Google: 1 δισ. στην Apple για να παραμείνει η μηχανή αναζήτησης στις συσκευές της

Η μήνυση της Oracle κατά της Google έχει να μας δώσει πολλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με τα οικονομικά κέρδη των εταιρειών και τα deals που κλείνουν μεταξύ τους. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συμφωνία μεταξύ Apple και Google.

Από τα πρακτικά της δικαστικής διαμάχης Oracle και Google (τα οποία έπεσαν στα χέρια του Bloomberg) μαθαίνουμε ότι το 2014 η Google έδωσε στην Apple το ποσό του 1 δισ. δολαρίων προκειμένου να παραμείνει η default μηχανή αναζήτησης στα iPhones και iPads. Προφανώς, οι δυο εταιρείες έχουν κάποιο deal το οποίο προβλέπει την απόδοση κερδών στην Apple από τις διαφημίσεις της Google.

Apple και Google αρνήθηκαν να σχολιάσουν την παραπάνω συμφωνία που φαίνεται να είχαν κάνει μεταξύ τους, όμως και οι δυο άσκησαν πιέσεις στο δικαστήριο προκειμένου να αποσυρθούν τέτοιες οικονομικές λεπτομέρειες από την υπόθεση που εκδικάζεται.

Η Oracle έχει καταθέσει μήνυση κατά της Google, η οποία κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε Java APIs για την ανάπτυξη του Android OS, χωρίς άδεια και χωρίς να πληρώσει τα απαραίτητα χρήματα στην Oracle. Στη δικαστική διαμάχη που έχει ξεκινήσει από το 2010, η Google υποστήριξε ότι τα APIs δεν μπορούν να αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία. Το 2014 το δικαστήριο είχε άλλη άποψη και την έκρινε ένοχη.

Η υπόθεση πήγε στο Ανώτατο Δικαστήριο που έκρινε το ίδιο. Η μεταξύ τους διαμάχη τώρα επικεντρώνεται στο ποσό που θα λάβει η Oracle από την Google ως αποζημίωση, αποκαλύπτοντας τα κέρδη του Android η πρώτη θέλει να το εκμεταλλευτεί και να πάρει όσα περισσότερα μπορεί από την δεύτερη.

Από την Oracle μάθαμε σήμερα ότι στα 8 χρόνια ζωής του το Android έχει αποφέρει στην Google έσοδα 31 δισ. δολ., διαβάστε το σχετικό άρθρο: Android: Έχει φέρει 31 δισ. δολάρια στα ταμεία της Google μέχρι σήμερα

google apple 1 billion, Google: 1 δισ. στην Apple για να παραμείνει η μηχανή αναζήτησης στις συσκευές της

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

6 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Xperiakias

Τραγικό!

azriel84

Ωραία η Google. Τον κώδικα της μηχανής αναζήτησης τον έχει επτασφράγιστο μυστικό αλλά ντάξει μωρέ τα Java APIs της Oracle δεν μπορεί να είναι πνευματική ιδιοκτησία, κλάιν μωρέ…

Σταύρος Χρι

Την έχω σιχαθεί αυτη την εταιρία πραγματικά… Κι μόνο επειδή ειναι ύπουλη δεν ξερω πως αλλιώς να ο πω… Αλλα σαν να θέλει να κατακτήσει τον κόσμο παντού από smartphone από πληροφορίες που συλλέγει κι γενικά οτιδήποτε αρκεί να να σε εχει υπό έλεγχο της… Αλλα ύπουλα ρε παιδί μου
Εχω βάλει το Bing στο default.εγω… Οχι επειδή ειναι καλύτερο αλλα έχω εκνευριστεί με όλο αυτη την πληροφορία σε ενα μονοπώλιο !!! Κι το φοβάμαι μπορω να πω… Ειμαι σίγουρος οτι αν από αύριο γίνουντουσαν επί πληρωμή όλες οι υπηρεσίες google από το youtube μέχρι την μηχανή αναζήτησης πόλοι θα πλήρωναν… Οι αν αλλάξουν οι οροι κι πρέπει πλέον να δηλωνεις με την ταυτοτητα σου το account σου δεν θα είναι λίγοι αυτοί που θα το κάνουν στο κόσμο… Μην ξεχνάμε οτι πλέον υπάρξουν κι πολλα στόματα που ταΐζονται μέσο αυτοαπασχολησης με την βοηθεια των υπηρεσιών της google (YouTubers) !!!!

Techfan

tragic (thimaste tin diafimisi?) hehehe….

Panos7GR

Σταύρος Χρι: Που είναι τον κακό ή το ύπουλο στο ότι την πληρώνει για να είναι προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης; Η Yahoo! την ίδια συμφωνία δεν έκλεισε με την Mozilla για να είναι προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στο Firefox στην Αμερική και η Yandex επίσης το ίδιο για την Ρωσία όμως; Αν σε τρομάζει το ποσό σκέψου μόνο τον αριθμό χρηστών που χρησιμοποιούν το Safari στις iΣυσκευές τους. Λογικό να ζητήσει τόσα πολλά η Apple και τα έδωσε με ελαφριά την καρδίαν η Google. Θες να απαλλαγείς από τα ύπουλα κόλπα της Google και χρησημοποιείς το Bing της Microsoft; χαχαχα Αν νομίζεις ότι η M$ είναι πιο αθώα πλανάσαι πλάνην οικτρά. Γι αυτό τον λόγο θα σου πρότεινα την μηχανή αναζήτησης DuckDuckGo. Και τέλος δεν βρίσκω κάπου το μη φυσιολογικό να μην χρησιμοποιούνται τόσο πολύ όλες οι υπηρεσίες της Google. Πες μου εσύ μία καλύτερη υπηρεσία που είναι και δωρεάν από την αντίστοιχη της Google… Φίλε μου δεν υπάρχει κι αν υπάρχει δεν θα “συνεργάζεται” το ίδιο καλά με άλλες. Γιατί λοιπόν να έχω 5-6 λογαριασμούς για κάθε μία ξεχωριστή υπηρεσία και να μην έχω έναν μόνο για όλες; Εδώ λοιπόν κερδιζει… Αν οι υπόλοιποι σταματήσουν να κατηγορούν την Google για μονοπώλιο… Συνέχεια »

Nick

Και κάτι που ξεχάσατε η δεν ξέρατε είναι ότι για αυτόν το λωγο καταργησε το Npapi support στον chrome δηλαδή ο chrome δεν υποστηρίζει το java plug-in της oracle. Τανα Google εγώ την συχαθηκα που έχει τουλάχιστον 1.5 gigabyte blootware σε κάθε android συσκευή χωρίς να την νοιάζει για το πόσο μνήμη μένει για τον χρήστη και αν ο χρήστης θέλει όλη αυτή την σαβούρα στο κινητό του… Και το κυριότερο να μην μπορεί να τα σβήσει και αν έχει root και τα σβήσει ύστερα να πρέπει να ξαναφλασαρει την rom. Το επόμενο κινητό μου δεν θα είναι android –

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business AI Apple

Η Apple επενδύει πάνω από 250 εκατ. δολάρια στην Πανεπιστημιούπολη της Σιγκαπούρης

Η Apple ανακοίνωσε επενδύσεις άνω των 250 εκατ. δολαρίων για την ενίσχυση της πανεπιστημιούπολης της στην περιοχή Ang Mo Kio της Σιγκαπούρης.

Software Apple iOS Siri

iOS 18: Έρχονται νέες δυνατότητες στην εφαρμογή Notes – Θα υποστηρίζει εγγραφή ήχου και μαθηματικές σημειώσεις

Η Apple πρόκειται να παρουσιάσει τη νέα έκδοση λογισμικού iOS 18 στις 10 Ιουνίου κατά τη διάρκεια του WWDC 2024 Keynote.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 17 Plus: Φήμες ότι θα έρθει με μικρότερη οθόνη από το iPhone 15 Plus

Αν και η σειρά iPhone 16 απέχει ακόμη μήνες από την κυκλοφορία, εμφανίζονται φήμες σχετικά με τη σειρά iPhone 17 που απέχει δυο γενιές.

Smartphones featured Google Google Pixel

Google Pixel 8a: Δείτε το σε νέα, υψηλότερης ποιότητας renders

Aπό ότι φαίνεται, κάθε μέρα θα έχουμε και ένα leak για το Google Pixel 8a μέχρι την αναμενόμενη επίσημη αποκάλυψη στις 14 Μαΐου.