Nokia: Έληξε τη διαμάχη των πατεντών με τη Samsung

Η Nokia προς το παρόν μπορεί να έχει αποσυρθεί από την αγορά των smartphones, όμως οι άδειες από πατέντες ευρεσιτεχνίας που προέκυψαν έπειτα από δεκαετίες σε έρευνα και ανάπτυξη, φέρνουν αρκετά χρήματα στα ταμεία της.

Εδώ και καιρό βρίσκεται σε διαμάχη με τη Samsung σχετικά με τις παραπάνω πατέντες, αλλά σήμερα οι δυο τεχνολογικοί γίγαντες φαίνεται πως ήρθαν σε συμφωνία. Μπορεί με την Apple να μην έχει τελειωμό η δικαστική διαμάχη, όμως με τους Φινλανδούς, η Samsung έδωσε τα χέρια.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters η συμφωνία με τη Samsung θα φέρει στα ταμεία της Nokia Technologies (ειδικό τμήμα για τις πατέντες) σημαντική αύξηση κερδών. Οι πωλήσεις του συγκεκριμένου τμήματος αναμένονται στα 1.02 δισ. ευρώ, και προβλέπεται ότι κατά το διάστημα 2016 – 2018, θα μπουν άλλα 1.3 δισ. ευρώ στα ταμεία, από τους διακανονισμούς που θα κάνει και με άλλες εταιρείες.

Η επίσης κορεάτικη LG μένει να έρθει ανάλογη συμφωνία με τη Nokia για την χρήση των πατεντών της.

Παρ΄όλο που η συμφωνία με τη Samsung θα ανεβάσει τα έσοδά της από τα 578 εξατ ευρώ το 2014, στα 800 εκατ. ευρώ, οι αναλυτές περίμεναν πωλήσεις 900 εκτ. ευρώ. Αφού έγιναν γνωστά τα νέα, οι μετοχές της Nokia υποχώρησαν κατά 10%. Οι αναλυτές αναφέρουν ότι υπήρχαν προσδοκίες ότι η Nokia με το portfolio πατεντών της μπορεί να βγάλει περισσότερα χρήματα από την Ericsson, κάτι που δεν έγινε τελικά και θα αναθεωρηθούν οι προβλέψεις.

Η Nokia αναφέρει ότι τις δυο τελευταίες δεκαετίες έχει ξοδέψει πάνω από 50 δισ. ευρώ σε R&D (έρευνα και ανάπτυξη), συλλέγοντας περίπου 30.000 διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

samsung nokia settlement, Nokia: Έληξε τη διαμάχη των πατεντών με τη Samsung

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

4 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
vasilist

Να τα πάρει και να τα πάρει και από την apple.
Ή apple κάνει μηνύσεις για σχέδια, home button, slide to unlock και ή Nokia για πραγματικές πατέντες.
Και ειδικά στην apple που το παίζει ότι και καλά σχεδιάζει εξολοκλήρου τους επεξεργαστές της και πρόσφατα έχασε δικαστήριο για κλοπή πατέντας διαχείρησης CPU και θα πληρώσει για κάθε iPhone που έχει φτιάξει μέχρι το 5s και έχει και νέα μήνυση για όλα τα iPhone 6/s που θα χάσει πάλι γιατί βασίζεται στην ίδια κλοπή πατέντας.
Ο λόγος που ανέφερα την apple είναι γιατί αρνείται να πληρώσει την Nokia για παραβίαση πατέντας χρήσης δικτύου και πήγε στα δικαστήρια πάλι.

Zabarakatranemia

Και γιατι δεν αναφέρεις και την Intel και μιλάς μόνο για Apple, που η Intel κατηγορήθηκε για την ίδια ακριβώς πατέντα και το διακανόνιςε εξωδικαστικά;

vasilist

Για τον λόγο που ανέφερες, το παραδέχτηκε και πλήρωσε.
Η apple πάει στα δικαστήρια ενώ ξέρει ότι έχει κλέψει πατέντα για να κάνει τους επεξεργαστές της.
Και όσοι κλέβουν ιδέες και πατέντες να πληρώσουν samsung,aplle, microsoft Κλπ.
Αλλά μέχρι ένα όριο για εμένα, και το όριο είναι πως πρέπει να είναι πατέντα ευρεσιτεχνίας και όχι πατέντα του τύπου μου έκλεψε το ορθογώνιο σχήμα η έβαλε home button ενώ το είχα βάλει εγώ πρώτος…

zabarakatranemia

#Vasilist Κατ’αρχας το ότι μια εταιρία όπως η Intel κάνει εξωδικαστικό συμβιβασμό δεν σημαίνει απαραίτητα πως αποδέχεται αυτό για το οποίο την κατηγορούν. Σαφώς και δείχνει πολύ έντονα μία ενοχική στάση, αλλά πολλές φορές οι εταιρίες προτιμούν να πληρώσουν παρά να μπουν στην διαδικασία της δικαστικής οδού, που έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος κυρίως σε χρόνο και προφίλ ( συνήθως αυτού του τύπου οι συμβιβασμοί παραμένουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας σε σύγκριση με μία δικαστική διαδικασία), Από την άλλη η Apple μπορεί να έκρινε πως είχε καλύτερες πιθανότητες να βγεί μία δικαστική απόφαση λιγότερο επιζήμια ( που δεν βγηκε αφου καλείται να πληρώσει κοντα στα 380εκ, αν και μπορεί να πεσει αυτο το ποσό σε δεύτερο βαθμο). Κάτι που με ενοχλεί, και μιλάω για όλες τις εταιρίες τωρα, είναι που συνήθως όταν ακουγεται μία τετοια είδηση, οι πιο πολλοἰ δαιμονοποιούν τις εταιρίες λεγοντας ‘δεν είναι δικος τους ο επεξεργαστης, αφου εκλεψαν μία πατέντα῾. Ενας επεξεργαστής μπορεί να εμπεριέχει στον σχεδιασμό του απο μερικες δεκάδες μεχρι εκατονταδες πατέντες, μερικές πάνω απο 20 χρόνων και πιο πολύ. Και κάτι τελευταιο. Νομίζω θα έπρεπε να γίνει και ένα αρθρο για τις εταιρίες ζόμπι πατεντών, που απλα εχουν στο pορtfolio τους μερικες πατεντες… Συνέχεια »

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Exynos Samsung Snapdragon

Samsung Exynos 2500 3nm: Θα έχει καλύτερη απόδοση από τον Snapdragon 8 Gen 4;

Η Samsung φαίνεται πως έχει κάνει μεγάλα βήματα με τις επιδόσεις των Exynos επεξεργαστών της και φέτος λέγεται πως θα αγγίξει κορυφή.

Smartphones featured Galaxy Samsung

Samsung Galaxy Z Flip 6: Λίστα benchmark επιβεβαιώνει specs

Μια νέα λίστα benchmark επιβεβαιώνει κάποιες από τις προδιαγραφές που περιμέναμε για το Samsung Galaxy Z Flip 6.

Smartphones featured Galaxy Samsung

Samsung Galaxy M15: Αυτή θα είναι η τιμή του στην Ευρώπη

Το Galaxy M15 της Samsung έγινε επίσημο τον περασμένο Μάρτιο, στη συνέχεια έφτασε στην Ινδία και τώρα ετοιμάζεται για την Ευρώπη.

Smartphones Samsung Samsung Galaxy Samsung Galaxy S21

Χρήστες συσκευών Samsung Galaxy παραπονιούνται για πράσινες γραμμές στην οθόνη μετά από ενημέρωση

Οι περιβόητες πράσινες γραμμές έχουν επιστρέψει για να στοιχειώσουν ορισμένους χρήστες Samsung Galaxy μετά από ενημέρωση του τηλεφώνου.