BlackBerry: Τέλος εποχής- Σταματά την κατασκευή και σχεδιασμό smartphones

Σε μια ιστορικής σημασίας ανακοίνωση προχώρησε σήμερα η BlackBerry, η οποία δηλώνει πως σταματά τον σχεδιασμό και την κατασκευή των δικών της smartphones. Ωστόσο, συνεχίζει να επικεντρώνεται στο software της και τα προϊόντα ασφαλείας.

Η κατασκευή των BlackBerry smartphones θα ανατεθεί σε τρίτους κατασκευαστέ όπως έγινε με το BlackBerry DTEK 50 (είναι το Alcatel Idol 4 με το brand της BlackBerry) και όπως θα γίνει με το BlackBerry DTEK60, το οποίο θα βασιστεί στο TCL 950. Σύμφωνα με τον CEO, John Chen, αυτός είναι ένας τρόπος για την εταιρεία να μειώσει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις και να ενισχύσει τις αποδόσεις των επενδύσεων.

Μια τέτοια απόφαση δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσσει, καθώς η εταιρεία εδώ και καιρό ζορίζεται να σταθεί και να αναπτυχθεί στην αγορά των smartphones. Σύμφωνα με μια πρόσφατη αναφορά της εταιρείας ερευνών Gartner, η BlackBerry είχε μόλις 0.1 της αγοράς το δεύτερο τρίμηνο με μόλις 400.400 πωλήσεις. Το τελευταίο κινητό που κατασκευάστηκε από την ίδια ήταν το Android BlackBerry Priv. Ο Chen τότε είχε πει ότι η εταιρεία χρειαζόταν να πουλήσει 5 εκατ. κινητά το χρόνο για να παραμείνει στην αγορά, αργότερα κατέβασε τον αριθμό στα 3 εκατ.

Ενώ στο τμήμα hardware μπαίνει οριστικό τέλος, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα έσοδα από το software διπλασιάστηκαν σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά, φέρνοντας τα μεγαλύτερα κέρδη από τότε που δημιουργήθηκε. Περίπου το 44% από τα 334 εκατ. έσοδα τριμήνου, προήλθε από το software και την πώληση υπηρεσιών.

blackberry quits smartphones, BlackBerry: Τέλος εποχής- Σταματά την κατασκευή και σχεδιασμό smartphones

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

15 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
X.88

Στο καλό,δεν θα μας λείψει!
Για μια εταιρία που εν έτει 2016 και προσεχώς 17 υποστήριζε την ιδέα του απαράδεκτου και δύσχρηστου Qwerty keyboard η καταδίκη από το καταναλωτικό κοινό ήταν αναμενόμενη!
Η κατάσταση είναι απλή και λέγεται καταναλωτικός δαρβινισμός,η προσαρμόζεσαι στο εκάστοτε περιβάλλον η πεθαίνεις.

petros

Αντε σειρα να παίρνει η Apple να ξεβρωμιζουμε σιγά σιγά

forneverarrow

Κρίμα… Και το προσπάθησε πολλές φορές στη μετά iPhone εποχή να επανέλθει, χωρίς αποτέλεσμα. Πρώτα με το BB OS 10 που είναι κατά την άποψή μου ό,τι καλύτερο βγήκε σε λειτουργικότητα. Αλλά με όσο ανύπαρκτο store μας έδεσε τα χέρια! Ήθελα σαν τρελός ένα BB Passport αλλά το κόστος σε συνδυασμό με το store με απέτρεψαν. Θα ήταν μεγάλο ρίσκο και όντως θα είχα πρόβλημα. Μετά με το Priv, ας το δεχτούμε ότι μπήκε στο Android, εξαιρετικό μοντέλο αλλά πανάκριβο και έφτασε εδώ όταν ήδη είχε ξεπεραστεί…

Το μόνο καλό είναι ότι έβγαλε το software της στο Play Store, όμως και εκεί παίζει λάθος και θα πάρει πόδι σύντομα. Απαράδεκτο να έχεις ένα τόσο εξαιρετικό launcher και να τον γεμίζεις διαφημίσεις… Δεν έχεις ούτε μια paid έκδοση με μια και έξω αγορά, αλλά ζητάς συνδρομή (!) κάθε μήνα… Και το Hub είναι πολύ καλό αλλά μια από τα ίδια με τις συνδρομές.

Tsagarogiorgis

Ντροπή να λέτε στο καλό δεν θα μας λείψει.. Ζούμε σε μια χώρα με τόσους ανέργους.. Σκεφτηκατε πόσοι άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους.. Αλλά βέβαια έτσι είναι όταν μεγαλώνεις με τα λεφτά του daddy…. Αυτό ίσχυει και για άλλους που λένε για Sony HTC και lg

Panos_M

Πολύ κρίμα τόσο για τους ανθρώπους που μένουν άνεργοι όσο και για τη βιομηχανία. Προσφερε το εναλλακτικό (μένοντας περισσότερο σταθερή από τον καθένα στις αποψεις της) με εξαιρετική ποιότητα. Δεν κατάφερε να αποκτήσει τον multimedia fun χαρακτήρα και να ανταγωνιστεί τα δύο μεγαθήρια appstore, goggle playstore και όταν ενέδωσε στο android ήταν ήδη αργά. Όποιος χρησιμοποίησε blackberry ειδικά το διάστημα 2008-2012 (κατ’εκτίμηση) έχοντας κυρίως επαγγελματικές ανάγκες η σημερινή είδηση είναι σίγουρο πως τον στεναχωρεί.Που να αναφερθεί κανείς, στην μπαταρία που έβγαζε επαγγελματικό ταξίδι στο εξωτερικό άνετα (4-5μερες χαλαρά), στην άμεση ανταπόκριση του λογισμικού (μην το συγκρίνουμε με τα σημερινα android & apple λειτουργικά αλλά με τα αντίστοιχα τότε), στην ταχύτατη πληκτρολόγηση και χωρίς λάθη (προσωπικά ίσως επειδή έχω μεγάλα χέρια δε με βολεύει ιδιαίτερα το qwerty αφής), στον συγχρονισμό των mail, στη διαχείριση δεδομένων έτσι να μη χρειάζεσαι μεγάλο πακεέτο δεδομένων (το data plan στην Ελλάδα δεν ήταν φθηνό αλλά όχι οτι τα 300mb από ελληνικούς παρόχους κινητής δεν έσφαζαν). Πάντως το passport στο τσακ ήμουν να το παρω και το μετανιωσα για να είμαι ειλικρινής. Μακάρι μια μέρα να έχουμε επιστροφή.

Chris Seriotis

η Blackberry κλεινη το εργοστασιο της στο Μεξικο οπου κατασκευαζαν της συσκευες της. Θα συνεχισει να κατασκευαζει συσκευες αλλα στην Κινα στο εργοστασιο της TCL, οπως κανει αλωστε και η Apple η οποια κατασκευαζει τα I Phone στην Κινα στο εργοστασιο της Foxcon, οπως ολοι τα τελαυταια χρονια για να μειωσουν το κοστος παραγωγης εκλεισαν τα δικα τους εργοστασια σε Ευρωπη και Αμερικη και κατασκευαζουν σε κινεζικα, ταιβανεζικα η Κορεατικα εργοστασια με το μισω κοστος. Χανεται βεβαια η ποιοτητα κατασκευης αλλα τι να κανεις ετσι ειναι το τρεντ της εποχης. Η Blackberry ειταν η μονη που εφτιαχνε συσκευες στην Αμερικη γι αυτο και το υψηλο κοστος. Εγω εχω ενα μαυρο Passport και προσφατα απεκτησα και ενα ιδιο ασημενιο που ειναι ολα τα λεφτα, που να κατασκευασουν τετοιο κοσμημα οι Κινεζοι. Παντως συνεχιζει η παραγωγη συσκευων δεν κλεινη οπως πολυ θελουν να πιστευουν!

Agnostos13

Πετραν εχεις γινει επαγγελματιας hater και εσυ ε;

One

Εγω θα πω μονο ενα πράγμα. Το πρώτο iPhone που βγήκε λεγόταν “the blackberry killer”.
Τώρα τι λάθη έγιναν και η εταιρεία που ειχε τόσα έσοδα κυρίως στην αμερικη, πηρε στη συνέχεια την κατηφόρα ας αναζητήσουν τους υπεύθυνους.

bezilys

Να πω την αλήθεια ούτε κι εμένα δεν με εντυπωσίαζε η blackberry άρα και που έφυγε δεν θα μου λείψει καθόλου!

Ιωάννης jb

Έβγαλε κάποιες καλές συσκευές όπως τα z10 κ z30 τα τελευταία χρόνια… αλλά ήταν ακριβές κ δε το συνέχισε..
Μετά το priv δε πίστευα ότι θα κλείσει διότι αυτή τη στιγμή το συγκεκριμένο είναι απίστευτη συσκευή…
Κατά τη γνώμη μου κακώς το παρατάει…

petros
ΚΝ

Τα συνεχιζόμενα λάθη πολιτικής οδήγησαν ένα από τα ισχυρότερα μπράντ να μη μπορεί να πουλήσει…. σε αντίθεση με την Apple που εκμεταλλεύεται το μπραντ της και πουλάει εκατομμύρια τηλέφωνα κτλ
Προφανώς δε κλείνει …απλά πλέον θα αγοράζει έτοιμες συσκευές και θα τις αλλάζει με βάση τα δικά της χαρακτηριστικά ή θα δίνει σε άλλους το σχεδιασμό και θα μοιράζονται πιθανά κέρδη. Ίσως καλύτερα έτσι …και ίσως δούμε καλύτερα BB αφού ίδια η μητρική εταιρία δεν τα καταφέρνει και τόσο καλά.

chris

@petros

Ναι ναι, δε θα μας λειψει….
Οι καταναλωτες θα έχουν δυο επιλογες OS σε λιγο.
Ασχετε

Manolis

δεν ανταποκρίθηκε στα νέα δεδομένα… εννοείται και πολύ άντεξε…

Η αντιπρόταση το 2013 ήταν πανάκριβες συσκευές με παρόμοιο με android και iOS εφαρμογές ΑΛΛΑ χωρίς εφαρμογές….

Γιαννης

Ποια ειναι η γνωμη σας για το blackberry porsche desigh P9982?

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Blackberry

BlackBerry: Το οριστικό τέλος έρχεται στις 4 Ιανουαρίου 2022

Το κύκνειο άσμα του BlackBerry OS είναι προγραμματισμένο για τις 4 Ιανουαρίου 2022 με τη λήξη της υποστήριξης των βασικών λειτουργιών του.

Smartphones Blackberry Blackberry android smartphones BlackBerry Smartphones

Έρχεται νέα συσκευή BlackBerry με φυσικό πληκτρολόγιο μέσα στο 2021

Η BlackBerry θα επιστρέψει στην αγορά, χάρη στην εταιρική συνεργασία για licensing συσκευών με τις OnwardMobility και FIH Mobile Limited.

Internet Blackberry

Χάκερς με επαφές με την Κίνα έχουν χτυπήσει Linux servers για περισσότερο από μια δεκαετία

Στέλεχος της BlackBerry δηλώνει ότι χάκερ που διατηρούν επαφές με την κυβέρνηση της Κίνα έχουν καταφέρει να αποσπάσουν πολύτιμα δεδομένα από servers.

Software Blackberry Twitter

Η BlackBerry κατέθεσε μήνυση εναντίον του Twitter

Εχτές η BlackBerry Ltd, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά σε δικαστήριο του Λος Άντζελες, στην οποία κατηγορεί την Twitter Inc, για παράνομη χρήση της τεχνολογίας της, σε εφαρμογές που αφορούν μηνύματα.