EARTH Energy Aware Radio and Network Technologies, Για πράσινα δίκτυα 4G

Δεκαπέντε κορυφαίοι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, προμηθευτές δικτυακών υποδομών, προμηθευτές υλικού και ακαδημαϊκά ιδρύματα, ανακοίνωσαν τη σύσταση της κοινοπραξίας “EARTH” (Energy Aware Radio and neTwork tecHnologies), με σκοπό να μειωθεί κατά 50%, μέσα στα επόμενα δυόμιση χρόνια, η ενέργεια που καταναλώνουν τα δίκτυα ασύρματων κινητών επικοινωνιών 4ης γενιάς (4G).

Η κοινοπραξία EARTH έχει τη στήριξη του κλάδου των κινητών επικοινωνιών κι εκμεταλλεύεται τη μεγάλη και αλληλοσυμπληρούμενη εμπειρία μελών όπως η Alcatel-Lucent (Συντονιστής του Προγράμματος), η Ericsson (Τεχνικός Σύμβουλος), η NXP Semiconductors France, η DOCOMO Communications Laboratories Europe GmbH, η Telecom Italia S.p.A., η CEA, το Πανεπιστήμιο του Surrey, το Πολυτεχνείο της Δρέσδης, ο imec, η Πολυτεχνική σχολή IST της Λισσαβώνας, το Πανεπιστήμιο του Ούλου, το Τεχνολογικό και Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης, το TTI, και το ETSI. Η προσέγγιση της EARTH στο θέμα της κατανάλωσης ενέργειας θα αφορά τη μείωση σε δικτυακό επίπεδο, χωρίς να επικεντρώνεται αποκλειστικά σε κάποια μεμονωμένα στοιχεία δικτύου.

Τα μέλη της κοινοπραξίας προτίθενται να κατευθύνουν την έρευνα τους σε τομείς που θα επιτρέψουν μια πρωτοφανή μείωση στην κατανάλωση των ασύρματων δικτύων και των στοιχείων που τα απαρτίζουν, καθώς και στην απλοποίηση των αντίστοιχων πρωτοκόλλων (radio). Με βάση τα αποτελέσματα των ερευνών τους, τα μέλη της EARTH θα αναπτύξουν μια νέα γενιά εξοπλισμού τηλεπικοινωνιακών δικτύων χαμηλής κατανάλωσης, θα διαμορφώσουν ενεργειακά αποδοτικές στρατηγικές ανάπτυξης δικτύων, και θα εντάξουν στα συστήματα διαχείρισης λύσεις για τον έλεγχο της κατανάλωσης των δικτύων.

Η πρωτοβουλία EARTH υποστηρίζει το πρόγραμμα “Network of the Future”, μια προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών του μέλλοντος, η οποία έχει στόχο την υλοποίηση της νέας γενιάς τηλεπικοινωνιακών υποδομών, δικτύων και διαδικτυακής τεχνολογίας. Το πρόγραμμα εντάσσεται στο έβδομο χρηματοδοτικό πλαίσιο (FP7) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο φιλοδοξεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση, συγκεντρώνοντας κάτω από μια κοινή στέγη όλες τις ερευνητικές πρωτοβουλίες της ΕΕ.

Ο Δρ. Rainer Fechner, επικεφαλής των Bell Labs και μέλος της ομάδας διοίκησης της Alcatel-Lucent στη Γερμανία, ανέφερε: “Αυτό που καθιστά την πρωτοβουλία EARTH τόσο επιτακτική, είναι το ότι έχει τη δυνατότητα να προσφέρει στην κοινωνία χειροπιαστά αποτελέσματα, τα οποία θα αποδειχθούν πολλαπλώς ωφέλιμα: θα μειώσουν την ενέργεια που καταναλώνουν τα δίκτυα επικοινωνιών, μειώνοντας έτσι την επιβάρυνση προς το περιβάλλον, και παράλληλα θα φέρουν τις ασύρματες ευρυζωνικές επικοινωνίες κοντά σε ένα μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων στην Ευρώπη. Η αξία της δικής μας συνεισφοράς συνδέεται με την πολύ μεγάλη εμπειρία και τις καινοτομικές λύσεις που έχουμε αναπτύξει τόσο σε επίπεδο πράσινης τεχνολογίας, όσο και σε επίπεδο προηγμένων συστημάτων ασύρματης επικοινωνίας.”

Ο κ. Jan Färjh, επικεφαλής του τμήματος Ερευνών στην Ericsson, δήλωσε τα εξής: “Είμαστε χαρούμενοι με το ότι η Ericsson αποτελεί μέρος ενός ερευνητικού προγράμματος που καλύπτει ολόκληρο τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο και στοχεύει στην ουσιαστική αύξηση της ενεργειακής απόδοσης της νέας γενιάς δικτυακών υποδομών, η οποία μέσα στα επόμενα 1-2 χρόνια θα αρχίσει να βγαίνει στην παγκόσμια αγορά. Αν λάβουμε υπόψη την ταχύτατη αύξηση του όγκου των διακινούμενων δεδομένων, γίνεται σαφές ότι αποκτά ζωτική σημασία, το να εστιάσει ο κλάδος το ενδιαφέρον του σε λύσεις που είναι τεχνικά εφικτές και μπορούν να υλοποιηθούν σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, λύνοντας το πρόβλημα της έκρηξης των data και κρατώντας παράλληλα την κατανάλωση ενέργειας σε πολύ χαμηλά επίπεδα.”

Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των υποδομών, την οποία επιδιώκει η κοινοπραξία EARTH, θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών CO2 από την πλευρά του κλάδου των Τεχνολογιών Πληροφορικής κι Επικοινωνιών (ICT), και θα βοηθήσει να αναπτυχθούν ασύρματα ευρυζωνικά δίκτυα, με τρόπο που είναι περιβαλλοντικά βιώσιμος.

Επίσης, οι πρωτοβουλίες της κοινοπραξίας θα βοηθήσουν την επέκταση των ασύρματων δικτύων επικοινωνίας στην Ευρώπη, και σε ολόκληρο τον κόσμο, εξασφαλίζοντας σημαντική μείωση του κόστους των υποδομών, η οποία θα επιτρέψει στους παρόχους να ξεπεράσουν τα οικονομικά εμπόδια που εμποδίζουν τη μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη των ευρυζωνικών υπηρεσιών στις μη αστικές περιοχές, ή στις αναδυόμενες αγορές.

Το ερευνητικό πρόγραμμα EARTH παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο του 2010 και θα διαρκέσει έως τον Ιούνιο του 2012. Η επίσημη έναρξη έγινε τον Ιανουάριο στη Γερμανία, στις εγκαταστάσεις των Bell Labs της Alcatel-Lucent στη Στουτγάρδη.

Project Website: www.ict-earth.eu

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Samsung Qualcomm Verizon 5G

Samsung, Qualcomm και Verizon σπάνε τα κοντέρ του 5G

H συνδυαστική προσπάθεια των Samsung, Qualcomm και Verizon στις ΗΠΑ έφερε ταχύτητες ρεκόρ στη σύνδεση 5G.

Business Samsung

Samsung Life Unstoppable: Μια ξενάγηση στο “house of surprises”

Η Samsung παρουσίασε το “Life Unstoppable 2021”, μια εξελιγμένη ψηφιακή εμπειρία μέσω μίας ταινίας μικρού μήκους γεμάτης χρώμα και στυλ, που ξεναγεί τους θεατές στο “house of surprises”.

Business

Ανοίγει τις πύλες η BEYOND 4.0, η 1η διεθνής έκθεση για την τεχνολογία και την καινοτομία

Το κύριο ζήτημα που θα απασχολήσει την τεχνολογική έκθεση Beyond 4.0 είναι “Το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης”, με workshops από startup και μεγάλες εταιρείες του χώρου.

Business

Sitecore: Λανσάρει το πρώτο πακέτο επιχειρηματικών υπηρεσιών SaaS

H Sitecore, ο παγκόσμιος ηγέτης στην παροχή λογισμικού πλατφόρμας ψηφιακής εμπειρίας, παρουσιάζει το Experience Manager Cloud, την πρώτη, εξολοκλήρου cloud-native λύση.