Ο Bill Gates προτείνει την φορολόγηση των ρομπότ

Μπορεί αυτή τη στιγμή η πολιτική σκηνή (ειδικά σε χώρες όπως οι ΗΠΑ) να ασχολείται με το πως οι μετανάστες “κλέβουν” τις θέσεις εργασίας από τους ντόπιους, όμως υπάρχουν μυαλά που βλέπουν πολύ πιο μπροστά και μεταξύ αυτών είναι και ο Bill Gates.

Στο μέλλον το “πρόβλημα” θα είναι τα ρομπότ τα οποία αναμένεται να αντικαταστήσουν τον άνθρωπο σε πάρα πολλούς εργασιακούς τομείς.

Οικονομολόγοι και μυαλά όπως αυτό του δισεκατομμυριούχου Gates, έχουν προβλέψει εδώ και χρόνια την απειλή από τα ρομπότ. Έρευνα του Oxford το 2013 είχε υποστηρίξει πως τα ρομπότ μπορεί να αντικαταστήσουν τους ανθρώπους στο 50% των θέσεων εργασίας την περίοδο 2023-2033. Το 2015 η αναφορά της McKinsey, υποστήριξε ότι με την τεχνολογία που έχουμε σήμερα μπορεί να αντικατασταθεί με ρομπότ το 45% των θέσεων εργασίας. Το 2016 η αναφορά της PwC επεσήμανε πως τα drones θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν εργασία αξίας 126 δισ. δολαρίων σε κατασκευές και γεωργία.

Μιλώντας στο Quartz, ο Bill Gates, συνιδρυτής της Microsoft και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλάνήτη, αναφέρει ότι η έλευση των ρομπότ θα πρέπει να φορολογηθεί. Ο Gates προτείνει να πληρώνουν το κράτος οι εταιρείες που αντικαθιστούν το ανθρώπινο δυναμικό με αυτοματισμό. Το σύστημα θα είναι όμοιο με την φορολόγηση της εργασίας των κανονικών υπαλλήλων. Η κυβέρνηση παίρνει ένα κομμάτι του μισθού για να καταρτίσει κοινωνικά προγράμματα, σύστημα υγείας, υποδομές κλπ.

Με τα χρήματα που θα προκύψουν από την φορολόγηση της εργασίας των ρομπότ, η κυβέρνηση μπορεί να χρηματοδοτήσει προγράμματα κατάρτισης όσων έχασαν τις θέσεις τους. Αυτό μπορεί να γίνει σε τομείς που δεν μπορούν να αναλάβουν τα ρομπότ, όπως η φροντίδα παιδιών, ηλικιωμένων, ατόμων με ειδικές ανάγκες κλπ.

Μια άλλη πιο ακραία λύση είναι το “negative income tax”, ένα σύστημα όπου η κυβέρνηση πληρώνει τους πολίτες με βάση το εισόδημά τους (όχι το αντίστροφο) και ένα γενικό βασικό εισόδημα, όπου οι άνθρωποι παίρνουν ένα βασικό ποσό κάθε μήνα, μόνο επειδή είναι ζωντανοί.

bill gates robots, Ο Bill Gates προτείνει την φορολόγηση των ρομπότ

Πηγή

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

16 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
giannis

Το skynet είναι πραγματικότητα πλέον.

Techskepticon

Ωραία μας τα λέει… να τα πούμε στο Σόιμπλε να τα βάλει και αυτά.
Πολύ ωραίες οι ιδέες του αλλά φυσικά ποτέ δε θα γίνει αυτό. Το 8ωρο δεν μπήκε αναίμακτα, αναίμακτα όμως βγήκε. Το ίδιο και όλοι οι κοινωνικοί/εργασιακοί θεσμοί.

Όσο και αν φαγώνονται, όσο ο πληθυσμός αυξάνεται και αυτοί μεγαλώνουν την τσέπη τους θα γίνονται πόλεμοι, συγκρούσεις και κανένα πρόγραμμα επανένταξης ανέργων δε το σώζει. Το θέμα είναι πως στο ανθρώπινο είδος και οι τσέπες και ο πληθυσμός θεωρούμε πως πρέπει να αυξάνεται

kakalos

έρχονται δυσκολες εποχες.

Panos7GR

Σε κάθε ελληνικό άρθρο όπου υπάρχει η λέξη “ρομπότ” στα σχόλια από κάτω θα υπάρχει η λέξη “skynet”.

-Γέροντας Panos7GRίσιος (2017 μ.Χ)

ChristosT

@Panos7GR την ανοησία σας θα την πείτε πάντως δεν αντέχετε…
σας πειράζει η αλήθεια και δεν ξέρετε πώς να ειρωνευτείτε…
Πού ακριβώς διαφωνείς στο ότι η ανθρωπότητα δεν πάει καλά;
1)Στην κλιματική αλλαγή;
2)Στην εγκληματικότητα;
3)Στην έλλειψη τροφής;
4)Στα μεταλλαγμένα;
5)Σε μία αρκετά ρεαλιστική πιθανότητα ενός Παγκοσμίου πολέμου, ο οποίος δια στόματος αρκετών θεωρείτε ο μοναδικός τρόπος επανεκκίνησης της Παγκόσμιας Οικονομίας;
6)Στο ότι έχουμε Δίς Ανέργους Παγκοσμίους και η Άρχουσα Τάξη ρίχνει μνημόνια και ρομπότ μέσα στις κοινωνίες ώς λύση στα προβλήματα;
7)Η Τουρκία φλερτάρει εντόνως με τον Πόλεμο εναντίον της χώρας μας για την αλλαγή συνόρων και απο Θαλάσσης και απο Ξηράς…και εσύ λές άρες μάρες κουκουνάρες.
8)Στο ότι μέσα στην Ευρώπη ρίχνονται εκατομμύρια λαθρο-μετανάστες όταν αυτή συρρικνώνεται γεωμετρικά;
9)Στο ότι θέλει η άρχουσα τάξη να μειώσει τον Παγκόσμιο Πληθυσμό επειδή καταναλώνει επικίνδυνα κατά την γνώμη τους τους φυσικούς πόρους;
κ.ο.κ…
ακόμη και έν έτει 2017 μ.Χ δυστυχώς πολλοί δεν βλέπτε τί έρχεται…
λυπηρό.

Gvirginia

Τι κάνεις Γιάννη? Κουκιά σπέρνω…

tester

@ Christos T

Φίλε μου αγνοείς οτι ποτέ μέχρι τώρα στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν υπήρχε ευκολότερη πρόσβαση στην τροφή, οτι διανύουμε την πιο ειρηνική περιόδο ever και γενικότερα η ποιότητα διαβίωσης ποτε δεν υπάρξει καλύτερη απο ότι σήμερα. Αυτό δεν σημαίνει οτι είναι ικανοποιητική, αλλά μην παραγνωρίζουμε οτι η τεχνολόγια μας βοήθησε να επιτύχουμε όσα επιτύχαμε. Αλλιώς να γίνουμε λουδιστές και να αρχίσουμε να καιμε τις συσκευές.

o.k.man

Gvirginia, ελπίζω να μην το λές για τον giannis παραπάνω !!!
αχαχαχαχαχαχα!!!

ChristosT, γιατί βρε παιδί μου τι σου φταίνε στο No.4 τα μεταλλαγμένα! Ίσα-ίσα θα τρώμε τα μεταλλαγμένα και βιολογικά θα αλλάξουμε και θα γίνουμε και εμείς μεταλλαγμένοι για να μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε τα ρομπότ!

– Πάντως, πολύ μπράβο σου και πολλά συγχαρητήρια φίλε ChristosT για την ανάπτυξή των γραφομένων σου στα θέματα και προβλήματα αυτά.

Giannis μην ανησυχείς φίλε μου σε λίγο θα στείλω τον Τerminator να καθαρίσει! Αλλά τώρα παίζουμε μαζί μια παρτίδα τάβλι και μετά…! Αν και Terminator τελικά …χάνει στο τάβλι! Που να μπορέσει να νικήσει ο Τerminator τον Έλληνα στο τάβλι! Δεν πιάνεται…!!! 😀
Μπορεί ο Ρώσος Κασπάροφ να έχασε από το υπολογιστή deep blue στο σκάκι, αλλά που να τολμήσουν να το βάλουν να παίξει με τον Έλληνα στο Τάβλι θα τον κάνει από deep blue (ντιπ μπλου) σε ντιπ(deep) ηλίθιος!
Άσε που μπορεί ο Έλληνας να τον νικήσει (να το πάρει) και με διπλό!

ChristosT

@tester αναφέρεσαι στην ιστορία όταν δείχνεις πολύ απλά οτι δεν την διάβασες ποτέ. Και εξηγώ… Ότι ανεβαίνει…κατεβαίνει. Αυτοκρατορίες ανήλθαν για αιώνες και μετά κατέρρευσαν. Επειδή είσαι σε μία χωρά που δεν βιώνει τον πόλεμο, αυτό δεν σημαίνει οτι κάπου αλλού δεν σφάζουν ανθρώπους ζωντανούς και τους κόβουν τα κεφάλια…εκτός και άν η τεχνολογία στην οποία αναφέρεσαι δεν τα συμπεριλαμβάνει. Όσο η τεχνολογία αναπτύσεται, τόσο πιό έυκολο είναι με ένα λάθος πάτημα ενός κουμπιού να εξαφανιστεί ένας πληθυσμός που ποτέ άλλοτε στους αιώνες της ανθρώπινης ιστορίας, και των διαφόρων πολέμων δεν έχει εξοντωθεί. Το νόμισμα ΠΑΝΤΑ έχει δύο πλευρές. Μην έχετε πάθει τεχνολογική αποχαύνωση και τα θεωρείτε όλα δεδομένα… Τέλος μην ξεχνάς οτι αυτή η τεχνολογία στην οποία αναφέρεσαι καταναλώνει αδηφάγα τους φυσικούς πόρους του πλανήτη ο οποίος ΗΔΗ άρχισε να σε προειδοποιεί και εσένα και όλους, αλλά το πληκτρολόγιο και οι οθόνες αφής μας έχουν καταπιεί τον εγκέφαλο αποσπώντας τον. Οι αρνητικές συνέπειες είναι περισσότερες που βιώνουμε έστω και για λίγο ΠΡΙΝ και για λίγο ακόμη τεχνολογικά είναι περισσότερες απο τα οφέλη. Επειδή το σπίτι σου και το βλέμα σου δεν έχει θέα άμεσα σε αυτήν δεν σημαίνει οτι δεν υπάρχουν. Για να ζούνε κάποιοι καλά, κάποια άλλα σημεία του… Συνέχεια »

ChristosT

Τέλος είπες κάτι πολύ σωστά…
“οτι διανύουμε την πιο ειρηνική περιόδο ever”…
Διανύουμε…χωρίς αυτό να σημαίνει οτι αύριο θα ισχύει το ίδιο και τώρα και για τα επόμενα κοντινά χρόνια.
Τίποτε δεν κρατάει για πολύ και αυτό είναι το ΜΟΝΟ ΣΙΓΟΥΡΟ.

tester

@ ChristosT Δεν μιλάω για την Ελλάδα, μιλάω παγκοσμίως, ζούμε στην καλύτερη εποχή της ανθρωπότητας. Αυτό δεν σημαίνει οτι είναι καλή, στην καλύτερη λέω.
Οι πόροι που καταναλώνονται θα σωθούν και πάλι απο την τεχνολογία, αυτός είναι μέχρι τώρα ο κύκλος της εξέλιξης, πρώτα δημιουργούμε τους κινητήες εσωτερικής καύσης και μετά – αφου πρώτα βέβαια έχουμε φτάσει σε οριακό σημείο – πάμε σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σε ανακύκλωση μπαταριών κτλ.
Ο μόνος δρόμος είναι η πρόοδος, το θέμα είναι ποιος αποφασίζει για την εκμετάλλευση της προόδου και εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε, όχι στο αν θα πάμε μπροστά ή πίσω.

Dinos

Μη παρασύρεστε για ότι συμβαίνει στον κόσμο για να μην παραμελείτε τον εαυτό σας. Προχωράτε για να φτάσετε ψηλά σε αυτό που πάντα αγαπάτε την επιτυχία για μια όμορφη ζωή.

ChristosT

@tester μην πιστεύεις σε παραμύθια…τα αυτοκίνητα εσψτερικής καύσης όταν αντικατασταθούνε πλήρως απο τα ηλεκτρικά, η ανάγκη σε ηλεκτρική ενέργεια που θα έχουν, χώρια τα υπόλοιπα που αν ξεκινήσω τον κατάλογο θα είμαι μακροσκελής ΔΕΝ θα φτάνει κανένας φυσικός πόρος για να καλυφθεί ούτε κατά το ελάχιστον.
Η ηλεκτρική ενέργεια έχει ένα μείον. Όταν την παράγεις ακόμη και απο ανανεώσιμες πηγές πρέπει να βρείς τρόπο να την αποθηκεύεις για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Η Πυρηνική ενέργεια υπάρχει λόγος που δεν μπορεί να αντικατασταθεί, και κανείς δεν γνωρίζει για πόσο…δεν είναι όλα ρόδινα όπως νομίζεις.
Η Πρόοδος έχει ημερομηνία παραγωγής και λήξης.
Γιατί νομίζεις η Άρχουσα Τάξη ψάχνει τρόπους να την κάνει για άλλους πλανήτες φορολογώντας σε…και μάντεψε.
Κάποιοι θα μείνουν πίσω και αυτό θα είναι η πλειοψηφία.
Να εύχεσαι ο πλανήτης να είναι σε θέση ώστε να ανακάμψει και να μην μας φτύσει απο την χώνεψή του.
Δεν υπάρχει τεχνολογία που θα σε σώσει, εκτός και ΑΝ ο παγκόσμιος πληθυσμός μειωθεί κατά ΠΟΛΛΑ ΔΙΣ ώστε να πέσει η “κατανάλωση”.
Εδώ δεν μπορούνε να βγάλουν μία μπαταρία κινητού να κρατά, περιμένεις να λύσεις μεγαλύτερα και ογκοδέστατα προβλήματα;
Προσγειωθείτε λιγάκι…

Panos7GR

Χαχαχαχαχα coolαρε αδερφέ κάνει καλό, πίστεψέ με.
“Πού ακριβώς διαφωνείς στο ότι η ανθρωπότητα δεν πάει καλά;”, αγορίνα μου εσύ που ακριβώς είδες να διαφωνώ με το ο,τιδήποτε;

bezilys

@tester τι άλλο άκουσα εδώ μέσα! ?ακούς εκεί “ζούμε στην καλύτερη εποχή της ανθρώποτητας”!!

Αλέξανδρος

Σωστός ο Bill. Τώρα @ChristosT στα περισσότερα συμφωνώ αλλά για ενέργεια μην ανησυχείς γιατί μόνο από ήλιο και θάλασσα φτάνει. Η αποθήκευση της επίσης έχει λυθεί προ πολλού αλλά τόσοι πόλεμοι έγιναν για το πετρέλαιο και το αέριο, μην νομίζεις ότι θα πάνε χαμένοι.
Άλλα πράγματα θα έπρεπε επίσης να μας ανησυχούν αλλά πάμε στη Θρησκεία και είναι μεγάλη κουβέντα.
Πάντως το θέμα με τα ρομπότ πρέπει να μας ανησυχεί γιατί είναι το πιο άμεσο πρόβλημα που θα μας απασχολήσει σύντομα κιόλας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business AI Bill Gates Microsoft

Bill Gates: Η AI θα “σκοτώσει” το Google Search και το Amazon όπως τα ξέρουμε

Ο Gates πιστεύει ότι η κορυφαία εταιρεία στην ΑΙ θα δημιουργήσει έναν προσωπικό ψηφιακό βοηθό που θα εκτελεί εργασίες για τους ανθρώπους.

Internet AI Bill Gates ChatGPT

Bill Gates: “Το GPT είναι η πιο σημαντική πρόοδος στην τεχνολογία μετά το 1980”

Ο συνιδρυτής της Microsoft, Bill Gates δήλωσε ότι το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης GPT που ανέπτυξε η OpenAI αποτελεί την πιο επαναστατική πρόοδο στην τεχνολογία από το 1980 και μετά.

Business AI Bill Gates featured

Ο Bill Gates παραχώρησε συνέντευξη σε ένα chatbot

Ο συνιδρυτής της Microsoft, Bill Gates παραχώρησε συνέντευξη σε ένα chatbot, που τον ρώτησε για τις αλλαγές που θα ήθελε να πραγματοποιήσει στον εργασιακό του χώρο, ενώ του ζήτησε και μία συμβουλή για το νεότερο εαυτό του.

Business AI Bill Gates

Bill Gates: “Το ChatGPT θα αλλάξει τον κόσμο που ξέρουμε”

Ο συνιδρυτής της Microsoft Corporation, Bill Gates δήλωσε ότι το chatbot ChatGPT που αναπτύχθηκε από την OpenAI και χρηματοδοτείται από τη Microsoft, θα αλλάξει τον κόσμο μας.