Η επιστήμη είναι γένους θηλυκού, Eκστρατεία της ΕΕ για τις γυναίκες ερευνήτριες

Εκστρατεία για την ενθάρρυνση των γυναικών να ακολουθήσουν επιστημονική σταδιοδρομία ξεκίνησε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι γυναίκες ξεπερνούν το 50% των φοιτητών της ΕΕ και το 45% των κατόχων διδακτορικού διπλώματος, αλλά αντιπροσωπεύουν μόνο το ένα τρίτο των επιστημόνων που ακολουθούν ερευνητική σταδιοδρομία. Επίσης, οι γυναίκες διδάκτορες εξακολουθούν να αποτελούν μειονότητα στους τομείς της τεχνολογίας και των κατασκευών.

Στόχος της τριετούς εκστρατείας είναι να προσελκύσει έφηβες να σπουδάσουν θετικές επιστήμες, τεχνολογία, μηχανική και μαθηματικά, καθώς και φοιτήτριες να ακολουθήσουν ερευνητική σταδιοδρομία.

, Η επιστήμη είναι γένους θηλυκού, Eκστρατεία της ΕΕ για τις γυναίκες ερευνήτριες

Οι νέοι λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις σταδιοδρομίας συνήθως μεταξύ 13 και 17 ετών και ο προσανατολισμός, σε επιστημονικό κλάδο ή όχι, γίνεται συνήθως στο πλαίσιο της εκπαίδευσης. Για τον λόγο αυτό, το πρώτο μέρος της εκστρατείας απευθύνεται σε έφηβες στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με το σύνθημα “Science: it’s a girl thing” (“Η επιστήμη είναι γένους θηλυκού”). Δεδομένου ότι η ΕΕ θα χρειαστεί έως και ένα εκατομμύριο επιπλέον ερευνητές έως το 2020, η δεύτερη φάση θα έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τις φοιτήτριες να ακολουθήσουν επιστημονική σταδιοδρομία.

Η εκστρατεία θα θέσει υπό αμφισβήτηση τα στερεότυπα που επικρατούν για την επιστήμη και θα δείξει σε νέα κορίτσια και γυναίκες ότι η επιστήμη είναι ευχάριστη και μπορεί να συνδεθεί με μεγάλες ευκαιρίες. Η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν το κλειδί για την εξεύρεση συγκεκριμένων λύσεων σε κοινά προβλήματα, όπως τα τρόφιμα και η ενεργειακή ασφάλεια, το περιβάλλον και η αλλαγή του κλίματος ή η καλύτερη υγειονομική περίθαλψη. Πετυχημένες γυναίκες επιστήμονες θα λειτουργήσουν ως πρότυπα στα μέσα μαζικής επικοινωνίας και σε ειδικές εκδηλώσεις.

Η Επίτροπος Maire Geoghegan-Quinn, αρμόδια για την έρευνα, την καινοτομία και την επιστήμη, δήλωσε: “Αυτή η εκστρατεία θα δείξει στις γυναίκες και στα κορίτσια ότι η επιστήμη δεν είναι μόνο υπόθεση ηλικιωμένων ανδρών με άσπρες μπλούζες. Η επιστήμη προσφέρει θαυμάσιες ευκαιρίες σταδιοδρομίας και δίνει τη δυνατότητα να επιτευχθεί μια πραγματική τομή προς όφελος της κοινωνίας και του μέλλοντός μας”.

Πηγή: www.ekt.gr
Photo: credit

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

4 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Giorgos216

Εμένα αυτά όλα μου φαίνονται ψευτοπροοδευτικές μ****ιες…

Χρίστος

Giorgos216 +1. Οι άντρες που αναφέρει όμως έχουν εμπειρία ζωής και στο επάγγελμα τους. Οι γυναίκες θα πρέπει οι ίδιες να αποφασίσουν αν με το τέλος των σπουδών τους θα ακολουθήσουν την επιστήμη. Έτσι και αλλιώς οι επιστήμονες είναι περισσότερο άντρες επειδή απλά αγαπούν αυτό που κάνουν και δεν δουλεύουν παθητικά.π.χ τεχνολογια, φυσικη. Καλύτερα να τους δείξουν τον τρόπο που γίνεται κάποιος σωστός επιστήμονας και κυρίως να δουν πρώτα την προτιμήσεις τους σε επιστημονικούς κλάδους. Επίσης έγινε μεγάλη ρατσιστική αναφορά απο την επίτροπο.

Giorgos216

Συμφωνώ απόλυτα. Για να δείξουν πόσο δήθεν κατά των διακρίσεων και υπέρ της ισότητας είναι, σπρώχνουν με κάθε τρόπο διάφορες ομάδες (άλλες φορές φυλετικές, τώρα το θηλυκό γένος), ενώ δε θα έπρεπε να ανακατεύονται με αυτόν τον τρόπο. Συμφωνώ πως πρέπει να τους δείξουν τον τρόπο, αλλά όχι να προωθούν τη διάκριση και την κόντρα ανάμεσα σε κοινωνικές ομάδες λέγοντας ουσιαστικά “Αυτοί είναι καλύτεροι από εμάς? Πάμε να τους δείξουμε”. Η επίτροπος δεν έχει ιδέα από επιστήμη, διότι η επιστήμη δε λειτουργεί έτσι.

nikmour

Πολιτικά ορθό, ο νέος φασισμός!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet EKT Internet

SocialSenson.eu, Καινοτόμες εφαρμογές λογισμικού κοινωνικών δικτύων για ενημέρωση και ψυχαγωγία

Στην ανάπτυξη εφαρμογών για τον τομέα των κοινωνικών δικτύων στοχεύει το τριετές ερευνητικό έργο “SocialSensor” που συντονίζει το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεματικής (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

Business EKT Internet

Εφαρμογή ανοικτού λογισμικού για Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο και Διαχείριση Υποθέσεων

Η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/ Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα στο πλαίσιο των δράσεών της για ανάπτυξη και προώθηση του ανοικτού λογισμικού ανακοινώνει ότι ολοκληρώθηκε η ανάπτυξη εφαρμογής συστήματος ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου και διαχείρισης υποθέσεων. Η εφαρμογή έχει ως στόχο να συμβάλει στην αυτοματοποίηση των διεργασιών, τη μείωση της γραφειοκρατίας αλλά και την εξοικονόμηση πόρων.

Business Business EKT

ARRIVAL, Αλγόριθμοι για καλύτερες σιδηροδρομικές μεταφορές

Με μεγαλύτερη ακρίβεια θα μπορούν πλέον να πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των ευρωπαϊκών τρένων, χάρη σε νέα υπολογιστικά μοντέλα και αλγοριθμικές μεθόδους που προέκυψαν από το 3ετές ερευνητικό έργο ΑRRIVAL, συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ.

Business Business EKT

Ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Καλύτερου Εφευρέτη 2010 βραβεύει τα πιο ευφυή μυαλά της Ευρώπης

Από το περιβάλλον και την πυρηνική φυσική έως τα πληροφοριακά συστήματα και την πλοήγηση μέσω δορυφόρου, ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Καλύτερου Εφευρέτη 2010 (European Inventor Award 2010) κάλυψε μια ευρεία γκάμα γνωστικών πεδίων και βράβευσε και φέτος τα πιο “ευφυή” μυαλά της Ευρώπης.