Ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Καλύτερου Εφευρέτη 2010 βραβεύει τα πιο ευφυή μυαλά της Ευρώπης

Από το περιβάλλον και την πυρηνική φυσική έως τα πληροφοριακά συστήματα και την πλοήγηση μέσω δορυφόρου, ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Καλύτερου Εφευρέτη 2010 (European Inventor Award 2010) κάλυψε μια ευρεία γκάμα γνωστικών πεδίων και βράβευσε και φέτος τα πιο “ευφυή” μυαλά της Ευρώπης.

Την πιο τιμητική διάκριση, αυτή του Επιτεύγματος Ζωής, έλαβε ο Γερμανός Wolfgang Kratschmer που ανακάλυψε έναν νέο τομέα έρευνας στη Φυσική. Ο Kratschmer εφηύρε μια διαδικασία παραγωγής φουλερένιων (μια νέα κατηγορία ανθρακικών δομών) για ερευνητικούς σκοπούς, βάζοντας τα θεμέλια για τη δημιουργία νέων υλικών. Λόγω των ιδιαίτερων ιδιοτήτων τους (θερμική ευστάθεια, ιδιότητες ημιαγωγιμότητας και υπεραγωγιμότητας), τα φουλερένια χρησιμοποιούνται πια σε ολόκληρο τον κόσμο για καινοτόμα λιπαντικά, καύσιμα και υπεραγωγούς.

Στην κατηγορία “Μικρές και Μικρομεσαίες επιχειρήσεις/Έρευνα” το βραβείο απέσπασαν οι, επίσης Γερμανοί, Jurgen Pfitzer και Helmut Nagele για μια επαναστατική ανακάλυψη που συμβάλλει στην αειφόρο χρήση ανανεώσιμων πόρων: το Arboform, ένα είδος “υγρού ξύλου” με βάση τη λιγνίνη η οποία προκύπτει σε μεγάλες ποσότητες ως υποπροϊόν της παραγωγής ξυλοπολτού και χαρτιού. Σε συνδυασμό με άλλες φυτικές ίνες, η λιγνίνη μπορεί να μετατραπεί εύκολα σε βιοαπεικοδομήσιμο οργανικό πολυμερές. Το Arboform συμπεριφέρεται ακριβώς όπως και το ξύλο και μπορεί να του δοθεί οποιαδήποτε μορφή. Το Arboform χρησιμοποιείται στην αυτοκινητοβιομηχανία, στον εσωτερικό σχεδιασμό, για “ξύλινες” επενδύσεις. Επίσης, χρησιμοποιείται σε έπιπλα, παιχνίδια και ρολόγια.

Στην κατηγορία “Βιομηχανία” διακρίθηκαν ο Ελβετός Albert Markendorf και ο Γερμανός Raimund Loser για ένα σύστημα τρισδιάστατης σάρωσης και μέτρησης που δημιούργησε επανάσταση στον τομέα των συστημάτων βιομηχανικών μετρήσεων. Η κινητή συσκευή σάρωσης με laser δεν μετράει απλά τις αποστάσεις, αλλά μπορεί να προσδιορίσει και τη γωνία στην οποία αντανακλώνται οι ακτίνες laser. Το τρισδιάστατο αποτέλεσμα προσφέρει πρωτοφανή ακρίβεια και αποτελεσματικότητα, και το σύστημά τους χρησιμοποιείται ήδη στην αυτοβιομηχανία (διαδικασία σχεδιασμού και ανάπτυξης), καθώς και στην αεροπορική βιομηχανία και σε σιδηροδρομικές εταιρείες (ποιοτικός έλεγχος).

Τέλος, στην κατηγορία των “Μη-Ευρωπαϊκών Χωρών” τιμήθηκαν οι Sanjai Kohli και Steven Chen από τις ΗΠΑ, χάρη στη δουλειά των οποίων τα συστήματα GPS έγιναν κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Οι δύο ερευνητές ανάπτυξαν ισχυρά αλλά οικονομικά chips που επιτρέπουν την αποτελεσματική χρήση των δορυφορικών σημάτων. Η τεχνολογία τους συνέβαλε στη μεγάλη επέκταση της αγοράς των συσκευών GPS και έθεσε τα θεμέλια για την εμπορική τους χρήση σε αυτοκίνητα, αεροπλάνα, πλοία και κινητές συσκευές. Στην ίδια κατηγορία, τιμήθηκαν και οι Καναδοί Ben Wiens και Danny Epps που ανάπτυξαν ηλεκτροχημικά κελιά καυσίμων που αποτελούν πια μια εμπορικά επιτυχημένη εναλλακτική στα ορυκτά καύσιμα. Πρόκειται για κελιά καυσίμων που λειτουργούν σε χαμηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να μην απαιτούνται μεγάλα ποσά ψύξης.

Να σημειωθεί ότι ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Καλύτερου Εφευρέτη (έως πέρυσι “Βραβεία Ευρωπαίου Εφευρέτη της Χρονιάς” – “European Inventor of the Year”) θεσπίστηκε το 2006 από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (European Patent Office – EPO) και τη Γενική Διεύθυνση Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Βραβεύοντας κάθε χρόνο σημαντικές εφευρέσεις που έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των ανθρώπων, έχει ως στόχο να αποδώσει στους εφευρέτες την αναγνώριση που αξίζουν και να δημιουργήσει ευγενή άμιλλα στον χώρο.

Στον δικτυακό τόπο του διαγωνισμού (https://www.epo.org/topics/innovation-and-economy/european-inventor.html) μπορεί κανείς να δει περισσότερα στοιχεία, βίντεο και συνεντεύξεις με όλους τους νικητές του Διαγωνισμού.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Google Play Store

Google Play Store: Κόβεται στα μισά η συνδρομή των apps

H Google ανακοίνωσε ότι το κόστος συνδρομών τρίτων στο Google Play Store θα πέσει στα μισά από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Business

Beyond 4.0: Τέθηκαν οι βάσεις για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε κόμβο τεχνολογίας

Τις βάσεις για την ανάδειξή της ως της κορυφαίας έκθεσης καινοτομίας και τεχνολογίας στη χώρα έθεσε η πρώτη Beyond 4.0, που διοργανώθηκε από τις 14 έως τις 16 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Business PayPal Pinterest

Το PayPal ενδιαφέρεται για την εξαγορά του Pinterest

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το PayPal ενδιαφέρεται να αποκτήσει έναντι 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων την πλατφόρμα του Pinterest.

Business Samsung Qualcomm Verizon 5G

Samsung, Qualcomm και Verizon σπάνε τα κοντέρ του 5G

H συνδυαστική προσπάθεια των Samsung, Qualcomm και Verizon στις ΗΠΑ έφερε ταχύτητες ρεκόρ στη σύνδεση 5G.