Intel: Έτοιμη να καταθέσει πρόταση για εξαγορά της Altera

Η Altera είναι μια πολύ γνωστή εταιρεία που κατασκευάζει FPGA και SoC και πρόσφατες φήμες θέλουν την Intel να προετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη εξαγορά που έγινε ποτέ. Αν αυτή η εξαγορά ολοκληρωθεί, μιας και φήμες λένε πως βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις, θα επιτρέψει και στην Intel να αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο της επιφανούς αγοράς.

Αυτή η εξαγορά δεν είναι ξαφνική, μιας και στη λίστα προϊόντων της Altera βρίσκονται FGPA, CPLD και SoC, τα οποία είναι ήδη γνωστά στην αγορά. Η αξιοπιστία κατασκευής προγραμματιζόμενων ή μη επεξεργαστών είναι η ειδικότητα της Altera και μερικά προϊόντα μάλιστα έχουν το ανίκητο πλεονέκτημα, αφού οι ανταγωνιστές είναι βήματα πίσω και αυτή η τεχνολογία δεν είναι ακόμα mainstream στην αγορά.

Σαν κίνηση πάντως, υπάρχει λογική υπόσταση μιας και η Altera παράγει προϊόντα που χρησιμοποιούνται παντού, στη βιομηχανία, την ιατρική, τις τηλεπικοινωνίες μέχρι και σε στρατιωτικές συσκευές. Επομένως, τα περίπου 2 δις δολάρια πωλήσεις για το 2014, δείχνουν πόση απήχηση έχουν τα προϊόντα της και τα 10 δις που ετοιμάζεται να προσφέρει η Intel για την εξαγορά της επιβεβαιώνονται στρατηγικά, αφού η Altera από μόνη της έχει μεγαλύτερα περιθώρια μικτού κέρδους από την Intel.

Ένα από τα εμφανή πλεονεκτήματα που θα έχει η Intel είναι η προσαρμογή και πιθανόν η κατασκευή μιας νέας σειράς από επεξεργαστές Xeon με το Soc της Altera ενσωματωμένο. Επίσης θα επιτρέπει στην Intel να ανταγωνιστεί την OpenPower μακροπρόθεσμα. Η Intel έχει αρχίσει να εξοπλίζεται για την επερχόμενη μακρόχρονη μάχη στην αγορά των server και αυτή η πιθανή εξαγορά θα της δώσει τα σωστά εργαλεία για να κρατήσει τα σκήπτρα και να μεγαλώσει το μερίδιο αγοράς της.

intel αγοράζει altera, Intel: Έτοιμη να καταθέσει πρόταση για εξαγορά της Altera

intel αγοράζει altera, Intel: Έτοιμη να καταθέσει πρόταση για εξαγορά της Altera

Επεξηγήσεις:
SoC (System on Chip): σύστημα σε τσιπάκι, είναι ένα εξάρτημα (τσιπ) που μέσα του περιλαμβάνει διάφορα υποσυστήματα, δηλαδή ό,τι σε έναν υπολογιστή θα βλέπαμε ως διαφορετικές κάρτες. Μέσα σε αυτά είναι ο επεξεργαστής, η κάρτα γραφικών, τα συστήματα δικτύου και διάφορα άλλα. SoC χρησιμοποιούν οι φορητές μικροσυσκευές για να μπορούν να διατηρούν το μέγεθός τους.

FPGA (Field Programmable Gate Array): συστοιχία επιτόπια προγραμματιζόμενων πυλών, είναι τύπος προγραμματιζόμενου ολοκληρωμένου κυκλώματος γενικής χρήσης το οποίο διαθέτει πολύ μεγάλο αριθμό τυποποιημένων πυλών και άλλων ψηφιακών λειτουργιών όπως απαριθμητές, καταχωρητές μνήμης, γεννήτριες PLL κλπ.

CPLD (Complex programmable logic device): πολύπλοκες διατάξεις προγραμματιζόμενης λογικής, είναι εξειδικευμένα ολοκληρωμένα κυκλώματα για την υλοποίηση κυκλωμάτων που απαιτούν περισσότερες εισόδους και εξόδους

OpenPower: είναι η κοινοπραξία που ξεκίνησε από την IBM με συνεργασία προϊόντων των IBM, Freescale, AppliedMicro, LSI, e2v και Synopsys με κύριο σκοπό να φτιάξουν ένα νέο δίκτυο δεδομένων με δυνατότητα χρήσης της τεχνολογίας βασισμένης στο σύννεφο (cloud).

Δημήτριος Μηλόπουλος

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
4 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
mech.al.

Ευχαριστουμε για τις επεξηγησεις… 🙂

Παναής

Για όσους δεν είναι του κλάδου να πούμε ότι τα FPGA στων οποίων την αγορά κυριαρχεί η Altera είναι “τσιπάκια”, ολοκληρωμένα κυκλώματα δηλ. γενικής χρήσης. Όταν θέλεις να φτιάξεις π.χ ένα ψηφιακό ρολόι αντί να χρησιμοποιήσεις επεξεργαστές, τρανζίστορ, κ.τ.λ τα αντικαθιστείς όλα με ένα προγραμματιζόμενο ολοκληρωμένο εξοικονομώντας χώρο και χρήμα. Το πρόγραμμα που γράφεται σε Verilog, μένει στο ολοκληρωμένο ακόμη και χωρίς τάση τροφοδοσίας.

Μανώλης

Παναή αν δεν κάνω λάθος μόνο τα CPLD κρατάνε τον προγραμματισμό του μετά την αποσύνδεση της τροφοδοσίας. Τα FPGA επειδή έχουν floating μνήμη χρειάζεται να κατεβάσεις το bitstream κάθε φορά που το βάζεις στο ρεύμα.

Παναής

Φυσικά έχεις δίκιο Μανώλη ότι τα δεδομένα δεν αποθηκεύονται μέσα στο τσιπ αλλά στην eeprom δίπλα του. Κάτι δεν διατύπωσα σωστά…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Intel

H Intel παρουσιάζει κάρτες γραφικών για laptops και desktops

H Intel μπαίνει δυναμικά στην αγορά των GPUs με την οικογένεια Arc, η οποία αρχικά περιλαμβάνει laptop GPUs.

Computers Intel

H Intel ισχυρίζεται ότι έχει φτιάξει τον πιο γρήγορο desktop επεξεργαστή

Ο Intel Core i9-12900KS δηλώνει υπερήφανα ότι είναι ο πιο γρήγορος επεξεργαστής για desktops στον κόσμο.

Business Intel

H Intel επενδύει 17 δισ. ευρώ για την κρίση των chips

H μεγάλη επένδυση της Intel αφορά στη δημιουργία ενός νέου εργοστασίου κατασκευής επεξεργαστών στη Γερμανία.

Computers Intel MWC 2022 Samsung

Samsung Galaxy Book2 Pro, Pro 360: Έρχονται με Intel 12ης γενιάς και AMOLED

Nέα laptops μας φέρνει η Samsung, όπως ανακοίνωσε στο MWC, τα Galaxy Book2 Pro και Galaxy Pro 360 με επεξεργαστές Intel 12ης γενιάς.