Μείωση παρουσιάζει το μέγεθος της εγχώριας αγοράς βιβλίων την τελευταία τριετία

Ο κλάδος των εκδόσεων βιβλίων στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από μεγάλο σχετικά αριθμό επιχειρήσεων που ασχολούνται με την έκδοση ή/ και την εισαγωγή βιβλίων. Αρκετές από τις εταιρείες αυτές ασχολούνται και με άλλες δραστηριότητες όπως έκδοση περιοδικών και εφημερίδων, εκτυπώσεις εντύπων, γραφικές τέχνες κλπ.

Οι περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι (η πλειοψηφία των οποίων είναι μικρού μεγέθους) διατηρούν ακόμη τον οικογενειακό τους χαρακτήρα. Ως προς της διάρθρωση της εγχώριας αγοράς βιβλίων, αυτή είναι κατακερματισμένη και οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν περιορισμένα μερίδια αγοράς. Οι τελευταίες εξελίξεις του κλάδου επισημαίνονται στην τελευταία έκδοση της σχετικής κλαδικής μελέτης που εκπόνησε πρόσφατα η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP Group Α.Ε.

Αναφορικά με την παραγωγική διαδικασία των βιβλίων, λίγες επιχειρήσεις συμμετέχουν σε όλα τα στάδια της παραγωγής (προεκτυπωτικό, εκτυπωτικό, μετεκτυπωτικό). Οι καθετοποιημένες επιχειρήσεις, πέρα από τα έντυπα που παράγουν για δικό τους λογαριασμό, σε πολλές περιπτώσεις παρέχουν υπηρεσίες και σε τρίτους. Σε ορισμένες μάλιστα εξ’ αυτών, το ποσοστό των εργασιών που πραγματοποιούν για τρίτους (π.χ. εκτυπώσεις, γραφικές τέχνες) ξεπερνά το ποσοστό των εργασιών που πραγματοποιούν για ίδιο λογαριασμό.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κλαδικής μελέτης, η συνολική εγχώρια αγορά βιβλίων (σε αξία), παρουσίασε διακυμάνσεις κατά την περίοδο 1999-2010 με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής -1,38%. Τo 2010 η αξία της αγοράς βιβλίων μειώθηκε περαιτέρω κατά 6,7% σε σχέση με το 2009. Είναι προφανές ότι η συμπεριφορά των καταναλωτών επηρεάσθηκε από την οικονομική ύφεση στη χώρα μας.

Δείκτης εξέλιξης της αξίας της εγχώριας αγοράς βιβλίων (1999-2010)
Μείωση παρουσιάζει το μέγεθος της εγχώριας αγοράς βιβλίων την τελευταία τριετία

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία σχετικής έρευνας της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ Α.Ε., η έκδοση νέων τίτλων βιβλίων κατά την περίοδο 2004-2008 παρουσίασε ανοδική πορεία με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 6,13%. Ωστόσο, το 2009 ο αριθμός των νέων τίτλων βιβλίων που εκδόθηκαν παρουσίασε σημαντική μείωση, δεδομένο το οποίο αποτυπώνει τις άμεσες συνέπειες της οικονομικής ύφεσης στον κλάδο ήδη από το έτος 2009, πριν διαφανεί το Βάθος της κρίσης.
Η κατηγορία βιβλίων «Θεωρητικές επιστήμες» καλύπτει το 24,7% της συνολικής παραγωγής νέων τίτλων βιβλίων και ακολουθούν οι κατηγορίες «λογοτεχνία» και «παιδικά βιβλία», με ποσοστά 23,8% και 20,1 αντίστοιχα.

www.icap.gr

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business featured MLS

MLS Πληροφορική: Πρόστιμα 815.000 ευρώ από την Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε 12 πρόσωπα

Την επιβολή προστίμων, συνολικού ύψους 815.000 ευρώ, σε 12 φυσικά πρόσωπα για την υπόθεση της MLS αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Business featured

Libre Space Foundation: Ασφάλεια στο διάστημα με Ελληνική υπογραφή

Ο προϋπολογισμός του έργου αυτού ανέρχεται στα 750 χιλ. Ευρώ, και θα διαρκέσει 3 χρόνια περιλαμβάνοντας και εκτόξευση νέων αποστολών στο διάστημα.

Business Amazon

O Jeff Bezos της Amazon ολοκληρώνει το ταξίδι του στο Διάστημα

Ο Jeff Bezos της Amazon, εκτοξεύτηκε μαζί με άλλα τρία άτομα στο Διάστημα και επέστρεψε με απόλυτη επιτυχία στη Γη.

Business TSMC

TSMC: Η κρίση των επεξεργαστών θα συνεχιστεί και το 2022

Η οικονομική πορεία της TSMC εκτιμάται ότι θα είναι καθοριστική για την εξέλιξη της κρίσης στην αγορά των επεξεργαστών.