Παρασκευή
16/06/2017

Η ΕΕ ετοιμάζει πρόστιμο 1+ δισ. ευρώ για την Google

european-commission-google-03-570

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, μέσα στις επόμενες εβδομάδες η ΕΕ ετοιμάζεται να εκδώσει την απόφασή της σχετικά με την έρευνα που πραγματοποιεί για τις επιχειρηματικές πρακτικές της Google. Ο τεχνολογικός γίγαντας κινδυνεύει να λάβει πρόστιμο που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Google δεν έχουν σχολιάσει ακόμη την είδηση, αλλά εάν οι πληροφορίες είναι σωστές, μπορεί να είναι το κλείσιμο της πολυετούς υπόθεσης για αντιμονοπωλιακή πολιτική από την πλευρά της Google.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορεί την Google ότι καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της στην ευρωπαϊκή αγορά μηχανών αναζήτησης. Η υπηρεσία που έχει μπει στο στόχαστρο είναι το Google Shopping, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να συγκρίνουν τις τιμές των προϊόντων μεταξύ διαφορετικών προμηθευτών και οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι ο τεχνολογικός γίγαντας χρησιμοποιεί τους δικούς του αλγόριθμους αναζήτησης για να προωθήσει περισσότερο απ όσο θα έπρεπε, την δική του υπηρεσία του στα αποτελέσματα αναζήτησης. Αν η Google κριθεί ένοχη, η Επιτροπή θα μπορούσε να επιβάλει πρόστιμο ύψους μέχρι και 10% των εσόδων της, που ανήλθαν σε 90 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, σύμφωνα με τους Financial Times.

Margrethe Vestager
Margrethe Vestager, Επίτροπος Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ωστόσο, αυτή δεν είναι η μόνη έρευνα που βάζει την Google στο μεγεθυντικό φακό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ εξετάζει επίσης εάν η πολιτική της εταιρείας να κάνει προ-εγκατάσταση των δικών της apps σε mobile συσκευές, λειτουργεί εις βάρος ανταγωνιστικών εφαρμογών.

Πηγή: 1,2

Μάθε για: ,

Συντάκτης: .

4 Σχόλια

 1. Ο/Η Kostas λέει:

  Υπάρχει ευρωπαϊκή μηχανή αναζήτησης που εμποδίζεται από την google? Δεν είναι τρολιά πραγματική ερώτηση κάνω… Για φοροδιαφυγή ναι , κάνει αίσχη παγκοσμίως αλλά άμα η πίτσα σου είναι καλύτερη και ο δίπλα δεν κάνει κάτι να τη βελτιώσει γιατί φέρει ευθύνη η εταιρία?
  Η σοβαρότερη mainstream επιλογή είναι το Bing και αυτό απέχει έτη φωτός, τουλάχιστο στην Ελλάδα.

 2. Ο/Η Λάμπρος λέει:

  Σωστά λέει ο Κώστας δεν υπάρχει άλλος αντίπαλος σε αυτό το παιχνίδι

 3. Ο/Η Αλέξανδρος λέει:

  Το Bing χρησιμοποιώ και εγώ αλλά δεν νομίζω ότι βολεύει τον μέσο Έλληνα γιατί το Google δουλεύει με άλλους αλγόριθμους

 4. Ο/Η NikosAr λέει:

  Η είδηση αναφέρει ότι : Στα αποτελέσματα της αναζήτησης (google μηχανής), σου δείχνει περισσότερα δικά της προϊόντα και υποπροϊόντα και άρα αυτό δεν είναι σωστό, βάση της μονωπολιακης πολιτικής κι όχι αν υπάρχει ανταγωνισμός στις ” μηχανές αναζήτησης”

Η γνώμη σας

Παρακαλούμε σχολιάστε με ελληνικούς πεζούς χαρακτήρες, όχι greeklish.

Πατώντας "Αποστολή" αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.