Μια πολύ σημαντική νίκη έναντι της Oracle σημείωσε σήμερα η Google στην δικαστική διαμάχη που είχαν οι δυο εταιρείες. Η Oracle ζητούσε από την Google να πληρώσει 9.3 δισ. δολάρια ως αποζημίωση για τη χρήση Java APIs στην ανάπτυξη του Android, χωρίς άδεια και χωρίς να πληρώσει. Τον Μάρτιο, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επέστρεψε […]
Μια πολύ σημαντική νίκη έναντι της Oracle σημείωσε σήμερα η Google στην δικαστική διαμάχη που είχαν οι δυο εταιρείες. Η Oracle ζητούσε από την Google να πληρώσει 9.3 δισ. δολάρια ως αποζημίωση για τη χρήση Java APIs στην ανάπτυξη του Android, χωρίς άδεια και χωρίς να πληρώσει.
Τον Μάρτιο, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επέστρεψε την υπόθεση στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο και η ακρόαση είχε οριστεί για τις αρχές Μαΐου. Κράτησε δυο εβδομάδες και τρεις ημέρες με περίπλοκες συζητήσεις μεταξύ των ενόρκων, οι οποίοι τελικά αποφάνθηκαν ότι η Google δεν ξεπέρασε τα όρια της σύννομης χρήσης όταν αντέγραψε από την Oracle κώδικα για την αξιοποίηση της ελεύθερης και ανοικτής γλώσσας Java από το Android.
Η υπερασπιστική γραμμή της Google ήταν ότι τα APIs δεν μπορούν να προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, επιχείρημα το οποίο της είχε δώσει μια ακόμη νίκη στο παρελθόν. Από την πλευρά της η Oracle θεωρεί ότι η Google ανέπτυξε το Android αντιγράφοντας παράνομα σημαντικά τμήματα της τεχνολογίας της Java ώστε να εισέλθει άμεσα στην αγορά των mobile συσκευών.
Η σημασία της απόφασης
Η απόφαση του δικαστηρίου σίγουρα είναι πολύ θετική για την Google που δεν θα κληθεί τελικά να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, αλλά όχι μόνο για την ίδια. Η υπόθεση είχε τραβήξει τα βλέμματα του τεχνολογικού κόσμου καθώς, θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα νομικό προηγούμενο με αποτέλεσμα περισσότερες αγωγές σε κάθε κατεύθυνση.
Από την πλευρά της η Google χαρακτήρισε την ετυμηγορία των ενόρκων ως «μια σημαντική νίκη για το οικοσύστημα του Android, την κοινότητα της Java και τους προγραμματιστές που βασίζονται σε ανοιχτές και ελεύθερες γλώσσες προγραμματισμού για τη δημιουργία καινοτόμων καταναλωτικών προϊόντων”.
Η Oracle επιμένει ότι η χρήση από την Google δεν είναι νόμιμη και ότι το Android αναπτύχθηκε εις βάρος της Oracle, αφού η πρώτη ποτέ δεν της ζήτησε την άδεια για να αντιγράψει τον κώδικα των επίμαχων API. Η ίδια αναμένεται να ασκήσει έφεση.

Πηγή: 1,2
Τελευταία ενημέρωση: 27/05/16 19:10
ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Προσθήκη σχόλιου