Neuralink: Κατηγορείται για πειράματα – βασανιστήρια σε πιθήκους

, Neuralink: Κατηγορείται για πειράματα – βασανιστήρια σε πιθήκους

Η εταιρεία Neuralink του Elon Musκ που ανατπύσσει τσιπ τα οποία θα μπορούν να εμφυτευτούν στο κεφάλι του ανθρώπου αντιμετωπίζει μια νομική πρόκληση από μια ομάδα για τα δικαιώματα των ζώων (ονομάζεται Physicians Committee for Responsible Medicine) που την κατηγόρησε ότι υπέβαλε πιθήκους σε «ακραία ταλαιπωρία» κατά τη διάρκεια πειραμάτων.

Τα τσιπ εγκεφάλου της Neuralink – τα οποία ο Musk ισχυρίζεται ότι μια μέρα θα κάνουν τους ανθρώπους υπερ-ευφυείς και θα μπορούν να κάνουν τους παράλυτους να περπατήσουν ξανά – εμφυτεύτηκαν στον εγκέφαλο πιθήκων κατά τη διάρκεια μιας σειράς δοκιμών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Davis από το 2017 έως το 2020.

Σε ένα από αυτά τα πειράματα ένας πίθηκος φέρεται να του λείπουν κάποια από τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών του «πιθανώς από αυτοακρωτηριασμό ή κάποιο άλλο απροσδιόριστο τραύμα». Ο πίθηκος σκοτώθηκε αργότερα κατά τη διάρκεια μιας «τελικής διαδικασίας», είπε η ομάδα σε ένα αντίγραφο της καταγγελίας που κοινοποιήθηκε στη New York Post.

, Neuralink: Κατηγορείται για πειράματα – βασανιστήρια σε πιθήκους

Σε μια άλλη περίπτωση, ένας πίθηκος είχε τρύπες στο κρανίο του και εμφυτεύτηκαν ηλεκτρόδια στον εγκέφαλό του, στη συνέχεια φέρεται να εμφάνισε μια λοίμωξη του δέρματος και έπρεπε να υποβληθεί σε ευθανασία, σύμφωνα με την καταγγελία της ομάδας για τα δικαιώματα των ζώων.

Τα πειράματα αφορούσαν συνολικά 23 πιθήκους. Τουλάχιστον 15 από αυτούς πέθαναν ή υποβλήθηκαν σε ευθανασία μέχρι το 2020, σύμφωνα με την ομάδα, η οποία βασίστηκε στην έκθεση σε αρχεία που κυκλοφόρησαν μέσω του νόμου περί ανοιχτών αρχείων της Καλιφόρνια.

Η μακάβρια αναφορά έρχεται καθώς η Neuralink σχεδιάζει να ξεκινήσει τις πρώτες της δοκιμές σε ανθρώπους. Ο Elon Musk δήλωσε τον περασμένο Δεκέμβριο ότι θέλει να ξεκινήσει δοκιμές σε ανθρώπους για τις συσκευές το 2022.

Μεγαλωμένος στην Πάτρα, ο Τάσος Παπανικολάου λατρεύει τα smartphones και οποιοδήποτε gadget μπορεί να κάνει την ζωή του πιο εύκολη και ευχάριστη. Σπουδάζει ηλεκτρολόγος - μηχανικός και συνεργάζεται με εταιρείες Stem στην Ισπανία.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Elon Musk featured Neuralink

Neuralink: Ο πρώτος άνθρωπος με τσιπ εγκεφάλου παίζει σκάκι online

Η Neuralink έδειξε τον πρώτο της ασθενή να κινεί τον κέρσορα σε υπολογιστή χρησιμοποιώντας το τσιπ που έχει εμφυτευτεί στον εγκέφαλό του.

Business Elon Musk Neuralink

Ο πρώτος άνθρωπος με τσιπ εγκεφάλου μπορεί να ελέγξει το ποντίκι του υπολογιστή με τη σκέψη

Ο πρώτος άνθρωπος που έλαβε εμφύτευση τσιπ εγκεφάλου από τη Neuralink μπορεί να ελέγξει ένα ποντίκι υπολογιστή μόνο με τη σκέψη του.

Business featured Neuralink

Ο πρώτος άνθρωπος που έλαβε εμφύτευση τσιπ εγκεφάλου αναρρώνει καλά

Ο Elon Musk, ιδρρυτής της Neuralink, ανακοίνωσε ότι ο πρώτος ασθενής που έλαβε εμφύτευση ενός τσιπ εγκεφάλου την προηγούμενη Κυριακή αναρρώνει καλά.

Business Elon Musk Neuralink

Neuralink: Τα σχέδια του Elon Musk για δοκιμές σε ανθρώπους βρίσκουν εμπόδια

Η Neuralink του Elon Musk αντιμετωπίζει ένα νέο εμπόδιο στην εξαιρετικά φιλόδοξη προσπάθειά της για δοκιμές σε ανθρώπους.