Google: Επίσημες κατηγορίες για αθέμιτο ανταγωνισμό στο Android

Την Δευτέρα η Ευρωπαία Επίτροπος Margrethe Vestager μας προϊδέασε για την έρευνα που θα διεξάγει η Κομισιόν κατά της Google και την μονοπωλιακή πολιτική της όσον αφορά στο Android. Αναφέρθηκε ότι αν κρινόταν ένοχη, θα κινδύνευε με πρόστιμο 7.45 δισ. δολαρίων.

Τελικά σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα μια προκαταρκτική γνώμη σχετικά με τις κατηγορίες κατά της Google για παραβίαση αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ από την κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Google επέβαλε περιορισμούς στους κατασκευαστές Android συσκευών και τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών.

european commission accused google, Google: Επίσημες κατηγορίες για αθέμιτο ανταγωνισμό στο Android

Η Επιτροπή λέει ότι η Google έχει εφαρμόσει μια στρατηγική σε smartphones και tablets, η οποία διαφυλάσσει και ενισχύει την δεσπόζουσα θέση της στην αναζήτηση στο διαδίκτυο. Η άποψη αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι το Google Search είναι προ-εγκατεστημένο και και έχει οριστεί ως default, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις είναι η μόνη υπηρεσία αναζήτησης σε Android συσκευές.

Υπάρχουν και κάποιες ενστάσεις ως προς τη συμπεριφορά της Google απέναντι στους κατασκευαστές. Ο τεχνολογικός γίγαντας απαιτεί να προ-εγκαταστήσουν Google Search και Google Chrome browser, προκειμένου να λάβουν την άδεια χρήσης του Android. Επίσης, η Google δεν επιτρέπει στους κατασκευαστές να πουλήσουν smartphones ή tablets που τρέχουν custom OS το οποίο βασίζεται στο Android open source code.

Η επίτροπος Margrethe Vestager δήλωσε:

european commission accused google, Google: Επίσημες κατηγορίες για αθέμιτο ανταγωνισμό στο Android

Σε απάντηση της προκαταρκτικής έκθεσης της Google, o ανώτερος αντιπρόεδρος της Google και γενικός σύμβουλος, Kent Walker, δήλωσε ότι το Android βοήθησε στην προώθηση ενός αξιόλογου και σημαντικά βιώσιμου οικοσυστήματος, το οποίο βασίζεται σε open-source software και είναι ανοιχτό στην καινοτομία. Ολοκλήρωσε λέγοντας “We look forward to working with the European Commission”.

Η Google έχει περιθώριο 12 εβδομάδες μέχρι να ετοιμάσει την απάντησή της. Στην περίπτωση που κριθεί ένοχη, θα κληθεί να πληρώσει ένα αρκετά τσουχτερό πρόστιμο αλλά και να αλλάξει τις πρακτικές που ακολουθεί.

european commission accused google, Google: Επίσημες κατηγορίες για αθέμιτο ανταγωνισμό στο Android

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

10 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
DimitrisZ

Ξρεω γω ειναι ενα δικο της λογισμικο. που δινει δωρεαν. Χωρις απαιτησεις θα το δινε;
Θα επρεπε να εχει αντι για το Google/Google Now τον Firefox; Πανε καλα;

nikos14

Ωραία. Ας τους πει η google “δεν ξαναδίνω αναβαθμιση και λογισμικό σε κανέναν” να δούμε πως θα πουλάει 25ρια εκατομυρια το nexus .Και οι άλλοι να γυρίσουν στα symbian,στο bada και άλλα.. και οι εταιρείες κινητης τηλεφωνίας να πουλάνε ringtones απ το sim toolkit . επιστροφή στο 2007/8 με ένα απλό βήμα. 😛

Νίκος 31

Μίλησε για μονοπώλια η Κομισιόν, είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα.

Καλά εντάξει, μάπα το Lagndroid αλλά μην είμαστε και άδικοι, δωρεάν λογισμικό δίνει στους κατασκευαστές, δεν έχει το δικαίωμα σαν εταιρία να βάλει και 2-3 δικούς τους όρους; Δεν το καταλαβαίνω αυτό.

Οι εταιρίες επίσης, έχουνε την δυνατότητα να αναπτύξουν το δικό τους λειτουργικό ή να βάλουνε Windows, Firefox κτλ. Δεν τους ανάγκασε καμία Google να κάνουνε οτιδήποτε. Η Google σαν μεγάλη εταιρία, κοιτάει το συμφέρον της και καλά κάνει. Και μεταξύ μας τώρα, αυτή τους έχει κάνει μάγκες τους κατασκευαστές και ανεβάσανε τις πωλήσεις τους, χωρίς την Google ακόμα ο κόσμος θα αγόραζε 1 κιντό ανα πενταετία.

Junkermann

«Ανοιχτό λογισμικό»…

_Junkermann

Αλέξανδρος

@Νίκος31 αντικειμενικότατος……….. αλλά εδώ έγραψες: ” Καλά εντάξει, μάπα το Lagndroid αλλά μην είμαστε και άδικοι “.

Στα του άρθρου τώρα, ψάχνουν πως θα πάρουν χρήματα και σου λέει από που;
Πάμε στο θύμα την google. Οι άνθρωποι πλάκα μας κάνουν.
Φυσικά όχι ότι θα λυπηθούμε την google ( γενικά και όχι σ’ αυτό το θέμα ) αλλά μη λέμε και ότι θέλουμε, από την στιγμή που είναι δικό της το λειτουργικό τι θα βάλει, bing για μηχανή αναζήτησης και safari browser;

Kostas

Και τα windows λειτουργικό της MS ήταν άλλα οι αντιδράσεις ήταν διαφορετικές για τον internet explorer.Μονοπώλια κραυγές μόνο στους δρόμους δεν κατεβήκατε.
Καλό είναι να μην βλέπουμε τα πράγματα όπως μας βολεύουν.
Τι σας ποτίζει η google και βλέπετε τα πάντα μονόπλευρα ?
Αλλά ο τσάμπας ο Έλληνας πότε νοιάστηκε για τον developer ? O πατέρας μου ακόμα δεν την θεωρεί κανονική δουλειά

thanasis

συμφωνω με τον Κωστα.
Ναι, η google εχει κανει πολλα για το αντροιντ.
Ναι, η ευρωπαικη ενωση εχει καποιο δικιο.

Δεν μας αρεσει παντα οταν κυνηγανε εταιρειες που γενικα εξυπηρετουν χρηστες αξιοπιστα για δεκαετειες, αλλα πιστευω οτι νομικα αιτηματα σε αυτο το επιπεδο εχουν καποιο δικιο μονο και μονο γιατι πρεπει να επιβιωσουν απο επιτροπες που τα εξεταζουν..

tolkien

@Kostas Σωστα τα ειπες.
ΑΛΛΑ μιας και με Windows Mobile 950XL δεν εβγαλα ακρη. Βασικα βαρεθηκα ποτε θα τα φτιαξουν καλα και κυριως πότε θα βγουν καλα apps και ωραια παιχνιδια, αποφασισα πισω σε iphone 6s plus (μετα απο αρκετα χρονια) και πηρα σαν δευτερο το Nexus 5x (το οποιο δεν το περιμενα αλλα ειναι παρα παρα πολυ καλο κινητο).
Τωρα περι του αρθρου οταν μια εταιρεια παιρνει αερα (ειτε λεγεται google, ειτε Microsoft, ειτε Apple) παντα υπαρχει το μονοπωλιο ωστε να μπορεσει να συγκρατησει την κυριαρχια της. Δεν λεω οτι ειναι σωστο, απλα αυτο γινεται.
Παντως κριμα γιατι η μονη εταιρεια κατα την αποψη μου που θα μπορουσε να βαρεσει την google ειναι η microsoft αλλα χωρις developers αστο. Η apple για μενα δεν γινεται λογω της χαζης φιλοσοφια της (μιλαω για πρωτια παιδια. Οχι οτι δεν εχει ποσοσστα η apple).
Κατι ασχετο με το αρθρο αλλα πραγματικα το iphone 6s plus εχει τρομερη διαρκεια μπαταριας (μερες οχι ΜΕΡΑ). Καθως και το 5x μπορω να πω οτι ειναι αρκετα αψογο στο θεμα αυτο.

Γιώργος

Ναι είναι μάπα το Android με 84% μερίδιο αγοράς , τρέξτε να αγοράσετε windows phone του 1.5% με 5-6 συσκευές όλες και όλες διαθέσιμες και app που είτε δεν υπάρχουν (youtube) είτε είναι σαν να τρέχεις beta και σέρνονται (facebook , instagram κτλ).

Kostas

@Γιώργο η προβατοποιηση δεν είναι κάτι για το οποίο θα έπρεπε να καμαρώνεις…και ο Αδόλφος 90% αποδοχή είχε…και το πασοκ και πάει λέγοντας. Ξύπνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Google Google Pixel

Google Pixel 8a: Ολοκληρωτική αποκάλυψη σε hands-on βίντεο

Το Google Pixel 8a συνεχίζει να διαρρέει σαν τρελό και σήμερα έχουμε νέο leak από κατάστημα πώλησης κινητών τηλεφώνων στην Καζαμπλάνκα.

Software Android Google

Gemini για Android: Θα σας επιτρέπει να ανεβάσετε αρχεία PDF

Η εφαρμογή Gemini στο Android λαμβάνει συνεχώς βελτιώσεις από όταν κυκλοφόρησε στις αρχές του έτους, αποκτώντας νέες δυνατότητες.

Software Android featured Google

Android 15 Beta 1.1: Διορθώνει προβλήματα με τις ανέπαφες πληρωμές NFC και Google Wallet

Η Google κυκλοφόρησε μια μικρή ενημέρωση κώδικα για το τρέχον πρόγραμμα Android 15 Beta, η οποία αντιμετωπίζει ορισμένα ζητήματα.

Smartphones Google Pixel Pixel 7

Google Pixel 7 & Pixel 8: Δεύτερη ενημέρωση Απριλίου επιλύει προβλήματα δικτύου

Μετά την εγκατάσταση της μηνιαίας ενημέρωσης Μαρτίου 2024, χρήστες συσκευών Pixel 7 και Pixel 8 αντιμετώπισαν διάφορα προβλήματα δικτύου.