Το αύριο, σήμερα!

COSMOTE HACKATHON

Περάσαμε ένα Σαββατοκύριακο στον πρώτο μαραθώνιο διαγωνισμό καινοτομίας που διοργάνωσε η COSMOTE και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin), το COSMOTE HACKATHON και γνωρίσαμε ιδέες που μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα και να βελτιώσουν την καθημερινότητά μας.

Ήταν ένας συναρπαστικός τελικός: Στην τρίτη φάση του COSMOTE HACKATHON προκρίθηκαν οι 14 ομάδες με τις πιο καινοτόμες ιδέες, με προτάσεις που βελτιώνουν τη ζωή στην ψηφιακή εποχή. Σε αυτή τη διήμερη γιορτή καινοτομίας στις 13 και 14 Μαΐου, οι 43 διαγωνιζόμενοι είχαν σχεδόν 27 ώρες στη διάθεσή τους για να τρέξουν κώδικα, να δεχθούν συμβουλές από εξειδικευμένους μέντορες, να εξελίξουν τις ιδέες τους και να τις παρουσιάσουν στην κριτική επιτροπή, η οποία αποτελείτο από 10 μέλη μεταξύ των οποίων και οι κ.κ. Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΟΤΕ, Γ. Αθανασόπουλος, Chief Officer Λειτουργιών και Συστημάτων Πληροφορικής Ομίλου ΟΤΕ, Κ. Γάτσιος, τέως Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) και καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του ΟΠΑ καθώς και ο Γ. Δουκίδης, καθηγητής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ.

Όπως θα διαπιστώσετε στο κείμενο που ακολουθεί, το περιθώριο για καινοτομία που δίνουν οι σύγχρονες τεχνολογίες είναι ανεξάντλητο.

Όταν τα drone περιπολούν…
Drone prototype
“Το πρωτότυπό μας είναι ένα προσιτό σε κόστος drone που μετατρέπεται σε φύλακα”

Το hardware είναι εδώ και περιμένει: ασύρματη επικοινωνία, μικροκάμερες, drones των οποίων η τιμή είναι πια χαμηλότερη από το κόστος ενός γεύματος σε ένα μέσο εστιατόριο. Το ζήτημα είναι να εφεύρει κανείς νέες χρήσεις για όλα αυτά τα προσιτά τεχνολογικά εργαλεία και να γράψει κώδικα για την υλοποίηση της ιδέας του. Οι Κωνσταντίνος Χατζάτογλου και Θοδωρής Βγενόπουλος αξιοποιούν τα παραπάνω συστατικά, εξελίσσοντας μια πρόταση που δίνει λύσεις στον τομέα των υπηρεσιών ασφαλείας: είναι το Tech-Momentum, με το οποίο “κατέβηκαν” στο COSMOTE HACKATHON. “Η πρότασή μας”, λέει ο Κωνσταντίνος, “εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες ενός φθηνού drone που ελέγχεται απομακρυσμένα και σύμφωνα με προεπιλεγμένα σενάρια, για να εποπτεύσει ένα χώρο και να σταλεί, αντί για κάποιον άνθρωπο, στο σημείο μιας πιθανής παραβίασης”.

EJO
Κωνσταντίνος Χατζάτογλου – Θοδωρής Βγενόπουλος

Το Tech-Momentum μετατρέπει τα αναλογικά σήματα ενός συνηθισμένου οικιακού συναγερμού σε ψηφιακά και τα επεξεργάζεται μέσω υπολογιστή. Στη συνέχεια, ανάλογα με τη συνθήκη, δίνονται οι σχετικές εντολές στο drone. Για παράδειγμα, μπορεί να του ανατεθεί η “αποστολή” να στείλει εικόνες από ένα σημείο που καταγράφηκε παραβίαση.

Plustic – Fantastic!
Ούτε μετρητά, ούτε πιστωτικές! Για όλα αρκεί το Plustic, μια εφαρμογή για smartphone που δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να αγοράσει προπληρωμένες ψηφιακές κάρτες και να τις χρησιμοποιήσει ο ίδιος, να τις ανταλλάξει με άλλες ή να τις κάνει δώρο, ενώ οι συναλλαγές μπορούν να γίνονται σε φυσικά ή σε ηλεκτρονικά καταστήματα και για την πληρωμή αρκεί μόνο το bar-code της ψηφιακής κάρτας.

Plustic Fantastic
Το Plustic κάνει το smartphone σας ηλεκτρονικό πορτοφόλι

Ως κίνητρο θα προσφέρονται εκπτώσεις ή δώρα. Ουσιαστικά το Plustic στοχεύει στη δημιουργία μιας ενιαίας ψηφιακής αγοράς προσβλέποντας στο να προσελκύσει μεγάλα brands και καταναλωτές, με αμοιβαία οφέλη και για τις δύο πλευρές. Οι δημιουργοί του έχουν ήδη συμφωνήσει με μεγάλες εταιρείες και σκοπεύουν να επεκταθούν στη βρετανική αγορά.

plustic
Χάρης Τσιλιακούδης

Όπως μας εξήγησε κατά διάρκεια του πρώτου COSMOTE HACKATHON ο Χάρης Τσιλιακούδης, συνιδρυτής και Product Developer της τριμελούς ομάδας που τρέχει το Plustic, η πλατφόρμα θα συνεργάζεται με επιχειρήσεις που θα τη χρησιμοποιούν για να επιβραβεύσουν τους εργαζομένους τους, αντί να τους παρέχουν διατακτικές: “Έστω ότι βγαίνεις με το έτερόν σου ήμισυ για φαγητό. Δεν είναι καλύτερο να χρησιμοποιείς την Plustic, αντί να μετράς κουπόνια στο ταμείο;”

Αυτόματο ποδήλατο; Το δικό σας. Εύκολα.
“Λόγω και της κρίσης, τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί πολύ οι ποδηλάτες στη χώρα μας. Πολλοί ασχολήθηκαν για πρώτη φορά με το ποδήλατο και δεν ήξεραν ούτε τα βασικά, όπως οι ταχύτητες. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες ατυχήματος, γιατί κοιτάζουν το μοχλό ενώ κινούνται και αποσπάται η προσοχή τους από το δρόμο”: Ο Αντώνης Βουρδέρης μάς λέει ότι το αυτόματο κιβώτιο για ποδήλατα που επινόησε η ομάδα SBT είναι παγκόσμια πρωτιά. Και τονίζει ότι αποτελεί πρώτα εξοπλισμό ασφαλείας και μετά στοιχείο άνεσης.

Αντώνης Βουρδέρης - Γιάννης Ιωάννου
Αντώνης Βουρδέρης – Γιάννης Ιωάννου

Ως ποδηλάτης, εντόπισε ο ίδιος το σχετικό κενό και στη συνέχεια, μαζί με το Γιάννη Ιωάννου, συμφοιτητή του από τα ΤΕΙ Πειραιά όπου σπούδαζαν Αυτοματισμό, έφτιαξαν την SBT κι εξέλιξαν το Bicycle Gear Shifting Automation. Είναι ένα σύστημα που μπορεί να τοποθετηθεί σε κάθε ποδήλατο με ταχύτητες και να το κάνει αυτόματο. “Πιστεύουμε πως θα μπορούσε να φτάσει στην αγορά με ένα ανταγωνιστικό κόστος και να μπορεί ο χρήστης να το προσαρμόσει μόνος του πάνω στο ποδήλατο με δυο τρία απλά βήματα”.

SBT Bicycle Gear Shifting Automation
Το σύστημα που αλλάζει τις ταχύτητες

Προς το παρόν, ο έλεγχος του κιβωτίου γίνεται από μια ηλεκτρονική συσκευή που τοποθετείται στο τιμόνι, αλλά η ομάδα σκοπεύει να την αντικαταστήσει με εφαρμογή για smartphone, που θα μπορεί συνδεθεί και με τους χάρτες της Google. Έτσι , θα αναγνωρίζει την κλίση του εδάφους και θα επιλέγει την κατάλληλη σχέση εγκαίρως, για παράδειγμα, πριν ο αναβάτης μπει σε ένα ανηφορικό κομμάτι δρόμου. Η SBT διακρίθηκε στο πρώτο COSMOTE HACKATHON: επελέγη από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για ένα ολοκληρωμένο εξάμηνο σεμινάριο εξατομικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών και mentoring στο Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του ΟΠΑ (ACEin).

Το σκεπτόμενο software της SentiGeek
Πόσο έξυπνο μπορεί να είναι ένα αυτόματο σύστημα που καταγράφει και αξιολογεί σχόλια πελατών; Στόχος είναι να αναπαρασταθεί ο τρόπος που σκέφτεται το ανθρώπινο μυαλό και, για να επιτευχθεί αυτό, ο καλύτερος τρόπος είναι να συνδυαστούν η τεχνητή νοημοσύνη με ανάλυση κι επεξεργασία φυσικού λόγου, γλωσσική ανάλυση και γνωσιακές θεωρίες. Το επιχειρεί με επιτυχία η ομάδα SentiGeek, επίσης διακριθείσα στο πρώτο COSMOTE HACKATHON από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με βραβείο ένα ολοκληρωμένο εξάμηνο σεμινάριο στο Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του ΟΠΑ (ACEin). Ο Παναγιώτης Μήτζιας, ηλεκτρολόγος μηχανικός, και η Μάρα Τσουμάρη, ειδική στο πεδίο της γλωσσικής ανάλυσης, αποτελούν τον πυρήνα της ομάδας.

sentigeek
Μάρα Τσουμάρη – Παναγιώτης Μήτζιας 

“Αυτό που κάνουμε”, εξηγούν, “είναι ότι αναλύουμε σχόλια πελατών, χρησιμοποιώντας ποιοτικά κριτήρια. Δεν καταγράφουμε δηλαδή απλά αν αρέσει ή όχι στον πελάτη ένα προϊόν, αλλά ψάχνουμε μέσα στο σχόλιό του, βρίσκοντας τι ακριβώς αναφέρει για το κάθε χαρακτηριστικό. Μετά χρησιμοποιούμε τα στοιχεία που συλλέξαμε για να παράγουμε business insights. Η ιδιαιτερότητα του δικού μας συστήματος είναι ότι χρησιμοποιεί πολύ προηγμένη τεχνολογία, αλλά και ότι κάνουμε οι ίδιοι την ανάλυση και δίνουμε έτοιμα στον πελάτη τα αποτελέσματα – στατιστικά, προφίλ πελατών και προβλέψεις”.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business featured

Σούπερ ανθεκτικό γυαλί ανοίγει το δρόμο για άθραυστες οθόνες κινητού

Πρόκειται για τον δεύτερο πιο ισχυρό τύπο γυαλιού μετά από ένα που δημιουργήθηκε πρόσφατα και έφτασε τα 113 GPa.

Business AirPods Apple Apple Watch

Apple: Δωροκάρτα στις ΗΠΑ με την αγορά smartphone, tablet, υπολογιστή ή ακουστικών

Αυτή τη φορά, αντί για μείωση τιμής σε οποιοδήποτε από τα iPhone, iPad, Apple Watch, Mac ή AirPods της, η Apple προσφέρει μια δωροκάρτα προκειμένου να μπορείτε να αποκτήσετε κάποια αξεσουάρ αργότερα.

Business European Commission

Ψηφιακή Ευρώπη: Κοινή ηλεκτρονική κάρτα κοινωνικής ασφάλισης

Οι ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιταχύνει τα σχέδιά της για ένα ψηφιακό ευρωπαϊκό διαβατήριο κοινωνικής ασφάλισης.

Business Realme

DIZO: Φτάνει το 1 εκατομμύριο πελάτες μέσα σε πέντε μήνες στην Ινδία

Σήμερα, η εταιρεία γιορτάζει ένα ακόμη ορόσημο αφού κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερους από 1 εκατομμύριο πελάτες στην Ινδία μέσα σε πέντε μήνες από το ντεμπούτο της στις 25 Μαΐου 2021.