H τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου παραβιάζει την ιδιωτική ζωή

, H τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου παραβιάζει την ιδιωτική ζωή

Οι οργανώσεις προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ σημείωσαν μία σημαντική νίκη εναντίον της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου. Η χρήση της τεχνολογίας αυτής καλείται να περιοριστεί στις ΗΠΑ, καθώς αναγνωρίζεται το πρόβλημα ιδιωτικότητας που προκύπτει.

H κολλεκτίβα Fight For The Future αποτελείται από 35 διαφορετικές οργανώσεις στις ΗΠΑ, με σκοπό τους την παύση του σκαναρίσματος των προσώπων των πολιτών για διάφορους σκοπούς, ειδικά στην περίπτωση των πολυκαταστημάτων και των εργασιακών χώρων.

Οι οργανώσεις προστασίας της ιδιωτικότητας τονίζουν ότι πολλοί χώροι έχουν ήδη ξεκινήσει να χρησιμοποιούν τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, χωρίς να ενημερώνουν τους καταναλωτές ότι γίνεται σκανάρισμα του προσώπου τους, ενώ πολλές αλυσίδες καταστημάτων δεν κάνουν γνωστή την πολιτική που ακολουθούν στον συγκεκριμένο τομέα.

Υπάρχει, βέβαια, ο αντίλογος που σημειώνει ότι με την χρήση της τεχνολογίας αυτής μπορούν να εντοπιστούν πιο εύκολα όσοι κλέβουν σε ένα κατάστημα, αλλά όσοι εναντιώνονται στην τεχνολογία της αναγνώρισης προσώπου τονίζουν ότι παραμένει ως μία βασική παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι λίγες οι φωνές που προειδοποιούν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη πίσω από τέτοια συστήματα παρακολούθησης είναι πολλές φορές προκατειλημμένη.

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Αλέξανδρος

Ότι είδαμε σε ταινίες παλιά ΟΛΑ πραγματοποιούνται. Τυχαίο; Δεν νομίζω…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones iPhone face ID

iPhone 15 Pro: Θα έχει Face ID κάτω από την οθόνη

Το iPhone 15 Pro που θα παρουσιαστεί μέσα στο 2023 αναμένεται να έχει το Face ID module κάτω από την οθόνη.

Smartphones Apple face ID

Έσπασε η οθόνη του iPhone; Πρέπει να την αλλάξεις στην Apple

H Apple εξαναγκάζει τους κατόχους iPhone να απευθύνονται σε εκείνη για την αντικατάσταση της οθόνης, αλλιώς ξεχνούν το FaceID.

Gear Apple face ID

Apple FaceID: Έρχεται σε όλα τα iPhone, Mac και iPad;

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το Bloomberg, το FaceID σε λίγο καιρό θα είναι βασικό στοιχείο του εξοπλισμού των iPhone, iPad και Mac.

Smartphones Apple face ID

Γυαλιά και ταινία είναι ο τρόπος παράκαμψης του Face ID σύμφωνα με ερευνητές

Με ένα ζευγάρι γυαλιά και λίγη μαύρη και άσπρη ταινία κατάφεραν ερευνητές ασφαλείας να παρακάμψουν το Face ID της Apple.