H Apple δοκίμασε πρωτότυπα chip 2nm της TSMC

TSMC Apple, H Apple δοκίμασε πρωτότυπα chip 2nm της TSMC

Η ταϊβανέζικη εταιρεία TSMC είναι το μεγαλύτερο χυτήριο στον κόσμο και η Apple είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της, καταφέρνοντας να κρατήσει το μεγαλύτερο μέρος της αρχικής παραγωγής 3nm για το chipset A17 Pro που χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία των iPhone 15 Pro και iPhone 15 Pro Max.

Όσον αφορά στα chipset, όσο ο αριθμός κόμβου διεργασίας μειώνεται, τα τρανζίστορ που χρησιμοποιούνται από ένα τσιπ γίνονται μικρότερα σε μέγεθος, πράγμα που σημαίνει ότι περισσότερα από αυτά μπορούν να χωρέσουν στον μικρό χώρο μέσα σε ένα SoC. Ακολούθως, όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός τρανζίστορ ενός τσιπ, τόσο πιο ισχυρό και/ή ενεργειακά αποδοτικό είναι.

Η TSMC εργάζεται στην παραγωγή chip 2nm εδώ και καιρό και, σύμφωνα με τους Financial Times, η Apple είχε την ευκαιρία να ελέγξει πρωτότυπα 2nm που έχουν κατασκευαστεί στον κόμβο N2 του χυτηρίου. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ακόμα ένας μεγάλος πελάτης της TSMC, η NVIDIA μπόρεσε να δει το πρωτότυπο νέο τσιπ.

Η TSMC είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα ξεκινήσει την παραγωγή όγκου 2 nm το 2025 και σε μια δήλωση στους The Financial Times, η εταιρεία είπε ότι «προχωρά καλά και σε καλό δρόμο για παραγωγή όγκου το 2025 και θα είναι η πιο προηγμένη τεχνολογία ημιαγωγών στον κλάδο τόσο σε πυκνότητα όσο και σε ενεργειακή απόδοση όταν εισαχθεί». Βασιζόμενοι σε αυτό το χρονοδιάγραμμα, μπορούμε να υποθέσουμε πως τα πρώτα smartphone που θα χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία θα είναι τα iPhone 17 Pro και iPhone 17 Pro Max της Apple που πιθανώς θα τροφοδοτούνται από το A19 Pro.

Στα 2 nm, η TSMC θα εγκαινιάσει τα νέα τρανζίστορ Gate-all-around (GAA) που καλύπτουν το κανάλι και στις τέσσερις πλευρές, μειώνοντας τις διαρροές ρεύματος και αυξάνοντας την απόδοση ισχύος. Το Samsung Foundry χρησιμοποιεί ήδη GAA με την παραγωγή 3nm.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone: 6 tips για την κάμερα που πρέπει να γνωρίζει κάθε χρήστης

Τα πιο πρόσφατα iPhone έχουν πολλά χαρακτηριστικά κάμερας που αξίζει να χρησιμοποιήσετε, όπως Λειτουργία Πορτραίτου και Στυλ Φωτογραφίας.

Business Apple TSMC

TSMC: Σχεδιάζει να παράγει τσιπ 1,6 nm το 2026

Η TSMC, η κατασκευάστρια εταιρεία τσιπ με πελάτες όπως η Apple, ανακοίνωσε σχέδια για την παραγωγή εξαιρετικά προηγμένων τσιπ 1,6 nm.

Gear Apple Apple Watch

Apple Watch Series X: Μπορεί να χρησιμοποιεί λεπτότερο υλικό μητρικής πλακέτας όπως το iPhone 17

Ο Kuo είχε πει ότι το Apple iPhone 17 Pro που έρχεται το 2025 θα μπορούσε να χρησιμοποιεί μια κύρια πλακέτα χαλκού με επίστρωση ρητίνης.

Smartphones Apple iPad iPad Air

iPad Air 12,9 ιντσών: Χωρίς οθόνη Mini LED τελικά

Την περασμένη εβδομάδα, ακούσαμε ότι η Apple σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει οθόνες Mini LED που της είχαν μείνει από το iPad Pro 12,9″.