H Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικρίνει την Apple επειδή δεν έφερε τις λειτουργίες Apple Intelligence στην ΕΕ

Apple AI, H Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικρίνει την Apple επειδή δεν έφερε τις λειτουργίες Apple Intelligence στην ΕΕ

Περίπου η μισή κεντρική ομιλία της Apple στο Παγκόσμιο Συνέδριο Προγραμματιστών της νωρίτερα αυτόν τον μήνα ήταν αφιερωμένη στις λειτουργίες AI και στον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία θα τις συνδυάσει στο επερχόμενο iOS 18 και iPadOS 18.

Αν βρίσκεστε στην ΕΕ, όμως, τίποτα από αυτά δεν έχει σημασία, επειδή η Apple αποφάσισε να μην φέρει τη δυνατότητα Apple Intelligence στα iPhone και iPad στην ΕΕ.

Αυτό οφείλεται στις «αβεβαιότητες» σχετικά με τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές της ΕΕ, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο και ήδη ανάγκασε την Apple να προχωρήσει σε πολλές παραχωρήσεις.

Η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια Ευρώπη κατάλληλη για την Ψηφιακή Εποχή και Επίτροπος Ανταγωνισμού Margrethe Vestager δήλωσε τα εξής για την άρνηση της Apple να λανσάρει τις λειτουργίες AI στην ΕΕ:

<<Έτσι, η Apple είπε ότι δεν θα κυκλοφορήσει τις νέες ενεργοποιημένες λειτουργίες της στο περιβάλλον της IRS και λένε ότι δεν θα το κάνουν λόγω των υποχρεώσεων που έχουν στην Ευρώπη. Και οι υποχρεώσεις που έχουν στην Ευρώπη, είναι να είναι ανοιχτοί για ανταγωνισμό, αυτό είναι κάπως η σύντομη έκδοση του DMA. Και το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον, ότι λένε ότι θα αναπτύξουμε τώρα την τεχνητή νοημοσύνη εκεί όπου δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ενεργοποιήσουμε τον ανταγωνισμό. Νομίζω ότι αυτή είναι η πιο εντυπωσιακή, ανοιχτή δήλωση ότι γνωρίζουν 100% ότι αυτός είναι ένας άλλος τρόπος απενεργοποίησης του ανταγωνισμού, όπου έχουν ήδη ένα προπύργιο.>>

Αυτή ήταν μια απάντηση σε μια συνεδρία Q&A στο Forum Europa και, σύμφωνα με τα λόγια της, αυτό που κάνει η Apple αποκρύπτοντας τις λειτουργίες AI είναι μια παραδοχή ότι η εφαρμογή των ίδιων των χαρακτηριστικών θα θεωρηθεί αντιανταγωνιστική από την EC.

Εάν η Apple δεν φέρει ποτέ την Apple Intelligence στην ΕΕ, δεν θα υπάρξει ποτέ έρευνα της ΕΚ και, επομένως, δεν θα μάθουμε πόσο αντιανταγωνιστική είναι ή όχι.

Φυσικά, η Apple μπορεί απλώς να καθυστερήσει την κυκλοφορία του Apple Intelligence στην ΕΕ όπως  Google άργησε να φέρει και το Gemini στο μπλοκ.

Και από τη δήλωση της Apple σχετικά με το θέμα, φαίνεται ότι θέλει να συνεργαστεί με την EC για να βρει μια λύση:

<<Πριν από δύο εβδομάδες, η Apple αποκάλυψε εκατοντάδες νέα χαρακτηριστικά που είμαστε ενθουσιασμένοι να φέρουμε στους χρήστες μας σε όλο τον κόσμο. Έχουμε μεγάλο κίνητρο να κάνουμε αυτές τις τεχνολογίες προσβάσιμες σε όλους τους χρήστες. Ωστόσο, λόγω των ρυθμιστικών αβεβαιοτήτων που επιφέρει ο Νόμος για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA), δεν πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να διαθέσουμε τρία από αυτά τα χαρακτηριστικά — το iPhone Mirroring, τις βελτιώσεις SharePlay Screen Sharing και το Apple Intelligence — στους χρήστες στην ΕΕ φέτος. Συγκεκριμένα, ανησυχούμε ότι οι απαιτήσεις διαλειτουργικότητας του DMA θα μπορούσαν να μας αναγκάσουν να υπονομεύσουμε την ακεραιότητα των προϊόντων μας με τρόπους που θέτουν σε κίνδυνο το απόρρητο των χρηστών και την ασφάλεια των δεδομένων. Δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια προσπάθεια να βρούμε μια λύση που θα μας επέτρεπε να παρέχουμε αυτές τις δυνατότητες στους πελάτες μας στην ΕΕ χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά τους.>>

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear AirPods Apple Apple AirPods

Apple ΑirPods: Φημολογείται ότι ετοιμάζει μοντέλο με ενσωματωμένες κάμερες

Η Apple φέρεται να φέρνει κάμερες στα AirPods, με τις φήμες να θέλουν να παράγει με ενσωματωμένες κάμερες υπέρυθρης ακτινοβολίας έως το 2026.

Gear Apple

Το φθηνότερο Apple Vision headset πιθανώς θα χρησιμοποιεί μεγαλύτερες οθόνες χαμηλότερης ανάλυσης

Η Apple ψάχνει νέους προμηθευτές για πάνελ OLED-on-Silicon, πιθανότατα σηματοδοτώντας την ανάπτυξη ενός πιο προσιτού headset από το Vision Pro.

Software AI Apple featured

Η Apple ξεκίνησε να εργάζεται στο iOS 19 για το επόμενο έτος

H Αpple έχει ξεκινήσει να εργάζεται στο iOS 19 τη στιγμή που απέχουμε ακόμη περίπου δυόμισι μήνες από την κυκλοφορία του iOS 18.

Smartphones featured Galaxy Samsung

Νέες εικόνες των Galaxy Z Fold 6 και Z Flip 6 τα δείχνουν σε όλα τα χρώματα

Αν νομίζατε ότι έχετε δει ήδη όλα όσα σχεδιάζει να αποκαλύψει η Samsung στην εκδήλωση Unpacked της 10ης Ιουλίου, κάνατε λάθος.