Ο πρόεδρος της Intel επισημαίνει την καινοτομία και την τεχνολογία, ως λύση στις παγκόσμιες προκλήσεις

Ο πρόεδρος της Intel Corporation, κ. Craig Barrett, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και τις εταιρείες τεχνολογίας να προωθήσουν εκείνες τις «καινοτομίες και τις επενδύσεις» που θα επιταχύνουν την οικονομική ανάπτυξη και θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις παγκόσμιες προκλήσεις. Χαρακτηρίζοντας την καινοτομία και την τεχνολογία ως «τη ραχοκοκαλιά της σύγχρονης οικονομίας», ο κ. Barrett τόνισε, ότι οι επενδύσεις στην τεχνολογία πληροφορικής και επικοινωνιών (ICT)… θα διασφαλίσουν την οικονομική ευημερία σε μια εποχή που ο κόσμος θα βλέπει την ψηφιακή εποχή να μετασχηματίζεται.

craig barret intel

«Τα κράτη διαθέτουν τρεις μοχλούς που μπορούν να χρησιμοποιήσουν, ούτως ώστε να γίνουν ανταγωνιστικά», ανέφερε ο κ. Barrett εγκαινιάζοντας τη μεγαλύτερη εμπορική έκθεση τεχνολογίας στον κόσμο. «Τις επενδύσεις σε ένα καλό εκπαιδευτικό σύστημα, για να προκύψουν έξυπνοι άνθρωποι. Τις επενδύσεις στην έρευνα και την τεχνολογία, για να προκύψουν έξυπνες ιδέες. Τέλος, τη δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος μέσα στο οποίο οι έξυπνοι άνθρωποι θα μπορέσουν να αναπτύξουν έξυπνες ιδέες. Τα βήματα αυτά θα μπορούσαν να προκαλέσουν οικονομική ανάπτυξη, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και νέες ευκαιρίες, συμπεριλαμβανομένων των μελλοντικών συνεργασιών ανάμεσα στον ιδιωτικό τομέα, τις κυβερνήσεις και την ακαδημαϊκή κοινότητα».

Ο κ. Barrett αντλεί τα συμπεράσματά του από παρατηρήσεις που έκανε επισκεπτόμενος περισσότερες από 30 χώρες κάθε χρόνο, με την ιδιότητα του «πρεσβευτή της τεχνολογίας» και ως πρόεδρος της “Global Alliance for ICT and Development” των Ηνωμένων Εθνών. Οι χώρες οι οποίες επενδύουν με σύνεση στην τεχνολογία έχουν περισσότερα εφόδια να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις, σημείωσε, ενώ οι χώρες που αδιαφορούν ή καθυστερούν ανάλογες επενδύσεις, διατρέχουν όλο και μεγαλύτερο κίνδυνο να βρεθούν σε μειονεκτική θέση.

«Με δεδομένο το οικονομικό κλίμα που επικρατεί σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο, το να σκέπτεται κανείς σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα έχει μεγαλύτερη σημασία από ποτέ» είπε ο κ. Barrett. «Σήμερα, μπορούμε να χτίσουμε τα θεμέλια για την ανάπτυξη. Πολλά κράτη και πολλές επιχειρήσεις προσπαθούν να διασώσουν τα κεκτημένα τους από την ύφεση. Είναι πολύ προτιμότερο να επενδύσουν για να βρουν την έξοδο από την κρίση».

Ο κ. Barrett πιστεύει ότι οι επενδύσεις σε νέες ιδέες και στην καινοτομία, δεν προκαλούν μόνο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά αυξάνουν, επίσης, την παραγωγικότητα, μας οδηγούν σε νέες μορφές ενέργειας και σε πιο αποτελεσματική εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών, βελτιώνουν την υγειονομική περίθαλψη και τα φάρμακα, και προσφέρουν στους καταναλωτές περισσότερα οφέλη με λιγότερο κόστος.

Ο κ. Barrett υπογράμμισε την ανάγκη να επενδύσουμε στην παιδεία, την οποία θεωρεί θεμέλιο μιας ισχυρής οικονομίας, ειδικά τώρα, που τα ανεπτυγμένα κράτη μετακινούνται από το κοινωνικό μοντέλο της έντασης παραγωγής, προς το μοντέλο της γνώσης. Επίσης, ανέφερε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες μπορούν να βασιστούν σε ένα τέτοιο θεμέλιο, επιταχύνοντας τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, του internet και άλλων συναφών τεχνολογιών, μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας, έτσι ώστε οι νεαροί μαθητές να είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν τις καριέρες του 21ου αιώνα.

Σύμφωνα με τον κ. Barrett, η ανάγκη για επενδύσεις στην παιδεία είναι ιδιαιτέρως επιτακτική, δεδομένου ότι, στον αναπτυσσόμενο κόσμο, περισσότερα από 75 εκατομμύρια παιδιά σχολικής ηλικίας δεν βρίσκονται σε κάποιο σχολείο και χρειάζεται να βοηθηθούν ώστε να αποκτήσουν κάποια παιδεία.

Ένας από τους πιο επιτυχημένους τρόπους που χρησιμοποιεί η Intel για να επενδύσει στην παιδεία, σημείωσε ο κ. Barrett, είναι μέσω του προγράμματος Intel® Teach, το οποίο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να ενισχύει τη μαθησιακή διαδικασία μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας, μαθαίνοντας στους δασκάλους να ενσωματώνουν τη χρήση της τεχνολογίας στο πρόγραμμα διδασκαλίας. Στην Ευρώπη, σχεδόν ένα εκατομμύριο δάσκαλοι έχουν εκπαιδευτεί μέχρι σήμερα στο πρόγραμμα Intel Teach. Στη Γερμανία μόνο, μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος έχει εκπαιδευτεί το πενήντα τοις εκατό του συνόλου των δασκάλων. Το πρόγραμμα αυτό παρέχεται σε κάθε ομόσπονδο κρατίδιο, και το 89 τοις εκατό των δασκάλων δηλώνουν πως, εξαιτίας του, κάνουν πλέον χρήση της τεχνολογίας μέσα στις σχολικές αίθουσες.

«Τίποτε δεν μπορεί να αποδειχτεί καλύτερο από το να επενδύεις σε ικανούς ανθρώπους και σε καλές ιδέες» τόνισε ο κ. Barrett απευθυνόμενος στο ακροατήριο της CeBIT. Συνέχισε προσθέτοντας ότι, οι συνεργασίες ανάμεσα στις κυβερνήσεις και τον επιχειρηματικό κόσμο αποτελούν θεμελιώδες στοιχείο για την εύρεση λύσεων και την αντιμετώπιση των παγκοσμίων προβλημάτων.

Διανύοντας τον 23ο χρόνο λειτουργίας της, η CeBIT αποτελεί τη μεγαλύτερη έκθεση τεχνολογίας στον κόσμο, όπου παρουσιάζονται λύσεις κι εφαρμογές από τους κλάδους της πληροφορικής και των επικοινωνιών. Η έκθεση διαρκεί 6 ημέρες και αναμένεται να προσελκύσει εκθέτες από περισσότερες των 75 χώρες, και σχεδόν μισό εκατομμύριο επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Tim Cook Apple

H Apple θέλει να τα βάλει με όσους κάνουν διαρροές

Ο Tim Cook απέστειλε email στους εργαζόμενους της Apple, προειδοποιώντας όσους κάνουν διαρροές για τα προϊόντα της.

Business

Beyond 4.0: Το μεγαλύτερο συνέδριο τεχνολογίας για Α.Ι. έρχεται στην Θεσσαλονίκη

Το κύριο θέμα της τεχνολογικής πλατφόρμας του BEYOND 4.0 θα είναι το “THE FUTURE of AI” με παρουσίαση προϊόντων και υπηρεσιών, στρογγυλά τραπέζια και δικτύωση για το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Business SpaceX Science

SpaceX: Ιστορική αποστολή πολιτών στο Διάστημα

Ο διαστημικός τουρισμός παίρνει σάρκα και οστά, με την SpaceX να εκτοξεύει την αποστολή Inspiration4.

Business European Commission

European Chips Act: Η Ευρώπη ζητά αυτονομία στους επεξεργαστές

Στην ομιλία της για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Πρόεδρος της Κομισιόν μίλησε για την ανάγκη λήψης μέτρων στο θέμα των επεξεργαστών.