Επιχειρησιακός ψηφιακός μετασχηματισμός – ένα όνειρο

Επιχειρησιακός ψηφιακός μετασχηματισμός ένα όνειρο, Επιχειρησιακός ψηφιακός μετασχηματισμός – ένα όνειρο

Πολλές φορές έχει τύχει να διαβάσουμε, να ακούσουμε το βαρύγδουπο «Digital Transformation» για τον κόσμο των Επιχειρήσεων και των μεγάλων Οργανισμών. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, το νέο trend προσγειώθηκε πριν λίγα χρόνια και στη χώρα μας και γύρω του, αναπτύσσεται πάρα πολύ γρήγορα μια νέα αγορά που απλώνεται παντού.

Με επίδραση στον τρόπο που εκτελούνται οι εσωτερικές διαδικασίες σε μια επιχείρηση, το marketing, τις πωλήσεις, την εμπειρία του πελάτη στη χρήση των ψηφιακών καναλιών, την εφοδιαστική αλυσίδα μέχρι και τον τρόπο που επικοινωνεί η επιχείρηση εσωτερικά ή εξωτερικά.

Οι λόγοι της επανάστασης απλοί, να ακολουθήσουμε το trend και να περιορίσουμε το κόστος λειτουργίας.

Πολλές φορές δεν συμβαδίζουν και τα 2 οπότε αναλόγως της ψυχοσύνθεσης της Ηγεσίας κερδίζει ή το όραμα ή το κόστος…

Τελικά όμως οι πιο κρυφοί λόγοι είναι άλλοι… Να ακολουθήσουμε το ρεύμα της εποχής του internet, της εμπειρίας, του Internet of things γιατί αν μείνουμε πίσω θα χάσουμε το τρένο μερικά χρόνια μετά.

Η άποψη πολλών οραματιστών και στοχαστών του αύριο ότι σε λίγα χρόνια το Smartphone μας θα μετατραπεί σε τηλεκοντρόλ στα χέρια μας ολοένα και ακούγεται και ολοένα και υλοποιείται.

Επιχειρησιακός ψηφιακός μετασχηματισμός ένα όνειρο, Επιχειρησιακός ψηφιακός μετασχηματισμός – ένα όνειρο

Τελικά ψηφιακός μετασχηματισμός είναι η πλήρης αυτοματοποίηση, ψηφιοποίηση, και ένταξη πολύπλοκων πληροφοριακών συστημάτων σε έναν οργανισμό; Προφανώς και όχι εφόσον δε συντρέχουν λόγοι. Γιατί ένα μπερδεμένο σύνολο μερικώς ψηφιοποιημένων επιχειρησιακών διαδικασιών, κατασκευασμένο με την πάροδο του χρόνου από πολλά διαφορετικά συστήματα και εκδόσεις δεδομένων με ροές σπαγγέτι σίγουρα δεν είναι καλύτερο από την traditional μέθοδο εργασίας και προσέγγισης.

Αν ο ψηφιακός μετασχηματισμός αντιμετωπιστεί ως ένα add-on στην υφιστάμενη διαδικασία σίγουρα θα οδηγηθούμε στο παραπάνω σπαγγέτι μοντέλο και δεν αργήσει το «μαγαζί» να χάσει τη μπάλα που λέμε.

Επιχειρησιακός ψηφιακός μετασχηματισμός ένα όνειρο, Επιχειρησιακός ψηφιακός μετασχηματισμός – ένα όνειρο

Πάρτε παράδειγμα τις ψηφιακές υπηρεσίες του Κράτους της Ελληνικής Δημοκρατίας. Σκόρπιες οθόνες με διάφορες αποσπασματικές λειτουργίες που παραπέμπουν στις quick win λογικές – να κάνουμε τώρα τη δουλειά μας και βλέπουμε. Χωρίς συνέχεια, χωρίς κεντρική φιλοσοφία στην εμπειρία χρήσης, ακόμα και με διαφορετικά στοιχεία εισόδου πολλές φορές. Βέβαια στα μάτια των γραφειοκρατών πολιτικών μας, φαντάζει ως εξέλιξη όλο αυτό και να προκαλεί αποσυμφόρηση των κλασικών «ουρών» στους γκισέδες της δημόσιας διοίκησης αλλά Ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι.

Απαιτείται λοιπόν μια αλλαγή φιλοσοφίας, μια αλλαγή κουλτούρας, μια προετοιμασία ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδίου ανασυγκρότησης της κάθε οντότητας (Κράτους, Οργανισμού, Επιχείρησης)…

Υπάρχουν 3 ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν στην αρχή.
Το «ΤΙ ΚΑΝΩ» είναι το θεμελιώδες,
Το «ΠΩΣ ΤΟ ΚΑΝΩ» είναι το απαραίτητο και
Το «ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΑΛΛΑΞΩ» το δυσκολότερο και το πιο οραματιστικό της υπόθεσης.

Η παράμετρος του «ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ» είναι αυτή που περιέχει το digital υπόβαθρο, όμως θα απαντηθεί στο στάδιο που πλέον ξέρω τα θεμελιώδη. Προφανώς οι επαλαμβανόμενες μηχανοκίνητες εργασίες ρουτίνας εμπεριέχουν τη χρήση μηχανών, υπολογιστικών συστημάτων, συστημάτων διαχείρισης, οπότε είναι αναπόφευκτο η χρήσης της τεχνολογίας.

Συνεπώς, DIGITAL TRANSFORMATION IS NOT ABOUT TECHNOLOGY…. IT’S ABOUT STRATEGY AND NEW WAYS OF THINKING.

Μείνετε συντονισμένοι με απλή καθημερινή γλώσσα θα προσπαθήσουμε το επόμενο διάστημα να εξηγήσουμε πολλά…

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Μakis

Παρα πολυ ωραιο αρθρο! Πολυ γενικο αλλα σου δινει την ουσια! Μακαρι να γινει περαιτέρω αναπτυξη του θεματος! Αλλα ηταν ενα ωραιο αρθρο….

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business App Store Apple Apple App Store

Apple app store: Δυσαρεστημένη η ΕΕ με τους νέους κανόνες και τις χρεώσεις

H Apple έχει ανακοινώσει τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούν οι προγραμματιστές για να κάνουν τις εφαρμογές τους διαθέσιμες.

Business Apple featured iPhone

Μήνυση κατά της Apple από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για μονοπωλιακές πρακτικές στο iPhone

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει καταθέσει αγωγή ενάντια στην Apple, κατηγορώντας την για παράβαση των νόμων κατά των μονοπωλίων.

Business

Πώς να καθαρίζεις σωστά όλες τις οθόνες του σπιτιού σου

Η σκόνη στις οθόνες είναι κάτι που σίγουρα μας αφορά όλους και καλό θα είναι να γνωρίζουμε πως να την αφαιρούμε σωστά.

Business Elon Musk featured Neuralink

Neuralink: Ο πρώτος άνθρωπος με τσιπ εγκεφάλου παίζει σκάκι online

Η Neuralink έδειξε τον πρώτο της ασθενή να κινεί τον κέρσορα σε υπολογιστή χρησιμοποιώντας το τσιπ που έχει εμφυτευτεί στον εγκέφαλό του.