Brain scanner μπορεί να καταγράψει τι έχουμε στο μυαλό μας

Πάντα ονειρευόμουν μια συσκευή που ενώ κοιμάμαι θα καταγράφει τα όνειρά μου ή καλύτερα τις μελωδίες που κάποιες φορές δημιουργώ στον ύπνο μου και το πρωί προσπαθώ να θυμηθώ για να τις μεταφέρω στο αρμόνιο. Ξέφυγα! Ερευνητές στο University of California, Berkeley αναπτύσουν μια συσκευή η οποία “διαβάζει” τη δραστηριότητα του εγκεφάλου και δημιουργεί τις εικόνες που βλέπουμε.

Στο βίντεο που ακολουθεί, η αριστερή εικόνα είναι αυτή που βλέπει ο άνθρωπος (εξεταζόμενος) και η δεξιά εικόνα είναι αυτή που δημιουργεί ο υπολογιστής “διαβάζοντας” τη δραστηριότητα του εγκεφάλου του εξεταζόμενου και συλλέγοντας στοιχεία από μια βάση δεδομένων (βιβλιοθήκη) με 18 εκ. λεπτά βίντεο (YouTube). Η δραστηριότητα του εγκεφάλου αναλύεται και αναπαράγεται σε εικόνα ανά δευτερόλεπτο.

Για να είμαστε ακριβείς, σε αυτό το στάδιο της ανάπτυξη της η συσκευή αναπαράγει αυτό που εκείνη την ώρα βλέπουμε, ίσως στο μέλλον υπάρξουν άλλες συσκευές που θα κάνουν “εξόρυξη” των αναμνήσεών μας ή θα μπορούν να καταγράφουν τα όνειρά μας.

Οι καλύτερες “μαντεψιές” της συσκευής συγκεντρώθηκαν σε αυτό το βίντεο. Συναρπαστικό!

, Brain scanner μπορεί να καταγράψει τι έχουμε στο μυαλό μας

Πηγή

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

4 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Christos K.

Αν και συναρπαστικό, εν μέρη θα έλεγα τρομακτικό…..

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ (dimitrismpower)

Θα γινει η ανακριση η πιο ευκολη δουλεια…

Panagiotis

απλα σατανικο!

AlexP

Στη ταινια Final Fantasy: The spirits within δεν δειχνει σε μια φαση μια συσκευη που αποθηκευει σε cd τα ονειρα και μετα μπορεις να τα δεις παλι? Αυτο μου ηρθε στο μυαλο. Ειναι λιγο τρομακτικο παντως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Apple

Apple: Θέλει συμφωνία με το Photobucket για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης

Η Apple πιστεύεται ότι είναι μεταξύ των εταιρειών που αναζητούν συμφωνία με τη Photobucket για την εκπαίδευση των μοντέλων ΑΙ της.

Business Apple Apple Car

H Apple απέλυσε περισσότερους από 600 υπαλλήλους μετά την ακύρωση του Apple Car

Η Apple υπέβαλε μια απαιτούμενη ειδοποίηση, επιβεβαιώνοντας τα σχέδια για μόνιμη απόλυση περισσότερων από 600 υπαλλήλων.

Business Apple iOS

Απόλυση και μήνυση σε μηχανικό της Apple που έστελνε leaks με το iPhone του στα μέσα

Όταν ο μηχανικός της Apple έτρεχε στο διάλειμμά του στην τουαλέτα, το έκανε όχι γιατί τον καλούσε η φύση αλλά για να διαγράψει εφαρμογές,

Business Samsung

Η Samsung θέλει να μπει στο mobile banking με «super app» τύπου WeChat

H Samsung εργάζεται στο να ξεκινήσει ένα «super app» για mobile banking σε συνεργασία με μια μεγάλη τράπεζα της Νότιας Κορέας