Q4 2014: Η ελληνική αγορά τεχνολογίας συνεχίζει την θετική της πορεία

Η αγορά των τεχνολογικών καταναλωτικών προϊόντων έκλεισε στα 567 εκ. ευρώ για το 4ο τρίμηνο (Q4) του 2014, αυξημένη κατά 10,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο Q4 του 2013. Η ελληνική αγορά για το Q4 του 2014 συνεχίζει να παρουσιάζει σημαντική άνοδο, με τέσσερις από τους επτά τομείς να έχουν θετική παρουσία, δύο από τους οποίους –τηλεπικοινωνίες και οι λευκές συσκευές- είχαν διψήφια ανάπτυξη.

GfK Q4 2014 tech products

Τηλεπικοινωνίες
Οι τηλεπικοινωνίες ξεπέρασαν συνολικά τα 170 εκατομμύρια ευρώ καταγράφοντας αύξηση 29%. Τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα αποτέλεσαν τον οδηγό των εξελίξεων με την μέση τους τιμή να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα. Σημαντική συμβολή στην πορεία της αγοράς είχαν βέβαια τόσο τα σταθερά τηλέφωνα όσο και τα ακουστικά τηλεφώνων . Αξίζει να σημειωθεί ότι και στις δύο περιπτώσεις τα επίπεδα των μέσων τιμών σημείωσαν ελαφρά αύξηση σε σχέση με το περσινό τρίμηνο.

Προϊόντα Πληροφορικής
Μετά από έξι συνεχόμενα τρίμηνα στα οποία τα προϊόντα πληροφορικής κατέγραφαν άνοδο,το τέταρτο τρίμηνο του 2014 σημείωσε οριακή πτώση. Ο έντονος ανταγωνισμός και οι συνεχιζόμενες προσφορές οδήγησαν κατηγορίες όπως tablets και φορητούς υπολογιστές σε σημαντική πτώση μέσης τιμής σε σχέση με πέρσι οδηγώντας τις σε χαμηλότερα επίπεδα αξιών παρά το θετικό τους πρόσημο σε κομμάτια.
Τέλος, οι κατηγορίες των περιφερειακών όπως ποντίκια, πληκτρολόγια αλλά και οθόνες συνεχίζουν να καταγράφουν άνοδο σε αξίες.

Ηλεκτρονικά Καταναλωτικά Προϊόντα
Με την τηλεόραση και τις κονσόλες, κατηγορίες που αποτέλεσαν την βάση για την αύξηση του τζίρου, να διατηρούν το θετικό πρόσημο και στο τέταρτο τρίμηνο η αγορά σημείωσε άνοδο κατά 8,7%.
Πέρα από τις δυο προαναφερθείσες κατηγορίες, αξίζει να σημειωθεί ότι ανοδική πορεία σημείωσαν επίσης οι βιντεοκάμερες αλλά και οι συσκευές αποθήκευσης (USB και κάρτες μνήμης).
Οι μεν βιντεοκάμερες επωφελούμενες από την δυναμική που έχουν αναπτύξει οι κάμερες δράσης (action cameras) οι δε συσκευές αποθήκευσης από τις αυξημένες πωλήσεις λόγω εποχικότητας σε Tablets και Κινητά.

Φωτογραφικά Είδη
Με το ποσοστό πτώσης να φτάνει το 15,3% ολοκληρώθηκε και το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς για τις φωτογραφικές μηχανές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την συνολική αρνητική εικόνα οι μηχανές αποσπώμενων φακών διατήρησαν το θετικό τους πρόσημο και στο κλείσιμο του έτους καταγράφοντας άνοδο αξιών κατά τους τελευταίους τρεις μήνες.

GfK Q4 2014 tech products

Ταυτότητα της έρευνας
Το GfK TEMAX είναι ένας δείκτης που αναπτύχθηκε από την GfK για να ακολουθήσει τις αγορές των τεχνολογικών καταναλωτικών αγαθών. Τα ευρήματα βασίζονται σε έρευνες που διενεργούνται σε τακτική βάση από την ομάδα της GfK. Το δείγμα περιλαμβάνει τα στοιχεία από περισσότερα από 425.000 καταστήματα λιανεμπορίου παγκοσμίως. Από τον Φεβρουάριο του 2009, η GfK δημοσιεύει διεθνώς την έκθεση των αποτελεσμάτων της GfK TEMAX® σε περισσότερες από 30 χώρες. Είναι ο πρώτος δείκτης που περιλαμβάνει όλες τις αγορές των τεχνολογικών καταναλωτικών αγαθών σε διαφορετικές χώρες. Όλες οι εκθέσεις και τα δελτία τύπου είναι διαθέσιμα στο www.gfktemax.com.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
4 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
nick2010

Από βδομάδα … χλωμό το κόβω να συνεχιστεί….

παπαροκας tiamat

οντως εχεις δικιο νικ. μαλλον βγαινουμε απο ευρωπη απο σημερα. η πορεια σε ολα τα τεχνολογικα αγαθα θα επιρεαστει αμεσα!

Παιδια, αφηστε τις εξυπναδες.

yorgaraz

@nick2010 Πάρε σοβαρά το τι συνέβη γύρω σου και θα καταλάβεις ότι λες λόγια αέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business featured MLS

MLS Πληροφορική: Πρόστιμα 815.000 ευρώ από την Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε 12 πρόσωπα

Την επιβολή προστίμων, συνολικού ύψους 815.000 ευρώ, σε 12 φυσικά πρόσωπα για την υπόθεση της MLS αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Business featured

Libre Space Foundation: Ασφάλεια στο διάστημα με Ελληνική υπογραφή

Ο προϋπολογισμός του έργου αυτού ανέρχεται στα 750 χιλ. Ευρώ, και θα διαρκέσει 3 χρόνια περιλαμβάνοντας και εκτόξευση νέων αποστολών στο διάστημα.

Business Amazon

O Jeff Bezos της Amazon ολοκληρώνει το ταξίδι του στο Διάστημα

Ο Jeff Bezos της Amazon, εκτοξεύτηκε μαζί με άλλα τρία άτομα στο Διάστημα και επέστρεψε με απόλυτη επιτυχία στη Γη.

Business TSMC

TSMC: Η κρίση των επεξεργαστών θα συνεχιστεί και το 2022

Η οικονομική πορεία της TSMC εκτιμάται ότι θα είναι καθοριστική για την εξέλιξη της κρίσης στην αγορά των επεξεργαστών.