John Chen: Η BlackBerry είναι πλέον “εκτός κινδύνου”

blackberry out of danger, John Chen: Η BlackBerry είναι πλέον “εκτός κινδύνου”

Κάποτε η BlackBerry ευελπιστούσε πως με τι δικό της mobile OS, θα μπορούσε να σταθεί απέναντι σε iOS και Android. Είχε τους δικούς της πιστούς fans, αλλά φάνηκε ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση να σταθεί απέναντι σε Apple και Google, στην συγκεκριμένη αγορά.

Όταν έφτασε ο νέος CEO, John Chen, το 2013 για να αντικαταστήσει τον Thorsten Heins, οι συσκευές που είχε στην αγορά και το δικό της λειτουργικό σύστημα, δεν κατάφερναν να φέρουν έσοδα στην εταιρεία και δεν ήταν σε καθόλου καλή οικονομική κατάσταση.

Ο μεγαλύτερος μέτοχος της BlackBerry αποσύρθηκε τότε από την συμφωνία να αγοράσει την εταιρεία για 9 δολάρια ανά μετοχή, αλλά ο Chen ερχόμενος στην BlackBerry είχε το δικό του όραμα. Ήθελε η εταιρεία να επικεντρωθεί σε software και IoT.

Η νέα κατεύθυνση που αποφάσισε να ακολουθήσει ο Chen περιλαμβάνει ακόμη την κυκλοφορία hardware, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Η BlackBerry παραχώρησε την άδεια χρήσης του λογισμικού της και το brand σε τρίτους. Αυτό επέτρεψε σε κατασκευαστές όπως η κινέζικη TCL να αναλάβουν τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την προώθηση BlackBerry smartphones. Για το δεύτερο τρίμηνο, η BlackBerry έβαλε στα ταμεία της 56 εκατ. δολάρια από αδειοδοτήσεις, ενώ πέρσι το ποσό ήταν στα 15 εκατ.

Η BlackBerry έχει χτίσει δυνατό όνομα όσον αφορά σε ζητήματα ασφαλείας και στράφηκε προς τα εκεί, παρέχοντας λογισμικό ασφαλείας σε τράπεζες και άλλες εταιρείες που χρειάζεται να προστατευτούν από κυβερνοεπιθέσεις. Επίσης, παρέχει στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, λογισμικό για συστήματα infotainment και αυτοκινούμενα οχήματα. Μην ξεχνάμε και τα BlackBerry apps στο Google Play Store για Android συσκευές.

Όταν ο Chen ανέλαβε τα καθήκοντά του στην BlackBerry, τον Νοέμβριο του 2013, είχε ήδη πολύ καλή φήμη, μιας και ήταν αυτός που κατάφερε την εξαγορά της Sybase από την SAP για 5.8 δισ. δολάρια το 2010. Τελικά τα κατάφερε να τα πάει πολύ καλά και με την BlackBerry. Μιλώντας στο TheStreet, ο ίδιος επεσήμανε ότι η εταιρεία είναι πλέον εκτός κινδύνου. Φέτος η μετοχή της BlackBerry ανέβηκε κατά 66%. Μεταξύ άλλων, ο Chen επεσήμανε πως η επιτυχία οφείλεται στο γεγονός ότι πλέον ξέρουν τι θέλουν να κάνουν, έχουν στόχο και γνωρίζουν που θέλουν να γίνουν ανταγωνιστικοί.

Πηγή: 1,2

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Χρήστος Β.

Ο Chen είναι CEO ειδικών αποστολών. Σε συνέντευξη που είχε δώσει παλαιότερα, είχε πει πως αν ήξερε πως ήταν η κατάσταση δεν θα αναλάμβανε τη Blackberry. Πάντως τα κατάφερε και αυτή τη φορά. Δυστυχώς το θύμα ήταν το BB10 OS, το οποίο όμως εξακολουθεί να έχει πιστούς οπαδούς.
Επίσης στις συνεντεύξεις ο Chen δείχνει πολύ απλός και ταπεινός άνθρωπος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Blackberry

BlackBerry: Το οριστικό τέλος έρχεται στις 4 Ιανουαρίου 2022

Το κύκνειο άσμα του BlackBerry OS είναι προγραμματισμένο για τις 4 Ιανουαρίου 2022 με τη λήξη της υποστήριξης των βασικών λειτουργιών του.

Smartphones Blackberry Blackberry android smartphones BlackBerry Smartphones

Έρχεται νέα συσκευή BlackBerry με φυσικό πληκτρολόγιο μέσα στο 2021

Η BlackBerry θα επιστρέψει στην αγορά, χάρη στην εταιρική συνεργασία για licensing συσκευών με τις OnwardMobility και FIH Mobile Limited.

Internet Blackberry

Χάκερς με επαφές με την Κίνα έχουν χτυπήσει Linux servers για περισσότερο από μια δεκαετία

Στέλεχος της BlackBerry δηλώνει ότι χάκερ που διατηρούν επαφές με την κυβέρνηση της Κίνα έχουν καταφέρει να αποσπάσουν πολύτιμα δεδομένα από servers.

Software Blackberry Twitter

Η BlackBerry κατέθεσε μήνυση εναντίον του Twitter

Εχτές η BlackBerry Ltd, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά σε δικαστήριο του Λος Άντζελες, στην οποία κατηγορεί την Twitter Inc, για παράνομη χρήση της τεχνολογίας της, σε εφαρμογές που αφορούν μηνύματα.