Αυτά είναι τα 4 χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν οι υπάλληλοι της Apple

Apple, Αυτά είναι τα 4 χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν οι υπάλληλοι της Apple

O Tim Cook, ο CEO της Apple τα τελευταία 11 χρόνια, είναι ο πλέον ιδανικός άνθρωπος για να μας πει ποια χαρακτηριστικά χρειάζεται να έχει ένας υπάλληλος του τεχνολογικού κολοσσού.

Στην τελετή έναρξης του Πανεπιστημίου της Νάπολης Federico II αυτή την εβδομάδα, απευθυνόμενος σε αποφοίτους από το πανεπιστήμιο της Νάπολης της Ιταλίας, o Cook παρατήρησε ότι η επιτυχία της Apple εξαρτάται από την κουλτούρα της και από ποιους προσλαμβάνει.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία συνήθως αναζητά υπαλλήλους με τέσσερις κοινές δεξιότητες: την ικανότητα συνεργασίας, τη δημιουργικότητα, την περιέργεια και την εξειδίκευση.

«Ήταν μια πολύ καλή φόρμουλα για εμάς», είπε, σημειώνοντας ότι αυτά τα χαρακτηριστικά συμβάλλουν επίσης σε μια φιλόδοξη, αλλά υποστηρικτική κουλτούρα στο χώρο εργασίας. «Δεν είναι σαν να πηγαίνει κάποιος σε μια γωνία ή ντουλάπα και να καταλαβαίνει [πώς να κατασκευάσει τεχνολογία] μόνος του».

Kατά τη διάρκεια της ομιλίας του φάνηκε να ταξινομεί τα σετ δεξιοτήτων με αυτή τη σειρά. Είπε ότι ο λόγος που η συνεργασία είναι τόσο σημαντική είναι επειδή συνδυάζει και τις τρεις άλλες δεξιότητες.

«Αναζητούμε… τη θεμελιώδη αίσθηση ότι αν μοιραστώ την ιδέα μου μαζί σας, αυτή η ιδέα θα μεγαλώσει, θα γίνει μεγαλύτερη και θα γίνει καλύτερη», είπε ο Cook. «Και αυτή η [συνεργατική] διαδικασία είναι ο τρόπος με τον οποίο η Apple δημιουργεί προϊόντα».

Αυτή η αίσθηση της ομαδικής εργασίας οδηγεί από μόνη της σε δημιουργικότητα και περιέργεια, καθώς και τα τρία χρειάζονται για να ξεκινήσουν νέες ή να βελτιώσουν παλιές ιδέες, είπε.

«Ψάχνουμε για ανθρώπους που σκέφτονται διαφορετικά — που μπορούν να δουν ένα πρόβλημα και να μην παγιδευτούν στο δόγμα του πώς αυτό το πρόβλημα υπήρχε πάντα», είπε. «Είναι ένα κλισέ, αλλά δεν υπάρχουν χαζές ερωτήσεις. Είναι εκπληκτικό όταν κάποιος αρχίζει να κάνει ερωτήσεις όπως θα έκανε ένα παιδί».

Το κατά πόσον οι τακτικές προσλήψεων της Apple διασφαλίζουν σταθερά ένα θετικό εργασιακό περιβάλλον είναι αντικείμενο συζήτησης. Φέτος, η εταιρεία έπεσε από την ετήσια λίστα Comparably με τις παγκόσμιες εταιρείες με την καλύτερο περιβάλλον στο χώρο εργασίας. Έλαβε επίσης βαθμολογία «C» για την κουλτούρα γραφείου, παρά την κατάταξη στο Νο. 14 πέρυσι.

Επίσης, έπεσε πάνω από 20 θέσεις στην ετήσια κατάταξη του Glassdoor για τα καλύτερα μέρη για εργασία στις ΗΠΑ, υποχωρώντας από το Νο. 31 στο 56. Οι κριτικές εργαζομένων ανέφεραν κακή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ασταθή προγράμματα και υψηλό άγχος από ένα ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον.

«Είμαστε και ήμασταν πάντα βαθιά αφοσιωμένοι στη δημιουργία και τη διατήρηση ενός θετικού και χωρίς αποκλεισμούς εργασιακού χώρου», δήλωσε η Apple σε δήλωση στους New York Times, απαντώντας στα παράπονα των εργαζομένων για μια «τοξική» κουλτούρα που εμφανίστηκε τον Σεπτέμβριο. «Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη όλες τις ανησυχίες και διερευνούμε διεξοδικά κάθε φορά που εγείρεται μια ανησυχία και, λόγω σεβασμού της ιδιωτικής ζωής οποιωνδήποτε εμπλεκόμενων ατόμων, δεν συζητάμε συγκεκριμένα θέματα εργαζομένων».

Η τακτική προσλήψεων της Apple ισχύει εδώ και τουλάχιστον έξι χρόνια, σύμφωνα με τον Cook. Στην περιοδεία Utah Tech Tour τον Οκτώβριο του 2016, ο CEO είπε ότι η Apple αναζητούσε λαμπρότητα, αποφασιστικότητα, εμμονική περιέργεια, εστίαση στην ομάδα και ιδεαλισμό στους υπαλλήλους της.

«Αναζητούμε ανθρώπους που είναι πολύ συνεργάσιμοι γιατί κανένας —ακόμα και κάποιος που έχει … μια κάπα στην πλάτη του— δεν μπορεί να κάνει τα πάντα μόνος του», υπογράμμισε.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business AI Apple

Η Apple επενδύει πάνω από 250 εκατ. δολάρια στην Πανεπιστημιούπολη της Σιγκαπούρης

Η Apple ανακοίνωσε επενδύσεις άνω των 250 εκατ. δολαρίων για την ενίσχυση της πανεπιστημιούπολης της στην περιοχή Ang Mo Kio της Σιγκαπούρης.

Software Apple iOS Siri

iOS 18: Έρχονται νέες δυνατότητες στην εφαρμογή Notes – Θα υποστηρίζει εγγραφή ήχου και μαθηματικές σημειώσεις

Η Apple πρόκειται να παρουσιάσει τη νέα έκδοση λογισμικού iOS 18 στις 10 Ιουνίου κατά τη διάρκεια του WWDC 2024 Keynote.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 17 Plus: Φήμες ότι θα έρθει με μικρότερη οθόνη από το iPhone 15 Plus

Αν και η σειρά iPhone 16 απέχει ακόμη μήνες από την κυκλοφορία, εμφανίζονται φήμες σχετικά με τη σειρά iPhone 17 που απέχει δυο γενιές.

Gear Apple

Apple Vision Pro: Μπορεί να εξελιχθεί σε βοηθό υγείας

H Αpple θέλει να φέρει τεχνολογία που θα παρακολουθεί και θα αναλύει βιομετρικά δεδομένα και θα προσφέρει εξατομικευμένη καθοδήγηση.