Επιχειρησιακός ψηφιακός μετασχηματισμός – ένα όνειρο

digital transformation

Πολλές φορές έχει τύχει να διαβάσουμε, να ακούσουμε το βαρύγδουπο «Digital Transformation» για τον κόσμο των Επιχειρήσεων και των μεγάλων Οργανισμών. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, το νέο trend προσγειώθηκε πριν λίγα χρόνια και στη χώρα μας και γύρω του, αναπτύσσεται πάρα πολύ γρήγορα μια νέα αγορά που απλώνεται παντού.

Με επίδραση στον τρόπο που εκτελούνται οι εσωτερικές διαδικασίες σε μια επιχείρηση, το marketing, τις πωλήσεις, την εμπειρία του πελάτη στη χρήση των ψηφιακών καναλιών, την εφοδιαστική αλυσίδα μέχρι και τον τρόπο που επικοινωνεί η επιχείρηση εσωτερικά ή εξωτερικά.

Οι λόγοι της επανάστασης απλοί, να ακολουθήσουμε το trend και να περιορίσουμε το κόστος λειτουργίας.

Πολλές φορές δεν συμβαδίζουν και τα 2 οπότε αναλόγως της ψυχοσύνθεσης της Ηγεσίας κερδίζει ή το όραμα ή το κόστος…

Τελικά όμως οι πιο κρυφοί λόγοι είναι άλλοι… Να ακολουθήσουμε το ρεύμα της εποχής του internet, της εμπειρίας, του Internet of things γιατί αν μείνουμε πίσω θα χάσουμε το τρένο μερικά χρόνια μετά.

Η άποψη πολλών οραματιστών και στοχαστών του αύριο ότι σε λίγα χρόνια το Smartphone μας θα μετατραπεί σε τηλεκοντρόλ στα χέρια μας ολοένα και ακούγεται και ολοένα και υλοποιείται.

digital transformation

Τελικά ψηφιακός μετασχηματισμός είναι η πλήρης αυτοματοποίηση, ψηφιοποίηση, και ένταξη πολύπλοκων πληροφοριακών συστημάτων σε έναν οργανισμό; Προφανώς και όχι εφόσον δε συντρέχουν λόγοι. Γιατί ένα μπερδεμένο σύνολο μερικώς ψηφιοποιημένων επιχειρησιακών διαδικασιών, κατασκευασμένο με την πάροδο του χρόνου από πολλά διαφορετικά συστήματα και εκδόσεις δεδομένων με ροές σπαγγέτι σίγουρα δεν είναι καλύτερο από την traditional μέθοδο εργασίας και προσέγγισης.

Αν ο ψηφιακός μετασχηματισμός αντιμετωπιστεί ως ένα add-on στην υφιστάμενη διαδικασία σίγουρα θα οδηγηθούμε στο παραπάνω σπαγγέτι μοντέλο και δεν αργήσει το «μαγαζί» να χάσει τη μπάλα που λέμε.

digital-transformation-3

Πάρτε παράδειγμα τις ψηφιακές υπηρεσίες του Κράτους της Ελληνικής Δημοκρατίας. Σκόρπιες οθόνες με διάφορες αποσπασματικές λειτουργίες που παραπέμπουν στις quick win λογικές – να κάνουμε τώρα τη δουλειά μας και βλέπουμε. Χωρίς συνέχεια, χωρίς κεντρική φιλοσοφία στην εμπειρία χρήσης, ακόμα και με διαφορετικά στοιχεία εισόδου πολλές φορές. Βέβαια στα μάτια των γραφειοκρατών πολιτικών μας, φαντάζει ως εξέλιξη όλο αυτό και να προκαλεί αποσυμφόρηση των κλασικών «ουρών» στους γκισέδες της δημόσιας διοίκησης αλλά Ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι.

Απαιτείται λοιπόν μια αλλαγή φιλοσοφίας, μια αλλαγή κουλτούρας, μια προετοιμασία ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδίου ανασυγκρότησης της κάθε οντότητας (Κράτους, Οργανισμού, Επιχείρησης)…

Υπάρχουν 3 ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν στην αρχή.
Το «ΤΙ ΚΑΝΩ» είναι το θεμελιώδες,
Το «ΠΩΣ ΤΟ ΚΑΝΩ» είναι το απαραίτητο και
Το «ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΑΛΛΑΞΩ» το δυσκολότερο και το πιο οραματιστικό της υπόθεσης.

Η παράμετρος του «ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ» είναι αυτή που περιέχει το digital υπόβαθρο, όμως θα απαντηθεί στο στάδιο που πλέον ξέρω τα θεμελιώδη. Προφανώς οι επαλαμβανόμενες μηχανοκίνητες εργασίες ρουτίνας εμπεριέχουν τη χρήση μηχανών, υπολογιστικών συστημάτων, συστημάτων διαχείρισης, οπότε είναι αναπόφευκτο η χρήσης της τεχνολογίας.

Συνεπώς, DIGITAL TRANSFORMATION IS NOT ABOUT TECHNOLOGY…. IT’S ABOUT STRATEGY AND NEW WAYS OF THINKING.

Μείνετε συντονισμένοι με απλή καθημερινή γλώσσα θα προσπαθήσουμε το επόμενο διάστημα να εξηγήσουμε πολλά…

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Μakis

Παρα πολυ ωραιο αρθρο! Πολυ γενικο αλλα σου δινει την ουσια! Μακαρι να γινει περαιτέρω αναπτυξη του θεματος! Αλλα ηταν ενα ωραιο αρθρο….

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Google Play Store

Google Play Store: Κόβεται στα μισά η συνδρομή των apps

H Google ανακοίνωσε ότι το κόστος συνδρομών τρίτων στο Google Play Store θα πέσει στα μισά από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Business

Beyond 4.0: Τέθηκαν οι βάσεις για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε κόμβο τεχνολογίας

Τις βάσεις για την ανάδειξή της ως της κορυφαίας έκθεσης καινοτομίας και τεχνολογίας στη χώρα έθεσε η πρώτη Beyond 4.0, που διοργανώθηκε από τις 14 έως τις 16 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Business PayPal Pinterest

Το PayPal ενδιαφέρεται για την εξαγορά του Pinterest

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το PayPal ενδιαφέρεται να αποκτήσει έναντι 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων την πλατφόρμα του Pinterest.

Business Samsung Qualcomm Verizon 5G

Samsung, Qualcomm και Verizon σπάνε τα κοντέρ του 5G

H συνδυαστική προσπάθεια των Samsung, Qualcomm και Verizon στις ΗΠΑ έφερε ταχύτητες ρεκόρ στη σύνδεση 5G.