Η Google φέρεται να δίνει στην Apple μέρος των εσόδων από τις αναζητήσεις στο Chrome

apple google chrome, Η Google φέρεται να δίνει στην Apple μέρος των εσόδων από τις αναζητήσεις στο Chrome

Η Google φέρεται να πληρώνει στην Apple ένα μέρος όλων των εσόδων που προέρχονται από τις αναζητήσεις μέσω Chrome για iOS στο πλαίσιο μιας μυστικής συμφωνίας μη ανταγωνισμού, σύμφωνα με το The Register.

Πηγή που φέρεται να γνωρίζει το θέμα μίλησε στο The Register και είπε ότι η Google πληρώνει στην Apple ένα μέρος των εσόδων αναζήτησης που δημιουργούνται από τους χρήστες του Chrome στο iOS με αντάλλαγμα να είναι ο προεπιλεγμένος πάροχος αναζήτησης στο Safari και κάποια άλλα πλεονεκτήματα.

Η σχέση μεταξύ της Apple και της Google είναι ένας συνεχής τομέας ελέγχου για το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και την Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου (CMA), οι οποίες φέρονται να εξετάζουν τη μυστική συμφωνίας κατανομής εσόδων από αναζήτηση.

Η Google πληρώνει στην Apple περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για να διασφαλίσει ότι η μηχανή αναζήτησής της είναι η προεπιλεγμένη επιλογή στις συσκευές Apple, αλλά το ότι Google φέρεται να πληρώνει την Apple για τις αναζητήσεις που γίνονται στο Chrome για iOS ως μέρος μιας συμφωνίας κατανομής εσόδων αναζήτησης είναι κάτι καινούργιο. Το ποσό που πληρώνει αλλά και άλλες λεπτομέρειες της συμφωνίας έχουν αφαιρεθεί από τις αναφορές.

Η CMA εκφράζει ανησυχίες πως αυτή η συμφωνία επιτεύχθηκε προκειμένου να μην κυκλοφορήσει η Apple τη δική της μηχανή αναζήτησης και πλήξει το επιχειρηματικό μοντέλο της Google. Η συμφωνία αναφέρθηκε για πρώτη φορά δημόσια σε μια αντιμονοπωλιακή αγωγή που κατατέθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2021 στο Σαν Φρανσίσκο. Σε ένα τροποποιημένο PDF από τον Μάρτιο του 2022 που σχετίζεται με τη μήνυση, η καταγγελία ισχυρίζεται ότι η Apple πληρώθηκε για τα κέρδη που θα είχε αν ανταγωνιζόταν την Google.

“20. Επειδή περισσότερες από τις μισές δραστηριότητες αναζήτησης της Google πραγματοποιούνταν μέσω συσκευών Apple, η Apple ήταν μια σημαντική πιθανή απειλή για την Google και αυτή η απειλή χαρακτηρίστηκε από την Google ως “Code Red”.
21. Η Google πλήρωσε δισεκατομμύρια δολάρια στην Apple και συμφώνησε να μοιραστεί τα κέρδη της με την Apple για να εξαλείψει την απειλή και τον φόβο της Apple ως ανταγωνιστή.
22. Η Google θεώρησε την πτυχή της Apple ως δυνητικού ανταγωνιστή για να είναι “Code Red”.
23. Εάν η Apple γινόταν ανταγωνιστής στον τομέα της αναζήτησης, η Google θα είχε χάσει το ήμισυ της επιχείρησής της.”

Η Apple και η Google επιδιώκουν την απόρριψη της υπόθεσης λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων για οριζόντια συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών. Αυτή η διαίρεση της αγοράς είναι “καθαυτή παράνομη” σύμφωνα με την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία των ΗΠΑ και, εάν βγουν στο φως περισσότερες πληροφορίες ως αποτέλεσμα της έρευνας, θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones App Store Apple

Έρχονται στο App Store: PlayStation, GameCube, Wii & SEGA Emulator για iPhone και Apple TV

Ο κύριος προγραμματιστής της εφαρμογής πολλαπλών εξομοιωτών Provenance είπε ότι η ομάδα του εργάζεται για την κυκλοφορία της στο App Store.

Smartphones Apple iPad Air

Φήμες ότι το iPad Air των 12,9″ θα έχει οθόνη MiniLED

Tα μοντέλα iPad Pro και iPad Air επόμενης γενιάς της Apple αναμένονται στις αρχές Μαΐου και, όσο πλησιάζουμε, εμφανίζονται νέες πληροφορίες.

Smartphones App Store Apple Meta

H Apple αφαίρεσε τις εφαρμογές WhatsApp και Threads από το App Store της στην Κίνα

Η Apple ανακοίνωσε πως αφαίρεσε τις εφαρμογές WhatsApp και Threads που ανήκουν σε Meta από το App Store της στην Κίνα.

Business AI Apple

Η Apple επενδύει πάνω από 250 εκατ. δολάρια στην Πανεπιστημιούπολη της Σιγκαπούρης

Η Apple ανακοίνωσε επενδύσεις άνω των 250 εκατ. δολαρίων για την ενίσχυση της πανεπιστημιούπολης της στην περιοχή Ang Mo Kio της Σιγκαπούρης.