Dell: Έκανε την μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της τεχνολογίας

Η Dell προέβη σε μια εξωπραγματικού κόστους αγορά της EMC corporation, μια συμφωνία η οποία έφτασε τα 67 δισεκατομμύρια δολάρια. Η EMC δραστηριοποιείται σε διάφορους τομείς, πολλά προϊόντα της και θυγατρικές σχετίζονται με οικιακές συσκευές, ενώ είναι και στον τομέα των Cloud υπηρεσιών, πουλάει αποθηκευτικό χώρο και analytic solutions σε μεγάλες εταιρείες.

Στην EMC εκτός άλλων, ανήκει η εταιρεία ασφάλειας RSA και η VMware. Το deal είναι πολύ μεγάλο, τόσο ώστε χαρακτηρίζεται το μεγαλύτερο τεχνολογικό deal στην ιστορία. Η EMC αξίζει όσα και η Dell τώρα και έχει περίπου 70.000 εργαζόμενους παγκοσμίως.

Φυσικά, άξιο απορίας είναι πως η Dell μπορεί να αντέξει οικονομικά ένα τέτοιο deal. Η συμφωνία αυτή θα χρηματοδοτηθεί από την MSD Capital (Michael Dell’s investment firm) σε συνεργασία με την Silver Lake, η οποία έχει βοηθήσει ξανά στο παρελθόν σε εξαγορές σχετικές με την Dell. Αν τελικά το σχέδιο της εξαγοράς περάσει από τις ρυθμιστικές αρχές, το αποτέλεσμα θα είναι μία από τις πιο μεγάλες εταιρείες στον χώρο της πληροφορικής.

Σε αυτό το deal των 67 δισεκατομμυρίων, υπάρχει μόνο ένα εμπόδιο και αυτό είναι η VMware. Λέγεται ότι η VMware δεν θα απορροφηθεί από την Dell, αλλά θα παραμείνει ανεξάρτητη. Η Dell λέγεται ότι έχει συμφωνήσει να πληρώσει 24.05 δολάρια για κάθε μετοχή, συν tracking stock στην VMware. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το τελικό ποσό είναι κατά προσέγγιση και μπορεί να αλλάξει όταν η συμφωνία ολοκληρωθεί.

Πάντως το τεράστιο deal που έκλεισε η Dell έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια από διάφορους αναλυτές. Επισημαίνεται ότι οι μεγαλύτερες εταιρείες ανακοινώνουν διαχωρισμό των τμημάτων τους θεωρώντας ότι αυτό είναι καλύτερο, αλλά η Dell πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα.

dell

Πηγή: 1, 2

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
4 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
gericho

Dell κορυφαία εταιρεία.

Στα της είδησης.
Να φανταστεί κανείς το 2013 ο ιδρυτής Michael Dell ανέκτησε τον έλεγχο της Dell με επαναγορά μετοχών έναντι 24,4 δισ $,
και το 2015 η εταιρεία EMC που εξαγοράζεται από τη Dell τιμάται σε 67 δισ $,
παραπάνω δηλαδή κι από τα λεφτά που κόστισε η ίδια η Dell για να περάσει στον έλεγχο του ιδρυτή της.

Έτσι είναι ο κόσμος της μπίζνας, σκοτεινός και περίεργος.

spirios1992

gericho,
ο michael dell όμως εκανε επαναγορα ποσων μετοχων; δηλαδη προηγουμενως δεν ειχε καμια; ή ειχε π.χ. ηδη περιπου τις μισες ή και παραπανω απο τις μισες μετοχες;

gericho

Ναι δεν έγραψα πως αγόρασε την εταιρεία,
έγραψα ανέκτησε τον έλεγχο αγοράζοντας μετοχές έναντι αυτού του ποσού.
Γύρω στα 2 δισ $ πήρε δάνειο από τη Microosoft
και τώρα εξαγοράζει την EMC έναντι 67 δισ $.

Και αν το ποσό που χρειάστηκε ο Dell είναι το 1/3 σχεδόν μιας εξαγοράς που στη συνέχεια έκανε,
και πάλι τα νούμερα παραμένουν εντυπωσιακά.

Christos

Και δεν ειναι καν εισηγμένη στο χρηματιστήριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business SpaceX

DearMoon: Ιάπωνας επιχειρηματίας μας καλεί σε ταξίδι στο φεγγάρι

Ο Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος Yusaku Maezawa ανακοινώνει το DearMoon με σκοπό να βρει τα μέλη του πληρώματος που θα τον συνοδεύσουν στη Σελήνη.

Business China

O Jack Ma χάνει τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στην Κίνα

Ο λόγος είναι ότι οι κινεζικές Αρχές έχουν βάλει στο μικροσκόπιο την οικονομική δραστηριότητα του Jack Ma.

Business Amazon

H Amazon αλλάζει το εικονίδιο της εφαρμογής για τις iOS και Android συσκευές

Έντονη ήταν η αντίδραση με τον παραλληλισμό του εικονιδίου λόγω της παρομοίωσης με τον Αδόλφο Χίτλερ γεγονός που συνοδεύτηκε με την αλλαγή του εικονιδίου.

Business Cisco

Cisco Digital Talks: Διάλλογοι στο Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων

Σκοπός μας είναι η προώθηση νέων ιδεών, καινοτόμων προσεγγίσεων, και η ανάπτυξη του διαλόγου σε θέματα που αφορούν: την τεχνολογία, την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.