Η άνοδος των οικονομικών smartphones

Για πολλά χρόνια μπορούσε να χωρίσει κανείς τα smartphones σε 2 κατηγορίες, τα φθηνά τα οποία προορίζονταν για βασική χρήση και ήταν φτιαγμένα από φθηνό πλαστικό και τα μεσαία και premium μοντέλα τα οποία είχαν δυνατότερο hardware και καλύτερα υλικά κατασκευής.

Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια η γραμμή που τα χώριζε άρχισε να ξεθωριάζει, με smartphones των 300 δολαρίων να ανταπεξέρχονται πολύ καλά σε βαριές εργασίες. Νέες εταιρείες (κυρίως κινέζικες) άρχισαν να θυσιάζουν μεγάλο μέρος των κερδών τους για να αποκτήσουν μερίδιο αγοράς, φέρνοντας premium συσκευές και υλικά σε πολύ χαμηλή τιμή.

Φυσικά αυτή η τάση έχει αναγκάσει μεγάλες εταιρείες, όπως η Samsung, να ξανασκεφτούν τα προϊόντα που παράγουν στην κατηγορία των budget συσκευών, με την σειρά Galaxy A να είναι ένα καλό παράδειγμα. Σύμφωνα με την εταιρεία αναλυτών Counterpoint Research, οι μεγάλοι κατασκευαστές αύξησαν την επιλογή φθηνών συσκευών, ώστε να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση της αγοράς προς αυτές.

Σύμφωνα με αναφορές, τα smartphones της Samsung με τιμή κάτω από 300 δολάρια, ήταν το 40% των συσκευών που κυκλοφόρησε το 2014, αριθμός που αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2016 στο 54%. Αντίστοιχα τα τηλέφωνα της Samsung που κόστιζαν κάτω από 200 δολάρια αυξήθηκαν από 10% το 2014 σε 41% τον Μάιο του 2016.To ποσοστό της LG που αφορά στις συσκευές κάτω των 300 δολαρίων φτάνει στο 65%, δίχως όμως να έχει παρουσιάσει κάποια αλλαγή από το 2014 και το 2015.

Η Apple από την άλλη φαίνεται να αποστέλλει περισσότερες φθηνές συσκευές αυτή την χρονιά. Φυσικά, οι αναλυτές θεωρούν “φθηνότερες” τις συσκευές της Apple που κοστίζουν κάτω από 500 δολάρια. Μέχρι πέρσι μόνο το 10% των συσκευών της έπεφτε κάτω από το όριο των 500 δολαρίων, το οποίο στην φετινή χρονιά έχει αλλάξει αρκετά και φτάνει πλέον το 30%. Σε αυτό ευθύνεται αρκετά και το νέο iPhone SE, με τις εκδόσεις των 16 και 64GB να κοστολογούνται στα 399 και 499 δολάρια, αντίστοιχα.

Με την αγορά των smartphones να μην αναπτύσσεται το πρώτο τρίμηνο του 2016 και τους κατασκευαστές να βλέπουν πτώση στις πωλήσεις τους χρόνο με τον χρόνο, φαίνεται ότι θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στην αγορά. Με τους χρήστες smartphones από τις αναπτυσσόμενες περιοχές να μην μπορούν να αγοράσουν μια ακριβή συσκευή και τους καταναλωτές των ανεπτυγμένων χωρών να αντιλαμβάνονται ότι μπορούν να κάνουν την δουλειά τους χωρίς να πρέπει να πληρώσουν πολύ ακριβά την συσκευή τους, ίσως σημαίνει ότι ήρθε η ώρα για αλλαγές.

cheap smartphones rise, Η άνοδος των οικονομικών smartphones

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

7 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
unlim21

Προσωπικά, με το Moto G 1st gen (android 5.1) τρέχω ακόμα τα πάντα (τις πιο συνήθεις εφαρμογές) μια χαρά. Μιλάμε για συσκευή 2,5 χρόνια πίσω. Τότε είχα δώσει 150 ευρώ. Σήμερα διαπιστώνω οτι για ένα πολύ καλό και άνετο κινητό γνωστής μάρκας (π.χ. galaxy J5, moto G 3rd gen κλπ.) δε χρειάζεται να δώσω πάνω από 130 ευρώ.
Αν μιλήσουμε π.χ. για τα καινούρια της Xiaomi (redmi 3, note 2 κλπ)? Με λίγο λιγότερα παίρνεις κινητό με οθονάρα και εξοπλισμό που πετάει.
Αυτό το διαπιστώνουν όλο και περισσότεροι χρήστες πλέον.
Οπότε είναι φυσιολογικό να ξεκολλήσουν από τα πανάκριβα.
Μόνη “δικαιολογία” η κάμερα… Όποιος όμως ασχολείται επαγγελματικά…παίρνει κάμερες από 400-800 ευρώ και πάνω.

Νίκος

Redmi Note 3 Pro και δεν το αφηνω για τα επομενα 2-3 χρονια.. αν δεν συμβει τιποτα απροοπτο 😛

unlim21

@Νίκος Δεν πήγα στα τελευταία μοντέλα αν πρόσεξες. 🙂 Ακόμα κι αυτά που αναφέρω όμως είναι κάτι παραπάνω από προσιτά και γρήγορα. Το Redmi Note 3 πετάει όντως. Ανεβαίνει όμως λίγο σε λεφτά. Εγώ προσπάθησα να υποστηρίξω οτι με τον καιρό η τιμή στην οποία μπορείς να πάρεις ένα τίμιο κινητό όλο και πέφτει. Να σου πω την αλήθεια όμως, δε μ αρέσει που οι Κινέζοι ανεβαίνουν τόσο πολύ. Πέφτουν όλα…ακομα κι οι υπηρεσίες…software, telecommunications κι αυτό δεν είναι καθόλου καλό για όλους εμάς τους εργαζόμενους.
Η Huawei έχει χωθεί και παίρνει όλες τις δουλειές…Τελοσπάντων…είπα τον πόνο μου 🙂

satriani

Ετσι ειναι η Κινα εχει παρει μεγαλο μεριδιο της αγορας και θα παρει ακομα μεγαλυτερο…οσο η πολιτικη των μεγαλων εταιριων ειναι να πουλανε 700-800 ευρο μια συσκευη τοσο θα ανεβαινουν και οι κινεζοι…και να μην ξεχναμε σιγουρα μεριδιο στην Ασιατικη αγορα θελουν πρωτα και στην Ευρωπαικη…βλεπω σιγα σιγα να κανουν κινησεις για να μπουν πιο πολυ μεσα….

ΒΖ

Λογικο ειναι πλεον περιπου στα 200-250 παίρνεις κινητά ισχυρά και γνωστών εταιριών οπως Samsung, Sony κτλ με δυνατά χαρακτηριστικά και με καλα υλικα. Τηλεφωνα που πριν 2 χρονια έβρισκες με αυτα τα χαρακτηριστικά στα 500-600 ή πιο πάνω. Πλεον η τεχνολογια ειναι τοσο φτηνή και θα γινει περισσοτερο. Ειδικα σε 1-2 χρονια πλεον θα ειμαστε ισως και κατω 150 ευρώ για κινητά με ισχυρά χαρακτηριστικά.
Καλο αυτο για όλους μας, γιατι πλεον οι εταιριες δε θα σου λενε βάζω premium υλικα και θα τα χρεώνουν υπέρμετρα ….αναγκάζονται ολη τη αγορά να μειώσει τιμές ή και να προσθέτει αξεσουάρ στην ιδια τιμη.

fotis

@unlim21 και εγω Moto G 1ης γενιας Android 6.01 Cyanogen Mod.

Δεν εχω κανενα προβλημα. Το Red Mi Note 3 Pro οντως φοβερη συσκευη πλεον αυτο που λες αλλαζει το Value For Money.

Τωρα το Moto G 4 εχει 250 ευρω την στιγμη που το Vodafone Smart Ultra 6 εχει 170 ευρω… Αλλα απο υποστηριξη καπουτ.

Ο αδελφος μου με Vodafone Smart 4 Max δεν ειδε update εκτος απο 1 πριν κατι μηνες….Android 4.4.4 αγοραστηκε και παραμενει!

forneverarrow

Σωστά τα λέει το post. Είμαι σε σκέψη αν το επόμενο smartphone που θα πάρω θα είναι flagship ή μέχρι τα 300€… Βλέπω από τη μια το S5 μου που έχει 2,5 χρόνια στην πλάτη και δουλεύει (μετά το update) καλύτερα από ότι όταν βγήκε. Στα χαρακτηριστικά των σύγχρονων flagship στερείται μόνο το 64bit στη cpu, άντε και την ανάλυση που είναι fHD. Κατά τα άλλα κομπλέ (fingerprint scanner, ένα σωρό αισθητήρες, καλή κάμερα κλπ.). Από την άλλη όμως, τα περισσότερα από τα φτηνά μοντέλα μπορεί να έχουν καλή λειτουργία, μερικά έχουν octa core, 2GB ram κλπ. αλλά οι οθόνες είναι μεγάλο αγκάθι. Με εξαίρεση το Moto G4, τα περισσότερα έχουν 720p σε 5 με 5,5″ διαγώνιο (μου έρχονται πρόχειρα τα LG Stylus 2 ή το Galaxy J7 2016). Για κάποιον που θα πέσει από τα 423ppi του S5 στα 296ppi η αίσθηση δεν θα είναι και η καλύτερη… δεδομένου και ότι τα συγκεκριμένα panels δεν είναι και τα πιο ποιοτικά σε γωνίες θέασης ή σε ποιότητα χρωμάτων. Επίσης, ένα άλλο θέμα είναι το update. Πάλι πλην του Moto G, κανένα σχεδόν από τα υπόλοιπα της αγοράς δεν αναβαθμίζεται, ούτε καν παίρνει security updates. Μια τελευταία λύση είναι να πάρεις… Συνέχεια »

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Galaxy Samsung Samsung One UI

One UI 6.1: Η ενημέρωση έχει ήδη φτάσει σε 8,8 εκατομμύρια Galaxy συσκευές

Η Samsung ανακοίνωσε ότι η ενημέρωση One UI 6.1 έχει ήδη φτάσει σε 8,8 εκατομμύρια συσκευές από τότε που ξεκίνησε την κυκλοφορία της.

Gear Apple Apple Watch

Apple Watch Ultra: Φήμες ότι δεν θα δει «σχεδόν καμία» αναβάθμιση hardware φέτος

Ενώ η πιθανότητα κυκλοφορίας ενός νέου Apple Watch Ultra το 2024 «μειωνόταν», τώρα φαίνεται ότι θα υπάρχει ένα Apple Watch Ultra 3 φέτος.

Smartphones Apple iPhone

Bug κάνει το ξυπνητήρι του iPhone να μη χτυπάει – Αναγνώρισε το πρόβλημα η Apple

Ένα σφάλμα λογισμικού κάνει το ξυπνητήρι του iPhone σε διάφορους χρήστες να μη χτυπάει, κάτι που επιβεβαίωσε η Apple στο Today.

Games Apple Assassin’s Creed iPad

Assassin’s Creed Mirage: Έρχεται σε iPhone και iPad στις 6 Ιουνίου

Η Ubisoft ανακοίνωσε ότι το Assassin’s Creed Mirage θα είναι διαθέσιμο για λήψη σε iPhone και iPad από τις 6 Ιουνίου.