Economist | Η Ελλάδα κατέχει την 33η θέση στην Παγκόσμια Κλίμακα Ανταγωνιστικότητας

Το 2008 η Ελλάδα διατήρησε την 33η θέση στην παγκόσμια κατάταξη του Δείκτη Ανταγωνιστικότητας στον κλάδο της Πληροφορικής. Το δυναμικό επιχειρηματικό περιβάλλον, οι επενδύσεις που πραγματοποιούνται στο εκπαιδευτικό σύστημα για την ανάδειξη ταλαντούχων στελεχών πληροφορικής και το ισχυρό νομικό σύστημα αποτελούν τους τρεις σημαντικότερους παράγοντες που συνέβαλλαν στην κατάταξη της Ελλάδας στην μεσαία θέση του Δείκτη. Τα ευρήματα προέκυψαν από μια νέα μελέτη που εκπόνησε η Intelligence Unit του Economist με χορηγό την Business Software Alliance (BSA).

Η μελέτη, που πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά, αξιολογεί και συγκρίνει τον κλάδο της πληροφορικής σε 66 χώρες με στόχο να αποτυπώσει το επίπεδο ανταγωνιστικότητας του τεχνολογικού κλάδου. Ενώ στις 20 πρώτες θέσεις παραμένουν οι ίδιες χώρες με το 2007, εννέα από αυτές παρουσίασαν άνοδο και 11 πτώση. Στην πρώτη πεντάδα, τρεις χώρες είναι νέες: Ταϊβάν, Σουηδία και Δανία. Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις πέντε πρώτες θέσεις κατέχουν η Μεγάλη Βρετανία, η Σουηδία, η Δανία, η Ολλανδία και η Φιλανδία αντίστοιχα. Στην περιοχή των Βαλκανίων, η 33η θέση της Ελλάδας κατατάσσει τη χώρα στην υψηλότερη θέση σε σχέση με την Κροατία και τη Βουλγαρία που βρίσκονται στην 41η και 45η θέση αντίστοιχα.

«Η ικανότητα του κράτους και του ιδιωτικού τομέα να προσφέρουν θέσεις εργασίας και μια καλύτερη ποιότητα ζωής μέσω της τεχνολογίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τον τρόπο που διαχειρίζονται τις έξι συνισταμένες, οι οποίες διαμορφώνουν τον Δείκτη Ανταγωνιστικότητας» σημειώνει ο κ. Κώστας Σαμαράς, Εκπρόσωπος Εταιρίας Μέλους της BSA στην Ελλάδα. «Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει κάνει θετικά βήματα για τη δημιουργία ενός δυναμικού ψηφιακού επιχειρηματικού περιβάλλοντος συνδυάζοντας την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό και την θέσπιση ενός ισχυρού νομικού πλαισίου. Ωστόσο, για να διατηρήσει η χώρα μας την ισχυρή οικονομική θέση μεταξύ των γειτονικών χωρών των Βαλκανίων, πρέπει να δίνει κίνητρα για επενδύσεις, για έρευνα & ανάπτυξη και να προσελκύσει ταλαντούχα στελέχη εδραιώνοντας τη θέση της στον κλάδο της πληροφορικής».

Σύμφωνα με τη μελέτη, η Ελλάδα παρουσιάζει θετική εξέλιξη στον τομέα του ανθρωπίνου δυναμικού που σημαίνει ότι η χώρα επενδύει στα στελέχη της πληροφορικής, ώστε να διασφαλίσει ικανούς εργαζομένους. Το ελληνικό νομικό πλαίσιο παρουσιάζει επίσης σημαντική πρόοδο με την θέσπιση νόμων για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και την πρόληψη του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Στους κλάδους της Έρευνας & Ανάπτυξης και της Υποδομής για την Πληροφορική, κρίνεται αναγκαίο να πραγματοποιηθούν μεγαλύτερες επενδύσεις καθώς οι δύο αυτοί τομείς παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στην τόνωση της καινοτομίας για την καθιέρωση ενός δυναμικού τεχνολογικού περιβάλλοντος.

“Οι διαμορφωτές της πολιτικής χάραξης και οι επιχειρηματίες πρέπει να δίνουν έμφαση σε όλους τους τομείς που διαμορφώνουν ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον στην βιομηχανία της πληροφορικής» τονίζει ο κ. Denis McCauley, Διευθυντής, Global Technology Research της Intelligence Unit του Economist. «Λίγες χώρες μπορούν να ελπίζουν στη δημιουργία ενός δυναμικού Κλάδου στην Πληροφορική χωρίς την κατάλληλη υποδομή από δυναμικές επιχειρήσεις, αυστηρά νομικά πλαίσια, έμφαση στην καινοτομία, ταλαντούχα στελέχη και διαδεδομένη χρήση της τεχνολογίας».

Οι 6 συνισταμένες που διαμορφώνουν την ανταγωνιστικότητα
Σύμφωνα με την Intelligence Unit του Economist, συνολικά 6 συνισταμένες συμβάλλουν στην δημιουργία ενός δυναμικού κλάδου στην Πληροφορική, μεταξύ των οποίων η επάρκεια εργαζομένων, οι τεχνολογικές υποδομές τελευταίας γενιάς, η θετική νοοτροπία για καινοτομία, ένα θεσμικό πλαίσιο που προστατεύει τα πνευματικά δικαιώματα (πατέντες και πνευματική ιδιοκτησία) και η ανταγωνιστική οικονομία. Οι κυβερνήσεις που θα διατηρήσουν τις ισορροπίες ανάμεσα στην προώθηση της τεχνολογίας και την ελεύθερη λειτουργία της αγοράς θα αποκομίσουν πολλαπλά οφέλη.

Οι χώρες εκείνες που κατά βάση και στις έξι συνισταμένες του Δείκτη Ανταγωνιστικότητας λειτουργούν παραγωγικά, διαθέτουν και βιομηχανίες πληροφορικής υψηλής απόδοσης. Στα περισσότερα ανεπτυγμένα κράτη, ένας ισχυρός κλάδος της πληροφορικής συμβάλλει περισσότερο από 5% στο ΑΕΠ, επιδρώντας θετικά στην ευρύτερη οικονομία καθώς βοηθά τις επιχειρήσεις και τα στελέχη τους να είναι πιο αποδοτικοί και δημιουργικοί.

Επιπλέον συμπεράσματα της μελέτης:
• Η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί πολύ σημαντικό πλεονέκτημα για τις εγχώριες επιχειρήσεις της πληροφορικής. Στα επόμενα χρόνια η ανεύρεση ταλαντούχων στελεχών θα αποτελεί σημαντική πρόκληση για τη βιομηχανία της πληροφορικής.
• Ανταγωνιστικές ευρυζωνικές αγορές που θα αναπτύξουν δυναμικούς τομείς στην Πληροφορική. Χωρίς γρήγορη, αξιόπιστη και ασφαλή πρόσβαση στο Διαδίκτυο, οι επιχειρήσεις τεχνολογίας δεν θα μπορέσουν να συνεργαστούν αποτελεσματικά με την επιστημονική κοινότητα και τους συνεργάτες τους, πόσο μάλλον να προωθήσουν τα προϊόντα τους στην αγορά.
• Ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο που θα προστατεύσει τα πνευματικά δικαιώματα και θα πατάξει το έγκλημα στον κυβερνοχώρο. Η Αμερική, η Αυστραλία και οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης εφαρμόζουν αποδοτικά συστήματα για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και του ηλεκτρονικού εγκλήματος, ωστόσο σταδιακά παρατηρείται πρόοδος σε άλλες περιοχές όπως η Κίνα.
• Η παγκοσμιοποίηση και το Διαδίκτυο θα ‘ελευθερώσουν’ τον κλάδο της Έρευνας & Ανάπτυξης. Τα οικοσυστήματα που θα συνδυάσουν ταλέντο, τεχνολογία, κεφάλαιο, καλά πανεπιστήμια και μια δυναμική προσέγγιση θα αποτελέσουν το καλύτερο εκκολαπτήριο της καινοτομίας.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Kotsovolos

Πρόστιμο 40.000 ευρώ σε Κωτσόβολο και Εθνική Τράπεζα για παραβίαση δικαιώματος πρόσβασης καταναλωτή

Πρόστιμο 40.000 ευρώ επέβαλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σε δύο υπεύθυνους επεξεργασίας για μη ικανοποίηση του δικαιώματος πρόσβασης καταναλωτή σε αλληλογραφία μεταξύ τους.

Business Google Play Store

Google Play Store: Κόβεται στα μισά η συνδρομή των apps

H Google ανακοίνωσε ότι το κόστος συνδρομών τρίτων στο Google Play Store θα πέσει στα μισά από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Business

Beyond 4.0: Τέθηκαν οι βάσεις για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε κόμβο τεχνολογίας

Τις βάσεις για την ανάδειξή της ως της κορυφαίας έκθεσης καινοτομίας και τεχνολογίας στη χώρα έθεσε η πρώτη Beyond 4.0, που διοργανώθηκε από τις 14 έως τις 16 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Business PayPal Pinterest

Το PayPal ενδιαφέρεται για την εξαγορά του Pinterest

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το PayPal ενδιαφέρεται να αποκτήσει έναντι 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων την πλατφόρμα του Pinterest.