H Google πληρώνει την Apple 18-20 δισ. δολάρια το χρόνο

Google Apple, H Google πληρώνει την Apple 18-20 δισ. δολάρια το χρόνο

Είναι γνωστό πως η Apple και η Google έχουν μια συμφωνία μεταξύ τους προκειμένου το Google να είναι η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στις συσκευές iOS της Apple. Καμία από τις δύο εταιρείες δεν έχει αποκαλύψει το χρηματικό ποσό που έχει συμφωνηθεί αλλά οι εικασίες είναι πολλές.

Το 2021, ο οικονομικός σύμβουλος Bernstein άφησε να εννοηθεί πως η Google πληρώνει στην Apple έως και 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για να διατηρήσει το προνόμιο. Ωστόσο, σε ένα νέο σημείωμα επενδυτών, ο αναλυτής ισχυρίζεται ότι η πληρωμή της Google στην Apple κυμαίνεται τώρα μεταξύ 18 και 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Bernstein δημοσίευσε μια έκθεση αξιολόγησης των πιθανών κυβερνητικών επιπτώσεων για την Apple από τη συνεχιζόμενη αντιμονοπωλιακή δίκη των ΗΠΑ κατά της Google, με το Υπουργείο Δικαιοσύνης να εξετάζει τη Συμφωνία Υπηρεσιών Πληροφοριών (ISA) της Google με την Apple ως απόδειξη ότι έχει μονοπώλιο στις μηχανές αναζήτησης.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει πιθανότητα τα ομοσπονδιακά δικαστήρια να καταδικάσουν την Google και να την αναγκάσουν να τερματίσει τη συμφωνία αναζήτησης με την Apple», δήλωσε ο Bernstein στην έκθεση που είδε το The Register. «Υπολογίζουμε ότι η ISA αξίζει 18 δισεκατομμύρια έως 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσιες πληρωμές από την Google στην Apple, αντιπροσωπεύοντας το 14-16 % των ετήσιων λειτουργικών κερδών της Apple».

Ο Bernstein λέει ότι η Google καταβάλλει το 22% των συνολικών εσόδων από διαφημίσεις στο πλαίσιο του κόστους απόκτησης επισκεψιμότητας (TAC) και εκτιμά ότι η Apple πιθανότατα λαμβάνει περίπου το 40 % από αυτό. Ο αναλυτής βασίζει αυτά τα ποσά στις δημόσιες καταχωρίσεις της Apple και σε μια ανάλυση του κόστους απόκτησης επισκεψιμότητας της Google. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης σημείωσε ότι πιστεύει ότι η Apple λαμβάνει περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια από τη συμφωνία με την Google, αν και οι πληροφορίες προέρχονται από εξωτερικές πηγές.

«Είναι σημαντικό ότι η Google βρίσκεται σε δίκη, όχι η Apple, και η Apple θα μπορούσε (θεωρητικά) να συνεργαστεί με άλλη μηχανή αναζήτησης για να είναι η προεπιλεγμένη (ή/και να διατηρήσει τη συμφωνία με την Google εκτός των ΗΠΑ)», αναφέρει η έκθεση. «Ένα πιο πιθανό σενάριο είναι ότι η Apple προσφέρει μια οθόνη επιλογής. Σημειώνουμε ότι η Apple ελέγχει την πρόσβαση στην εγκατεστημένη βάση της, η οποία παράγει ~ 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από διαφημίσεις και, κατά συνέπεια, πιστεύουμε ότι η Apple θα συνεχίσει να έχει προμήθεια (στην εύρος 25-30 %) για την παροχή πρόσβασης σε αυτά τα έσοδα από διαφημίσεις αναζήτησης.

«Επιπλέον, η εισαγωγή μιας οθόνης επιλογής θα μπορούσε να προσφέρει στην Apple την ευκαιρία να λανσάρει πιθανώς τη δική της μηχανή αναζήτησης ως επιλογή – κάτι που πιθανότατα δεν θα μπορούσε να κάνει σήμερα εύκολα», προσθέτει η έκθεση Bernstein.

Τον περασμένο μήνα, στη δίκη αποκαλύφθηκε ότι η Microsoft συζητούσε με την Apple προκειμένου να της πουλήσει τη μηχανή αναζήτησης Bing. Αν είχε γίνει η εξαγορά, η Bing θα είχε αντικαταστήσει την Google ως την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στις συσκευές της Apple.

Καθώς υπάρχουν πιθανότητες η Google να χάσει τη δίκη, μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η συμφωνία με την Apple, η οποία είναι σε ισχύ εδώ και μία δεκαετία. Ωστόσο, η απόφαση για την υπόθεση δεν αναμένεται πριν από το επόμενο έτος, και το πιθανότερο είναι ότι η διαδικασία θα παραταθεί με συνεχείς εφέσεις και προσφυγές.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software AI Apple safari

iOS 18: Αποκαλύφθηκαν οι λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης για Siri, Spotlight και άλλα

Τα χαρακτηριστικά του συστήματος της Apple, όπως το Siri και το Spotlight Search, πρόκειται να λάβουν νέες λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης.

Smartphones Apple iPhone 15 iPhone 15 Pro

iPhone 15 & 15 Plus αποδεικνύονται λιγότερο δημοφιλή από τους προκατόχους τους

Το iPhone 15 Pro και το iPhone 15 Pro Max της Apple ήταν τα smartphone με τις περισσότερες αγορές στις ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Business AI Apple Tim Cook

Tim Cook: H Apple έχει πλεονεκτήματα στην παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη που θα τη διαφοροποιήσουν

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, Tim Cook, μίλησε για το έργο της Apple σχετικά με τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη.

Smartphones featured Google Pixel

Google Pixel 8a: Φήμη το θέλει να έρχεται νωρίτερα από ότι περιμένουμε

Νέα φήμη θέλει την τιμή του Google Pixel 8a αυξημένη και την αποκάλυψή του να γίνεται νωρίτερα από το αναμενόμενο.