Mark Sullivan: Ο άνθρωπος που προέβλεψε το smartphone… το 1953

Smartphone, Mark Sullivan: Ο άνθρωπος που προέβλεψε το smartphone… το 1953

Smartphone, Mark Sullivan: Ο άνθρωπος που προέβλεψε το smartphone… το 1953

Ένα παλιό απόσπασμα από άρθρο εφημερίδας που δημοσιεύτηκε από το Open Culture, 41 χρόνια πριν η IBM δημιουργήσει το πρώτο smartphone, δείχνει πως ένα στέλεχος τηλεφωνικής εταιρείας προέβλεψε τι μπορεί να κάνει ένα σύγχρονο τηλέφωνο.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην Tacoma News Tribune στις 11 Απριλίου 1953 όταν ο Steve Jobs ήταν λίγο πάνω από δύο ετών. Σε αυτό καταγράφονται τα λόγια του Mark R. Sullivan, προέδρου και διευθυντή της εταιρείας Pacific Telephone and Telegraph με έδρα το Σαν Φρανσίσκο.

Όταν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, έγινε αναφορά στο τηλέφωνο του αύριο, ο Sullivan είπε: «Η μορφή που θα πάρει το μελλοντικό τηλέφωνο είναι, φυσικά, καθαρή εικασία. Στην τελική του ανάπτυξη, το τηλέφωνο θα μεταφέρεται από το άτομο, ίσως όπως κουβαλάμε γύρω μας ένα ρολόι σήμερα. Πιθανότατα δεν θα χρειαστεί καντράν ή κάτι αντίστοιχο, και νομίζω ότι οι χρήστες θα μπορούν να βλέπουν ο ένας τον άλλον, αν θέλουν, καθώς μιλάνε».

Smartphone, Mark Sullivan: Ο άνθρωπος που προέβλεψε το smartphone… το 1953

54 ολόκληρα χρόνια πριν την παρουσίαση του iPhone, ο Sullivan προέβλεψε ένα φορητό ακουστικό με οθόνη αφής, ενώ 57 χρόνια πριν την κυκλοφορία του FaceTime, μίλησε για συνομιλία μέσω βίντεο. Ο άνθρωπος ήταν τόσο μπροστά που προέβλεψε τις εφαρμογές που μεταφράζουν τις γλώσσες.

«Ποιος ξέρει αλλά [το μελλοντικό τηλέφωνο] μπορεί πραγματικά να μεταφράζει από τη μια γλώσσα στην άλλη;», είπε χαρακτηριστικά.

Smartphone, Mark Sullivan: Ο άνθρωπος που προέβλεψε το smartphone… το 1953

Ο Sullivan, ο οποίος γεννήθηκε το 1896, προέβλεψε ακόμα μια συσκευή στο μέγεθος μιας μικρής γραφομηχανής που θα καταγράφει αυτόματα τη διάρκεια των τηλεφωνικών κλήσεων ενός χρήστη χωρίς να χρειάζεται ο χειριστής να “καταγράφει την κλήση για λογιστικούς σκοπούς”.

Αξίζει να πούμε πως ο Sullivan πέθανε σε ηλικία 89 ετών, λίγα μόλις χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου εμπορικά διαθέσιμου κινητού τηλεφώνου, του Motorola DynaTAC 8000X.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Apple iOS iPhone

iOS 18: Όλα τα νέα για την εφαρμογή Αριθμομηχανή

Η Apple, με το iOS 18, θα αναβαθμίσει αξιοσημείωτα την εφαρμογή Αριθμομηχανή και ετοιμάζει σημαντική ενοποίηση με την εφαρμογή Σημειώσεις.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 17 Slim: Το νέο σούπερ λεπτό iPhone θα έρθει με μία μόνο κύρια κάμερα

Η Apple φημολογείται ότι θα σταματήσει να κυκλοφορεί το iPhone Plus από το επόμενο έτος και θα το αντικαταστήσει με το iPhone 17 Slim.

Smartphones Apple iPhone

iPhone 17: Με οθόνη LTPO και μεταβλητό ρυθμό ανανέωσης 120Hz

Προτού η Apple προλάβει να κυκλοφορήσει τη σειρά iPhone 16, έχουν ξεκινήσει να κυκλοφορούν αρκετές φήμες σχετικά με τη σειρά iPhone 17.

Smartphones Apple iPhone

iPhone SE 4: Φήμες ότι έρχεται με οθόνη OLED, κάμερα 48MP και πολλά άλλα στις αρχές του 2025

Το iPhone SE τέταρτης γενιάς θα προσφέρει μια σειρά από σημαντικές αναβαθμίσεις σε σχέση με το τρέχον μοντέλο, σύμφωνα με τον Ice Universe.