Έρευνα IDC, Το Green IT φτάνει σε σημείο αιχμής

, Έρευνα IDC, Το Green IT φτάνει σε σημείο αιχμήςΤα ευρήματα μιας πρόσφατης σε βάθος μελέτης των οργανισμών των τεχνολογιών πληροφορικής στη δυτική Ευρώπη έδειξαν ότι ήδη περισσότερες από τις μισές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν εφαρμόσει πλέον επίσημη στρατηγική Green IT . Κατά μέσο όρο, αυτές οι εταιρίες αναμένουν μείωση των πραγματικών εξόδων τους κατά 14,5% στους επόμενους 12 μήνες. Η βαρομετρική μελέτη της IDC για το Green IT υποστηρίχθηκε από την Dell.

Η βαρομετρική μελέτη συμπεριέλαβε τις απόψεις 459 διευθυντών στις τεχνολογίες πληροφορικής από ευρωπαϊκούς οργανισμούς με περισσότερους από 1000 υπαλλήλους που λειτουργούν τουλάχιστον ένα datacenter. Ο μέσος προϋπολογισμός ΙΤ για κάθε συμμετέχοντα είναι 160 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι εταιρίες με στρατηγική Green IT αναμένεται να εξοικονομούν 23,2 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Σύμφωνα με τον Nathaniel Martinez, διευθυντή προγράμματος της ομάδας της IDC που ασχολείται με τις λύσεις υποδομής και συστήματος στην Ευρώπη (European System and Infrastructure Solution Group), «η βιωσιμότητα έχει αναδυθεί ως καίριο θέμα συζήτησης σε σημαντικές αποφάσεις εταιρικών επενδύσεων. Η κατανόηση των κινήτρων για την επιδίωξη μιας ‘πράσινης’ στρατηγικής, αλλά και η αναγνώριση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι οργανισμοί και ποια είναι η καλύτερη πρακτική για εφαρμογή είναι απολύτως συσχετιζόμενα στο τρέχον οικονομικό περιβάλλον».

Η Dell στοχεύει να καθιερώσει την βαρομετρική έρευνα Green IT ως ετήσιο δείκτη εταιρικής προόδου προς την επίτευξη βιώσιμων, περιβαλλοντικά θετικών πολιτικών στις τεχνολογίες πληροφορικής. Ο Dave Marmonti, senior vice president της Dell και president της Dell Europe, Middle East and Africa (EMEA) σχολιάζει: «στην Dell παράγουμε τεχνολογίες που θα βοηθήσουν τους πελάτες μας να βελτιώσουν την περιβαλλοντική τους απόδοση και σταδιακά να εξοικονομήσουν χρήματα. Η πρώτη αυτή έκδοση του βαρόμετρου καταδεικνύει ότι η εξοικονόμηση χρημάτων μέσω μιας στρατηγικής Green IT είναι πραγματικότητα, αλλά δεν είναι εξασφαλισμένη. Μια στρατηγική Green IT για να είναι επιτυχημένη πρέπει να αφομοιωθεί στην κουλτούρα της εταιρίας.»

Η βαρομετρική έρευνα Green IT της IDC εξακρίβωσε δυο εξωτερικά και εσωτερικά κίνητρα στους οργανισμούς που ενεργοποιούν τις επενδύσεις στο Green IT:
1. Απαιτήσεις συμμόρφωσης με την νομοθεσία (72% των ευρωπαϊκών οργανισμών που συμμετείχαν)
2. Πίεση για την μείωση των εξόδων(75%) μέσω της εφαρμογής ενεργειακά αποδοτικής, ανακυκλώσιμης και βιώσιμης υποδομής των τεχνολογιών πληροφορικής (68%)

Οι πρωτοβουλίες Green IT δεν έχουν μόνο οικονομικά κίνητρα. Αποτελούν συχνά μέρος ευρύτερων εταιρικών στόχων, κατευθυνόμενων από την γενική διοίκηση και το διοικητικό συμβούλιο των οργανισμών. Το 61% των ευρωπαϊκών οργανισμών για παράδειγμα, δήλωσαν ότι οι πρωτοβουλίες Green IT ήταν μέρος του ευρύτερου προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Παρομοίως, 53% των συμμετεχόντων κατέδειξαν ως κινητήρια δύναμη των πρωτοβουλιών Green IT στους οργανισμούς τους το διοικητικό προσωπικό συμπεριλαμβάνοντας τους υπευθύνους των τεχνολογιών πληροφορικής.

Τα ευρήματα της έρευνας υπογραμμίζουν επίσης τις δυσκολίες και τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν οι οργανισμοί στην προσπάθεια τους να γίνουν πιο φιλικοί προς το περιβάλλον, όπως την έλλειψη καθοδήγησης της βιομηχανίας (25%) την έλλειψη αποτελεσμάτων και μεθόδων μέτρησης της εταιρικής απόδοσης (29%) και την απουσία επιχειρηματικών κινήτρων (68%). Όμως, οι ευρωπαίοι διευθυντές ΙΤ είναι ακλόνητοι στο γεγονός ότι οι τεχνολογίες πληροφορικής αναμένεται να διαδραματίσουν πολύ σημαντικό (45%) ή σημαντικό (36%) ρόλο στην μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του οργανισμού και στην υποστήριξη στα επόμενα 3 χρόνια

«Οι εταιρικές επενδύσεις σε Green IT πρόκειται να διευρυνθούν μαζικά στο επόμενο διάστημα. Μεγάλοι ευρωπαϊκοί οργανισμοί ήδη αφιερώνουν το 7,6% του εισοδήματος των τεχνολογιών πληροφορικής σε πρωτοβουλίες Green IT και τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι το ‘Green IT’ θα αντιπροσωπεύει το 9,0% των προϋπολογισμών των τεχνολογιών πληροφορικής σε δυο χρόνια από τώρα» συμπληρώνει ο Martinez της IDC.

Μεθοδολογία
Η βαρομετρική έρευνα της IDC για το Green IT (IDC# IDCWP28Q, Σεπτέμβριος 2008) βασίζεται σε εκτενή έρευνα που διενεργήθηκε από τον Ιούνιο του 2008 έως τον Αύγουστο του 2008 σε 459 ευρωπαίους διευθυντές οργανισμών τεχνολογιών πληροφορικής με περισσότερους από 1000 υπαλλήλους που λειτουργούν τουλάχιστον ένα datacenter. Συμμετείχαν στελέχη από διάφορες χώρες ως εξής: Γαλλία(100), Μ. Βρετανία (74), Γερμανία (80), Ιταλία(52), Ισπανία (51), Ολλανδία (51) και Σκανδιναβικές Χώρες (51).

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Dell

Dell: Ενδέχεται να διέρρευσαν προσωπικές πληροφορίες πελατών μετά από «συμβάν»

Επί χρόνια οι πελάτες της Dell δέχονται κλήσεις από απατεώνες που ισχυρίζονται ότι ανήκουν στην ομάδα υποστήριξης του κατασκευαστή.

Business Dell

Η Dell καταργεί περίπου 6.650 θέσεις εργασίας

Η κατασκευάστρια υπολογιστών Dell Technologies Inc θα καταργήσει 6.650 θέσεις απασχόλησης, αριθμό που αναλογεί σε περίπου 5% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της, καθώς πλήττεται από μείωση της ζήτησης για τα προϊόντα της, αναφέρει σημερινό ρεπορτάζ.

Gear Dell

H Dell επεκτείνει την σειρά Dell PowerEdge με νέα μοντέλα servers

Η Dell επεκτείνει την σειρά Dell PowerEdge με επιπλέον 13 νέα μοντέλα επόμενης γενιάς servers, σχεδιασμένους για κορυφαίες επιδόσεις computing, επιταχύνοντας την απόδοση και αξιοπιστία στο σύγχρονο Data Center, στο public cloud και στο edge.

Business Dell

Dell PowerEdge: Servers επόμενης γενιάς με προηγμένες επιδόσεις και ενεργειακά αποδοτικότεροι

Η Dell Technologies επεκτείνει την κορυφαία εμπορικά σειρά Dell PowerEdge με επιπλέον 13 νέα μοντέλα επόμενης γενιάς servers.