Google vs Oracle: Αποζημίωση 8.8 δισ. δολάρια για κακή χρήση της Java στο Android;

google oracle αποζημίωση 8.8 δισ δολάρια κακή χρήση Java Android, Google vs Oracle: Αποζημίωση 8.8 δισ. δολάρια για κακή χρήση της Java στο Android;

Φαίνεται πως φτάνουμε στο τελευταίο επεισόδιο του “σήριαλ” της Google με την Oracle, με την τελευταία να διεκδικεί αποζημίωση ύψους 8.8 δισ. δολαρίων από τη Google για κακή χρήση της Java στο Android, αφού ισχυρίζεται πως παραβιάζει τους όρους χρήσης της Java, κάνοντας τη χρήση της στην ανάπτυξη του Android παράνομη.

Η όλη αντιδικία ξεκίνησε το 2010 και μέσα σε οκτώ χρόνια αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις της Silicon Valley μιας και έχουμε να κάνουμε με εταιρείες κολοσσούς. Το σημείο τριβής μεταξύ των εταιρειών είναι πως τα API της Oracle είναι διαθέσιμα δωρεάν για την ανάπτυξη εφαρμογών για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και φορητές συσκευές αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ανταγωνιστικής πλατφόρμας ή να τα ενσωματώσει σε κώδικα για τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών.

Στη συνέχεια, τα νομικά όργανα τονίζουν πως το Android μπορεί να είναι δωρεάν αλλά αυτό δε σημαίνει ότι μπορεί η Google να χρησιμοποεί την Java χωρίς κάποια χρέωση και να έχει απολαβές από διαφημίσεις της τάξεως των 42 δισ. δολαρίων, ενώ δεν έχει προβεί σε κάποια μετατροπή του αρχικού κώδικα των Java API. Στον αντίποδα, η Google ισχυρίζεται πως έχει γίνει σωστή χρήση και σύμφωνα με αυτά που προβλέπουν οι όροι της Oracle. Αυτό όμως φαίνεται πως δεν τους δικαίωσε το 2014 όπου σε δίκη κατηγορήθηκαν πως μόνο ένα κομμάτι του κώδικα ήταν συμβατό με τους κανονισμούς της Oracle.

Έτσι, το νομικό τμήμα της εταιρείας ζητά από τη Google ακόμα και παραπάνω από τα 8.8 δισ. δολάρια για τις ζημιές που έχουν προκληθεί από την κακή χρήση της Java και αναφέρεται πως μπορεί η νίκη αυτή να είναι σημαντική για την Oracle, αλλά ακόμα δεν έχουμε φτάσει στο τέλος του “πολέμου”.

Πηγή

Λάτρης της τεχνολογίας τα τελευταία 20 χρόνια και παιδί της πληροφορικής με σπουδές στην Αγγλία. Fan της Apple και δεν το κρύβει αλλά καταφέρνει και αντιμετωπίζει την τεχνολογία με αντικειμενικότητα, παρακολουθώντας τα τεχνολογικά δρώμενα σε καθημερινή βάση.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Όνομα

Είναι «δισ.» και όχι «δις».

Ήμαρτον…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Android Google

Gemini για Android: Θα σας επιτρέπει να ανεβάσετε αρχεία PDF

Η εφαρμογή Gemini στο Android λαμβάνει συνεχώς βελτιώσεις από όταν κυκλοφόρησε στις αρχές του έτους, αποκτώντας νέες δυνατότητες.

Software Android featured Google

Android 15 Beta 1.1: Διορθώνει προβλήματα με τις ανέπαφες πληρωμές NFC και Google Wallet

Η Google κυκλοφόρησε μια μικρή ενημέρωση κώδικα για το τρέχον πρόγραμμα Android 15 Beta, η οποία αντιμετωπίζει ορισμένα ζητήματα.

Smartphones Google Pixel Pixel 7

Google Pixel 7 & Pixel 8: Δεύτερη ενημέρωση Απριλίου επιλύει προβλήματα δικτύου

Μετά την εγκατάσταση της μηνιαίας ενημέρωσης Μαρτίου 2024, χρήστες συσκευών Pixel 7 και Pixel 8 αντιμετώπισαν διάφορα προβλήματα δικτύου.

Smartphones featured Google Pixel

Google Pixel 8a: Διέρρευσε (και) η τιμή – Πόσο ακριβότερο θα είναι από το 7a;

Μια ακόμα είδηση έρχεται από το μέτωπο της Google και αυτή τη φορά αφορά το Pixel 8a και συγκεκριμένα την τιμή του.