John Chen: Η BlackBerry είναι πλέον “εκτός κινδύνου”

john chen blackberry

Κάποτε η BlackBerry ευελπιστούσε πως με τι δικό της mobile OS, θα μπορούσε να σταθεί απέναντι σε iOS και Android. Είχε τους δικούς της πιστούς fans, αλλά φάνηκε ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση να σταθεί απέναντι σε Apple και Google, στην συγκεκριμένη αγορά.

Όταν έφτασε ο νέος CEO, John Chen, το 2013 για να αντικαταστήσει τον Thorsten Heins, οι συσκευές που είχε στην αγορά και το δικό της λειτουργικό σύστημα, δεν κατάφερναν να φέρουν έσοδα στην εταιρεία και δεν ήταν σε καθόλου καλή οικονομική κατάσταση.

Ο μεγαλύτερος μέτοχος της BlackBerry αποσύρθηκε τότε από την συμφωνία να αγοράσει την εταιρεία για 9 δολάρια ανά μετοχή, αλλά ο Chen ερχόμενος στην BlackBerry είχε το δικό του όραμα. Ήθελε η εταιρεία να επικεντρωθεί σε software και IoT.

Η νέα κατεύθυνση που αποφάσισε να ακολουθήσει ο Chen περιλαμβάνει ακόμη την κυκλοφορία hardware, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Η BlackBerry παραχώρησε την άδεια χρήσης του λογισμικού της και το brand σε τρίτους. Αυτό επέτρεψε σε κατασκευαστές όπως η κινέζικη TCL να αναλάβουν τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την προώθηση BlackBerry smartphones. Για το δεύτερο τρίμηνο, η BlackBerry έβαλε στα ταμεία της 56 εκατ. δολάρια από αδειοδοτήσεις, ενώ πέρσι το ποσό ήταν στα 15 εκατ.

Η BlackBerry έχει χτίσει δυνατό όνομα όσον αφορά σε ζητήματα ασφαλείας και στράφηκε προς τα εκεί, παρέχοντας λογισμικό ασφαλείας σε τράπεζες και άλλες εταιρείες που χρειάζεται να προστατευτούν από κυβερνοεπιθέσεις. Επίσης, παρέχει στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, λογισμικό για συστήματα infotainment και αυτοκινούμενα οχήματα. Μην ξεχνάμε και τα BlackBerry apps στο Google Play Store για Android συσκευές.

Όταν ο Chen ανέλαβε τα καθήκοντά του στην BlackBerry, τον Νοέμβριο του 2013, είχε ήδη πολύ καλή φήμη, μιας και ήταν αυτός που κατάφερε την εξαγορά της Sybase από την SAP για 5.8 δισ. δολάρια το 2010. Τελικά τα κατάφερε να τα πάει πολύ καλά και με την BlackBerry. Μιλώντας στο TheStreet, ο ίδιος επεσήμανε ότι η εταιρεία είναι πλέον εκτός κινδύνου. Φέτος η μετοχή της BlackBerry ανέβηκε κατά 66%. Μεταξύ άλλων, ο Chen επεσήμανε πως η επιτυχία οφείλεται στο γεγονός ότι πλέον ξέρουν τι θέλουν να κάνουν, έχουν στόχο και γνωρίζουν που θέλουν να γίνουν ανταγωνιστικοί.

Πηγή: 1,2

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Χρήστος Β.

Ο Chen είναι CEO ειδικών αποστολών. Σε συνέντευξη που είχε δώσει παλαιότερα, είχε πει πως αν ήξερε πως ήταν η κατάσταση δεν θα αναλάμβανε τη Blackberry. Πάντως τα κατάφερε και αυτή τη φορά. Δυστυχώς το θύμα ήταν το BB10 OS, το οποίο όμως εξακολουθεί να έχει πιστούς οπαδούς.
Επίσης στις συνεντεύξεις ο Chen δείχνει πολύ απλός και ταπεινός άνθρωπος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Amazon

Amazon: Πρόστιμο μαμούθ 746 εκ. ευρώ για το GDPR

Το αστρονομικό ποσό των 746 εκατομμυρίων ευρώ καλείται να πληρώσει η Amazon στο Λουξεμβούργο για παραβιάσεις του κανονισμού GDPR.

Business 5G

Στην Ελλάδα ανησυχούμε υπερβολικά για τα δίκτυα 5G

Τα στοιχεία της Focus Bari είναι ενδεικτικά για το πόσο επιφυλακτικοί είναι οι κάτοικοι της Ελλάδας για τα δίκτυα 5G.

Business TSMC

TSMC: Ετοιμαζόμαστε για τους επεξεργαστές των 2 nm

H TSMC ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει την παραγωγή των επεξεργαστών με αρχιτεκτονική 2 nm κάποια στιγμή μέσα στο 2023.

Business Facebook iOS

Facebook: Τα έσοδα δεν επηρεάστηκαν από τις αλλαγές στο iOS

Ο περιορισμός της στοχευμένης διαφήμισης που έφερε το iOS δεν φαίνεται να είχε σοβαρό αντίκτυπο στα έσοδα του Facebook.