατφόρμας, εξέφρασε ανησυχίες για τον αυξημένο κίνδυνο επιβλαβούς συμπεριφοράς από αυτές τις πλατφόρμες. Αυτό περιλαμβάνει πρακτικές όπως η επεμβατική συλλογή δεδομένων και ενέργειες που θα μπορούσαν να κλειδώσουν τους πελάτες και να περιορίσουν τις επιλογές τους.

«Οι μεταρρυθμίσεις που προτείνουμε περιλαμβάνουν μια έκκληση για στοχευμένη προστασία των καταναλωτών και κώδικες ειδικών υπηρεσιών για την αποτροπή αντιανταγωνιστικής συμπεριφοράς από συγκεκριμένες καθορισμένες ψηφιακές πλατφόρμες», δήλωσε η πρόεδρος του ACCC, Gina Cass-Gottlieb.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει γίνει αναφορά σε συγκεκριμένα ευρήματα αντιανταγωνιστικής συμπεριφοράς, τονίζεται ότι η δυνατότητα για ψηφιακές πλατφόρμες με σημαντική ισχύ στην αγορά να χρησιμοποιούν πρακτικές όπως η ομαδοποίηση προϊόντων, η προεγκατάσταση και οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις που περιορίζουν τις επιλογές των πελατών ή αποθαρρύνουν την καινοτομία από τους ανταγωνιστές.

Όσον αφορά τις πρακτικές συλλογής δεδομένων, η ACCC διαπίστωσε ότι αυτοί οι πάροχοι έχουν διευρύνει την πρόσβαση σε εκτεταμένα δεδομένα καταναλωτών. Ωστόσο, δεν είναι πάντα σαφές από τις πολιτικές απορρήτου τους εάν τα δεδομένα που συλλέγονται υπερβαίνουν αυτό που είναι απαραίτητο για τη λειτουργικότητα της συσκευής ή τη βελτίωση του προϊόντος.

Η ρυθμιστική αρχή επιβάλλει σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες να αντιμετωπίζουν υποχρεωτικά ζητήματα όπως απάτες, επιβλαβείς εφαρμογές και ψεύτικες κριτικές.

Το ACCC τόνισε τη σημασία της διασφάλισης ότι οι νόμοι περί ανταγωνισμού είναι προσαρμόσιμοι για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που θέτουν οι αναδυόμενες τεχνολογίες όπως η γενετική τεχνητή νοημοσύνη και η εικονική πραγματικότητα.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software AI Apple featured

iOS 18: Η Apple ξανά σε συζητήσεις με την OpenAI για λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης

Η Apple φέρεται να έχει ξεκινήσει εκ νέου τις συζητήσεις με την OpenAI σχετικά με τη χρήστη της τεχνολογίας της.

Smartphones Google Google Pixel Pixel

Google Pixel 8a: Διέρρευσαν εικόνες υψηλής ανάλυσης που αναδεικνύουν τις καμπύλες του

Kι όμως το Pixel 8a διέρρευσε ξανά αλλά αυτή τη φορά οι εικόνες είναι οι πιο υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες που έχουμε δει μέχρι σήμερα.

Gear Google Google Pixel

Google Pixel Tablet: Διέρρευσε η τιμή για το μοντέλο χωρίς dock

Mια φήμη που κυκλοφορεί υποστηρίζει ότι η Google ετοιμάζεται να λανσάρει μια έκδοση του Pixel Tablet χωρίς το Charging Speaker Dock στο κουτί.

Software AI featured Google

One UI 6.1.1: Φήμες ότι θα φέρει το “βίντεο ΑΙ” στις συσκευές Samsung

To One UI 6.1.1 φημολογείται ότι θα φέρει μια νέα δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης στις συσκευές της Samsung.