Μπαταρίες, Το όριο των Smartphone

Η τεχνολογία στο χώρο των smartphone μας εκπλήσσει συνεχώς, καθώς οι μεγάλες εταιρίες λανσάρουν κινητά με επεξεργαστές και μνήμες που θυμίζουν υπολογιστές. Σε αυτό το μοντέλο τα ίδια τα κινητά πέφτουν θύμα των δυνατοτήτων τους, μειώνοντας δραστικά τον χρόνο αυτονομίας τους λόγω των αδυναμιών της τεχνολογίας που έχουμε για αποθήκευση-παραγωγή ενέργειας.

, Μπαταρίες, Το όριο των Smartphone

Οι πρώτες μπαταρίες εμφανίστηκαν περίπου πριν 2000 χρόνια στην αρχαία Μεσοποταμία και δεν ήταν τίποτα άλλο από βάζα, περιείχαν ένα φύλλο χαλκού που στέγαζε ένα ράβδο σιδήρου. Έτσι με ένα οξύ (λεμόνι, ξύδι κλπ) που έπαιζε τον ρόλο του ηλεκτρολύτη μπορούσαν να παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα.

Μετά από πολλά χρόνια, το 1771 ο Λουίτζι Γκαλβάνι (Luigi Galvani), εκτελώντας ένα πείραμα με νεκρούς βατράχους, είδε ότι αν έφερνε σε επαφή τα νεύρα των μηρών με δύο διαφορετικά μέταλλα (π.χ. σίδηρο και χαλκό) ο μυς έκανε μία σύσπαση. Αυτή όμως είναι μία ιδιότητα μόνο των ζωντανών μυών και γι΄αυτό απέδωσε το φαινόμενο σε κάποιο είδος ηλεκτρισμού στο μυικό σύστημα. Οι έρευνες του Γκαλβάνι έδωσαν τροφή για τον Αλεσάντρο Βόλτα (Alessandro Volta) όπου αψήφησε την θεωρία του Γκαλβάνι θεωρώντας πως οι συσπάσεις των μυών οφείλονταν στα «υγρά» στο σώμα του βατράχου και στα διαφορετικά μέταλλα που εισχωρούσαν στο μηρό του. Η νέα ιδέα του Βόλτα ήταν η αρχή για να δημιουργήσει την πρώτη μπαταρία.

Από τότε οι μπαταρίες δεν έχουν εξελιχθεί όπως όλα τα άλλα τεχνολογικά προϊόντα. Το στάδιο της εξέλιξης τους δεν έχει υπερβεί ούτε τις 10 φορές από το 1800. Βέβαια, ποτέ ξανά στην ιστορία οι μπαταρίες δεν είχαν τόσο μεγάλη ζήτηση όπως τώρα. Και γι αυτό μέσα στα επόμενα 5 χρόνια περιμένουμε μία σημαντική πρόοδο για την εξέλιξη των μπαταριών σύμφωνα με μία έκθεση της IBM.

Φανταστείτε ένα κινητό με άπειρη ενεργειακή αυτονομία τότε οι εταιρίες δεν θα έψαχναν να βρουν επεξεργαστές με χαμηλή κατανάλωση θα μπορούσαν να βάλουν τους ίδιους επεξεργαστές που βάζουν στους υπολογιστές, οι φορητές κονσόλες θα μπορούσαν να έχουν τα ίδια γραφικά με τις αντίστοιχες οικιακές και τα προϊόντα μας θα ήταν πραγματικά φορητά. Ας ελπίσουμε στο μέλλον να μην χρειάζεται να φορτίζουμε το Smartphone μας κάθε μέρα.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

11 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Γιώργος Τσ.

Ενδιαφέρον…!

τακης

ωραιο!!!!

nklive

Ενδιαφέρον αλλά πολύ σύντομο άρθρο. Μου έδωσε βέβαια το ερέθισμα να διαβασω κάτι παραπάνω στο internet. Θα μπορούσε να μας μιλήσει λίγο γιά την σημερινή τεχνολογία και την δυνατότητα να έχουμε διαφόρων υλικών μπαταρίες. Πάντως εντυπωσιάστηκα με τις πρώτες μπαταρίες 2000 χρόνια πρίν. Αλήθεια πως τις χρησιμοποιούσαν ή ήταν κάτι τυχαίο;

Ben

Θα μπορούσαν να φορτίζουν και με τη φωνή…
Φρέσκο το νέο: https://goo.gl/dIMae

stkatsi

@nklive
Η σημερινή τεχνολογία στις μπαταρίες είναι κάτι ρευστό διότι ακόμα βασίζεται στην ίδια λογική με την εποχή του Βόλτα. Στο μέλλον θα μπορούμε να έχουμε διαφοροποιήσεις σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας τους. Για την μπαταρία που χρονολογείται περίπου 2000 χρόνια πριν δεν έχουμε πληροφορίες σχετικά με την χρήση της αλλά μόνο πως υπήρχε η τεχνογνωσία.

@Ben ενδιαφέρον αυτό που έστειλες. Συγκεκριμένα το άκουσα σήμερα στο ραδιόφωνο :). Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν έξυπνες ιδέες σχετικά το πως μπορούμε να τις φορτίσουμε. Η Nokia μάλιστα πριν από 3 χρόνια περίπου βρήκε έναν τρόπο φόρτισης από τα ραδιοκύματα που εκπέμπονται. Αυτά μένει να τα δούμε στην πράξη βέβαια.

Giannis

χαχα αυτη τη μπαταρια της φωτογραφιας ειχα στο παλιο μου κινητο motorola em30 (αθανατη μπαταρια τωρα με το smartphone που τελειωνει πολυ πιο γρηγορα την αναπολω…)

Ben

@stkatsi
Νανοτεχνολογίες και νανοϋλικά. Εκεί θα παιχτεί το παιχνίδι…

lefteris

μακαρι να γινει αυτο αλλα πουν΄το..

Γιώργος Τσ.

Μην ξεχνάτε ότι και να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα της υπερθέρμανσης… 😀
Καθώς σε μια mini παντόφλα όπως τα smartphones οι κατασκευαστές αγωνίζονται σκληρά για την χρησιμοποίηση κάθε κυβικού χιλιοστού…! Δηλαδή να μην υπάρχει κενός χώρος και να είναι συμπαγή…!
Άρα θα πρέπει να φτιάξουμε δυο πράγματα:
1) Μια μπαταρία με τεράστια παραγωγή ενέργειας, δηλαδή ατελείωτη (βλέπε Iron Man :D!!!)
2) Ένα καλό σύστημα ψύξης. π.χ. ένα υλικό που στη ζέστη να κρυώνει, και στο κρύο να ζεσταίνεται…!!!
Αυτά που λέω τώρα θα σας φαίνονται αστεία και αυτή τη στιγμή είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας, αλλά μετά από αρκετά χρόνια και ατελείωτες έρευνες σίγουρα θα πετύχουμε κάτι…Εκτός και αν ποτέ δεν δώσουν στο λαό τέτοιες τεχνολογίες, γιατί φυσικά δεν τους συμφέρει…Όπως πχ μπορούμε με κάποιον τρόπο να βγάζουμε και 3α δόντια, αλλά όπως καταλαβαίνετε δεν θα τολμούσαν οι επιστήμονες να κάνουν ένα τέτοιο “έγκλημα”…Άλλωστε πως θα ζήσουν και οι οδοντοτεχνήτες…!! χιχιχι…!!! (βγήκα και λίιιγο off-topic..!)

Γιώργος Τσ.

Όπως και οι κβαντικοί υπολογιστές….Θα βγουν στην αγορά ΜΟΝΟ όταν σταματήσουν να πουλάνε οι τυπικοί που υπάρχουν τώρα στην αγορά…!

Someone

Θα τεριαζε μια μινι μπαταρια του terminator, αφου ειναι για μια ζωη..(εχει 2 ο καθε ενας terminator), αν και δεν ειναι και τοσο οικολογική(θυμάστε τι έκρηξη προκάλεσε στην έρημο).
Άντε να βγουν καλές μπαταριές επιτέλους οικολογικές και μεγάλης διάρκειας. ώστε να μπορούν και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να έχουν μεγάλη αυτονομία(περισσότερο από 150Km)….

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business AI Apple

Η Apple επενδύει πάνω από 250 εκατ. δολάρια στην Πανεπιστημιούπολη της Σιγκαπούρης

Η Apple ανακοίνωσε επενδύσεις άνω των 250 εκατ. δολαρίων για την ενίσχυση της πανεπιστημιούπολης της στην περιοχή Ang Mo Kio της Σιγκαπούρης.

Business Apple

Apple: Θέλει συμφωνία με το Photobucket για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης

Η Apple πιστεύεται ότι είναι μεταξύ των εταιρειών που αναζητούν συμφωνία με τη Photobucket για την εκπαίδευση των μοντέλων ΑΙ της.

Business Apple Apple Car

H Apple απέλυσε περισσότερους από 600 υπαλλήλους μετά την ακύρωση του Apple Car

Η Apple υπέβαλε μια απαιτούμενη ειδοποίηση, επιβεβαιώνοντας τα σχέδια για μόνιμη απόλυση περισσότερων από 600 υπαλλήλων.

Business Apple iOS

Απόλυση και μήνυση σε μηχανικό της Apple που έστελνε leaks με το iPhone του στα μέσα

Όταν ο μηχανικός της Apple έτρεχε στο διάλειμμά του στην τουαλέτα, το έκανε όχι γιατί τον καλούσε η φύση αλλά για να διαγράψει εφαρμογές,