John Chen: Η BlackBerry είναι πλέον “εκτός κινδύνου”

john chen blackberry

Κάποτε η BlackBerry ευελπιστούσε πως με τι δικό της mobile OS, θα μπορούσε να σταθεί απέναντι σε iOS και Android. Είχε τους δικούς της πιστούς fans, αλλά φάνηκε ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση να σταθεί απέναντι σε Apple και Google, στην συγκεκριμένη αγορά.

Όταν έφτασε ο νέος CEO, John Chen, το 2013 για να αντικαταστήσει τον Thorsten Heins, οι συσκευές που είχε στην αγορά και το δικό της λειτουργικό σύστημα, δεν κατάφερναν να φέρουν έσοδα στην εταιρεία και δεν ήταν σε καθόλου καλή οικονομική κατάσταση.

Ο μεγαλύτερος μέτοχος της BlackBerry αποσύρθηκε τότε από την συμφωνία να αγοράσει την εταιρεία για 9 δολάρια ανά μετοχή, αλλά ο Chen ερχόμενος στην BlackBerry είχε το δικό του όραμα. Ήθελε η εταιρεία να επικεντρωθεί σε software και IoT.

Η νέα κατεύθυνση που αποφάσισε να ακολουθήσει ο Chen περιλαμβάνει ακόμη την κυκλοφορία hardware, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Η BlackBerry παραχώρησε την άδεια χρήσης του λογισμικού της και το brand σε τρίτους. Αυτό επέτρεψε σε κατασκευαστές όπως η κινέζικη TCL να αναλάβουν τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την προώθηση BlackBerry smartphones. Για το δεύτερο τρίμηνο, η BlackBerry έβαλε στα ταμεία της 56 εκατ. δολάρια από αδειοδοτήσεις, ενώ πέρσι το ποσό ήταν στα 15 εκατ.

Η BlackBerry έχει χτίσει δυνατό όνομα όσον αφορά σε ζητήματα ασφαλείας και στράφηκε προς τα εκεί, παρέχοντας λογισμικό ασφαλείας σε τράπεζες και άλλες εταιρείες που χρειάζεται να προστατευτούν από κυβερνοεπιθέσεις. Επίσης, παρέχει στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, λογισμικό για συστήματα infotainment και αυτοκινούμενα οχήματα. Μην ξεχνάμε και τα BlackBerry apps στο Google Play Store για Android συσκευές.

Όταν ο Chen ανέλαβε τα καθήκοντά του στην BlackBerry, τον Νοέμβριο του 2013, είχε ήδη πολύ καλή φήμη, μιας και ήταν αυτός που κατάφερε την εξαγορά της Sybase από την SAP για 5.8 δισ. δολάρια το 2010. Τελικά τα κατάφερε να τα πάει πολύ καλά και με την BlackBerry. Μιλώντας στο TheStreet, ο ίδιος επεσήμανε ότι η εταιρεία είναι πλέον εκτός κινδύνου. Φέτος η μετοχή της BlackBerry ανέβηκε κατά 66%. Μεταξύ άλλων, ο Chen επεσήμανε πως η επιτυχία οφείλεται στο γεγονός ότι πλέον ξέρουν τι θέλουν να κάνουν, έχουν στόχο και γνωρίζουν που θέλουν να γίνουν ανταγωνιστικοί.

Πηγή: 1,2

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Χρήστος Β.

Ο Chen είναι CEO ειδικών αποστολών. Σε συνέντευξη που είχε δώσει παλαιότερα, είχε πει πως αν ήξερε πως ήταν η κατάσταση δεν θα αναλάμβανε τη Blackberry. Πάντως τα κατάφερε και αυτή τη φορά. Δυστυχώς το θύμα ήταν το BB10 OS, το οποίο όμως εξακολουθεί να έχει πιστούς οπαδούς.
Επίσης στις συνεντεύξεις ο Chen δείχνει πολύ απλός και ταπεινός άνθρωπος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Neuralink Elon Musk Science

To πείραμα της Neuralink με τον πίθηκο ξεκινά μια μεγάλη συζήτηση

Η παρουσίαση του συστήματος της Neuralink με έναν πίθηκο να παίζει games με τη σκέψη εγείρει πολλά ερωτήματα.

Business featured

Το “δικαίωμα στην αποσύνδεση” από την εργασία

Θεμελιώδες το δικαίωμα των εργαζομένων να αποσυνδέονται από την εργασία τους και να μην είναι διαθέσιμοι πέραν του εργασιακού τους ωραρίου.

Business Microsoft

Μεγάλο deal της Microsoft για τεχνολογία αναγνώρισης φωνής

Η Microsoft δήλωσε ανοιχτά την πρόθεσή της να εξαγοράσει την εταιρεία δημιουργίας λογισμικού αναγνώρισης φωνής Nuance.

Business Apple Siri iPad 12.9-inch

Τι μας ετοιμάζει η Apple στο event της 20ης Απριλίου;

Σε μια αποκάλυψη που έγινε μέσω… Siri, έγινε γνωστό ότι η Apple έχει προγραμματίσει ένα event στις 20 Απριλίου.