Business

Foxconn: Με τις επενδύσεις σε άλλες χώρες βοηθά την Apple να αποκοπεί από την Κίνα

Είναι γνωστό πως η Apple θέλει να διαφοροποιηθεί από την Κίνα για την παραγωγή των iPhone και των άλλων προϊόντων της. Υπάρχουν πολλές ανησυχίες για την περιοχή, όχι μόνο από γεωπολιτικής πλευράς, αλλά και για τις δράσεις της κινεζικής κυβέρνησης για την καταστολή της Covid-19.

Θυμίζουμε τα γεγονότα του προηγούμενου μήνα στο Zhengzhou, όπου η Foxconn έχει το μεγαλύτερο εργοστάσιο iPhone. Οι μαζικές αποχωρήσεις των εργαζομένων ανάγκασαν την Apple να παραδεχτεί πως οι παραδόσεις των παραγγελθέντων μοντέλων iPhone 14 Pro και iPhone 14 Pro Max θα καθυστερήσουν έως τις αρχές του 2023.

Στις αρχές Δεκεμβρίου τα μέτρα περιορισμού των κρουσμάτων χαλάρωσαν στην Κίνα, με την Foxconn να εκτιμά πως σύντομα θα επιτρέψει στους εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις του Zhengzhou να επιστρέψουν στα ενοικιαζόμενα διαμερίσματά τους ακριβώς έξω από το campus. Κατά τη διάρκεια του lockdown, η Foxconn αρνήθηκε να επιτρέψει στους εργαζόμενους να τρώνε στην τραπεζαρία της εταιρείας και τους ανάγκασε να το κάνουν μέσα στους κοιτώνες τους.

Η μεταφορά της παραγωγής δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η Apple πρέπει να βρει μέρος όπου μπορούν να κατασκευαστούν εργοστάσια, να βρεθούν ειδικευμένοι εργαζόμενοι και προμηθευτές να είναι κοντά για να παραδώσουν εξαρτήματα στην ποσότητα και την ποιότητα που χρειάζεται η Apple. Ήδη iPhone παρασκευάζονται στην Ινδία Αρχικά, η Foxconn κατασκεύασε παλαιότερα μοντέλα iPhone στη χώρα για να αποφύγει τον φόρο εισαγωγής σε μονάδες που αποστέλλονται σε αυτές.

Τώρα, στην Ινδία παράγεται το iPhone 14 και θέλει να συγκεντρώσει περισσότερα τρέχοντα μοντέλα, ακόμα και για παγκόσμια διανομή. Τον περασμένο μήνα, η Foxconn ανακοίνωσε ότι σχεδίαζε να αυξήσει τον αριθμό εργαζομένων στο ινδικό εργοστάσιό της από 17.000 σε 70.000 μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Σύμφωνα με την αγγλόφωνη εφημερίδα South China Morning Post, η Foxconn έχει επενδύσει 500 εκατομμύρια δολάρια στην ινδική θυγατρική της. Η εταιρεία μπόρεσε να εισφέρει τα μετρητά στην Foxconn Hon Hai Technology India Mega Development Private Limited από τη μονάδα της Foxconn Singapore Pte Ltd.

Για τον μήνα Νοέμβριο η Foxconn στο εργοστάσιό της στο Zhengzhou χρησιμοποιούσε μόλις το 20% της παραγωγικής του ικανότητας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα έλλειψη στα iPhone 14 Pro τον Ιανουάριο. Η χρονική συγκυρία είναι πολύ κακή αφού έρχεται η εορταστική περίοδος, κατά την οποία η Apple περίμενε μεγάλη αγοραστική κίνηση. Αυτόν τον μήνα, η Kuo αναμένει η Foxconn να χρησιμοποιήσει το 30% έως 40% της παραγωγικής της ικανότητας για iPhone 14 Pro στο Zhengzhou. Αλλά και πάλι δεν είναι αρκετό.

Παράλληλα, η Foxconn συμφώνησε να επενδύσει 300.000 δολάρια σε ένα εργοστάσιο στο Βιετνάμ για να επεκτείνει την παραγωγή εκεί. Η Apple φέρεται να θεωρεί το Βιετνάμ ως άλλη μία χώρα, αντικαταστάτη της Κίνας.

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Αντώνης Γιαγδζόγλου

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.